Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie. Ile dziennie zje paszy (i jakiej; ale z tych prostszych, nie jakieś wyszukane) byczek? Pytanie może się wydawać śmieszne, ale nie miałem kontaktu z bydłem. Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie czy jakieś koncentraty zastąpią pasze treściwe i czy jest to opłacalne? Problem leży w tym że chcę hodować duże ilości opasów i niebęde mógł siać zbóż gdyż nie starczy mi objętościowych? Proszę o odpowiedzi:)

Opublikowano

Cena za koncentraty to około 50 złotych za malutki worek 20-25 kg. Jeśli zamierzasz hodować dużo bydlaków, to opłacalne to nie będzie. Kupuj teraz zboża, są tanie. Przy większej ilości opasów się zwróci, przy mniejszej - nie.

Opublikowano

W systemach Duńskich byki są opasane wyłącznie zbożem i koncentratem, bez udziału jakichkolwiek kiszonek czy siana, jedynie sloma do ścielenia gdzie mogą se przeżuć co lepsze, w tym systemie przyrosty wachają sie od 1000-1400g na dzień, zależnie od składu koncentratu. do opasania przeznaczane same HF-y do wagi 380kg. Myslę że to najtańszy i najmniej pracochłonny system....

Opublikowano

I na pewno nie najtańszy.

Najtaniej pastwisko cały rok , ale wtedy przyrosty niezbyt. Poza tym trzeba te pastwiska mieć :) Na samych objętościowych też da radę , na pewno taniej wyjdzie dokupić jęczmień i jakieś witaminy do tego niż sam koncentrat.

Opublikowano

Sanbull pewnie koło 2000 pln/tona , za tyle mozna mieć 3 tony mieszanki jeczmień + pszenzyto , chcąc przyciąć w kosztach zamiast soi można dać groch , bobik, łubin słodki + np bullenmast z josery ( witaminy koszt 79 pln/tonę mieszanki ) .

Kumpel co trzyma LM , małe stado, mówił że byki opasa na sianokiszonce i treściwej owies + groch po połowie :D Zależy czego ma więcej :P

Opublikowano

witam zaczynam z chodowla bydla miesnego mam 4 sztuki w wadze od 160kg do 340kg i daje im kukurydze i slome do woli ? mam pytanie daje im koncentrat san bulla a wymieszalem go z 150kg jeczmienia -50kg przenzyta-50kg otrebuw przennych dobra bedzie taka pasza na przyrosty czy za slaba

co o tej mieszance paszy sadzicie

Opublikowano

Czy mogę karmić byki tak. Że będą dostawać dziennie 20-25 kg wysłodek mokrych do tego san bull i posypać śruta później sianokiszonka. i od jakiego wieku można podawać wysłodki?

Opublikowano

Zalezy w jakich proporcjach bedziesz to podawal. tzn ile tej osypki itd. Moim zdaniem na wyslodkach to rozepchasz bykom bebech a nie upasiesz. Ale to tylko moje zdanie. Osobiscie po nowym roku tez zaczne dawac wyslodki pol na pol z osybką w osypce w granicach 20% bialka bd staral sie podawac. Na to pszenzyto parowane.

Opublikowano (edytowane)

NO dobra może różnią się trochę wilgotnością ale tak to mało co. i żołądka nie rozepcha. bo rozpychając ale nie wysłodki mokre tylko suszone które w żołądku pęcznieją . i nawet chłop z cukrownia mówił że opasom powinno sie dawac ponad 40 kg dziennie.

Edytowane przez Patryk52