Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WIęc jeśli gorzki odpada, to myśłę nie ma sensu się bawić z łubinem, u mnie słodkie odmiany są znacznie droższe od gorzkich. I myślę że w takim układzie pasowało by dawkę uzupełniać rzepakiem i soją zgadza się?  

Opublikowano

Ja za nic nie potrafię sobie poradzić z lubinem w uprawie, już dwa lata sieje i potem talerzuje bo gówno jest, ze nawet kombajn by nie miał co zbierać. A i tak musze siać coś białkowego na MR to co byście polecili na gleby lekkie żeby było dobre dla opasów i w miarę plonowało? 

Opublikowano (edytowane)

To nie mam pojećie co robię nie tak, normalna upraawa, potem siew, do 3 dni afalon wszystko super wschodzi rośnie do 15 cm i potem stop i już tak sobie stoi, część zamiera i usycha, jakiś tam niewielki procent dojrzeje ale i tak nie idzie tego zebrać bo trzeba by wszystkie żyletki pourywać i potępić. 

Edytowane przez Karollorak93
Gość marekfarmer
Opublikowano
38 minut temu, szymon09875 napisał:

Od kiedy kukurydza jest białkowa ?

A  od kiedy nie jest ?????

Żadna  uprawa nie da większego  plony  na piachu  jak kukurydza.  Z ha  kukurydza  da  więcej białka  jak łubin.

Karollorak93

Daj  sobie  spokój  z łubinem na piachu.  Jak już  chcesz siać  coś pod dopłaty  to  już  lepsza jest  seradela

Opublikowano
12 minut temu, Karollorak93 napisał:

To nie mam pojećie co robię nie tak, normalna upraawa, potem siew, do 3 dni afalon wszystko super wschodzi rośnie do 15 cm i potem stop i już tak sobie stoi, część zamiera i usycha, jakiś tam niewielki procent dojrzeje ale i tak nie idzie tego zebrać bo trzeba by wszystkie żyletki pourywać i potępić. 

Podaj ile siejesz azotu i PK przedsiewnie, głownie PK mnie interesuje. Może za mało - łubin żółty potrzebuje około 19 kg P2O5 na każdą tonę ziarna i około 35-40 kg K2O.

Gość marekfarmer
Opublikowano

To siej Seradele   napisz  wniosek o zmiany  w BP  że zmieniasz  łubin na seradele  i tyle.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, soltys48 napisał:

nie mają

akurat premix mam teraz taki

http://www.paszenasze.pl/pl/p/Premiks-mineralno-wit-OPAS-25kg/236

Mało białka jak na taką cene

Stosuje ktoś może ten koncentrat ? http://www.paszenasze.pl/pl/p/Koncentrat-OPAS-40-bialka-25kg/242 zastanawiam się nad zmianą sanbulla na inny koncentrat na próbę i ten ma ciekawy skład

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

A  od kiedy nie jest ?????

Żadna  uprawa nie da większego  plony  na piachu  jak kukurydza.  Z ha  kukurydza  da  więcej białka  jak łubin.

Co Ty wypisujesz ? Kukurydza jest pasza energetyczna a bialka jest tam tyle co kot naplakal ...

Opublikowano
3 godziny temu, nikolas29 napisał:

w jakiej wadze te byki,,bo bardzo mało pobierają tej kiszonki..3 taczki na 12 bykow? taczka na jednego takiego 600kg..u mnie zjadaja

Cały czas tyle żrą wszystkie równo ?? U mnie jest kilka sztuk na łańcuchu to jedna sztuka jak żre to wszystko do czysta a jak ma chyba zły dzień to praktycznie nie ruszy kiszonki

Opublikowano

Tak tylko seradela z tego co się orientuje w myśl nowych wytycznych nie jest rośliną wysokobiałkową. Do takich wlicza się z tego co wiem łubin, bób, bobik i soja, więc pytanie co najlepiej uprawiać z tych 4 korzystne dla skarmiania opasami? 

Opublikowano

Jest rozróżnienie na drobno i grubonasienne, saradela jak koniczyna i lucerna jest w drobnonasiennych, dopytaj w agencji czy nie będą robić problemów.
Poza tym możesz spróbować groch, u nas dostają nawet 25% do paszy

Opublikowano
11 godzin temu, szymon09875 napisał:

Tyle ze jak posiejesz u siebie slodki lubin to poprawisz sobie bardzo stanowisko i pasza dobra:) no wlasnie sam teraz sie zastanawiam co lepsze soja czy rzepak ?

wg mnie rzepak

2 godziny temu, Karollorak93 napisał:

Antraktoza Ci go żżera

1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Mało białka jak na taką cene

Stosuje ktoś może ten koncentrat ? http://www.paszenasze.pl/pl/p/Koncentrat-OPAS-40-bialka-25kg/242 zastanawiam się nad zmianą sanbulla na inny koncentrat na próbę i ten ma ciekawy skład

A co Ci przyszło do głowy z tym białkiem??

W premix'ie białka niema!!!

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

Co Ty wypisujesz ? Kukurydza jest pasza energetyczna a bialka jest tam tyle co kot naplakal ...

Jak nie umiesz czytać  ani  liczyć  to lepiej nic nie pisz bo się tylko kompromitujesz.

Kukurydza  da ok 40t/ha kiszonki  x 8% białka  to masz 3,2t białka z ha 

Łubin  da 2,5t zawiera  ok 35% co daje  nie całą  tonę białka z ha.

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Z ha  kukurydza  da  więcej białka  jak łubin.

Nigdzie nie napisałem że Kukurydza jest rośliną  wysokobiałkową :)

49 minut temu, Karollorak93 napisał:

Tak tylko seradela z tego co się orientuje w myśl nowych wytycznych nie jest rośliną wysokobiałkową. Do takich wlicza się z tego co wiem łubin, bób, bobik i soja, więc pytanie co najlepiej uprawiać z tych 4 korzystne dla skarmiania opasami? 

Seradela jest  wysokobiałkowa. Możesz ją uprawiać  na zielonkę kiszonkę  lub na nasiona. Za moich czasów  robiło się  prośbę  o zmiany w BP i było po kłopocie.

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie   jest  wstanie tego  zjeść  :D .  Po to dodaje się  śruty  czy  inne dodatki białkowe  żeby to uzupełnić.   Jak dla mnie  uprawa  łubinu jest  nieopłacalna  kukurydza da więcej  paszy  jak łubin  z 1ha.  Pytał się 

3 godziny temu, Karollorak93 napisał:

byście polecili na gleby lekkie żeby było dobre dla opasów i w miarę plonowało? 

To mu odpowiedziałem kukurydza.  A z wysokobiałkowych  Seradela.

Bo nic lepiej nie plonuje na piachu  jak kukurydza.