Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 4.01.2024 o 18:52, dyziek_1 napisał:

Wychodzi jakieś 13% białka ogólnego z tego co podałeś. Trochę mało.

2,5% śruta rzepakowa

3,75% śruta słonecznikowa

1,25 % mocznik paszowy

2,5 % witaminy

0,75% turbodrożdże

0,75% tlenek magnezu

40% pszenżyto

23% owies

21% kukurydza ziarno kiszone

5% jęczmień

Tak lepiej jeśli chodzi o bilans białka energii i suchej masy??

Opublikowano

Dnia 4.01.2024 o 15:29, Lukasz041514 napisał:

50 % pszenzyta 10% sruta rzepakowa 20 % kiszone srutowane ziarno z kukurydzy 20 % owies + witaminy i drożdże aktywne kreda i tlenek magnezu… jak oceniacie taka pasze treściwa do opasow 400-600 kg??

Dnia 4.01.2024 o 18:52, dyziek_1 napisał:

Wychodzi jakieś 13% białka ogólnego z tego co podałeś. Trochę mało.

Zamieniłbym 10% pszenżyta na śrutę rzepakową, czyli 40 % pszenżyta i 20 % rzepaku. Opasy w tym wieku i wadze potrzebują sporo białka. Pow. 600 kg można już dać mniej białka, ale takim nieco ponad rok szybko rosnącym warto dać lepszej paszy. 

Opublikowano

A nie lepiej lizawka?  Wtedy każda sztuka pobierze tyle soli ile potrzebuje, a nie odgórną za małą lub co gorsza za dużą ilość soli. Zwykle organizacyjnie też nie ma problemu z umiejscowieniem lizawek. 

Opublikowano

Czy opłaca sie skramiać duże ilości paszy treściwej? Czy jest proporcjonalny wzrost masy do poniesonych kosztów tej paszy treściwej? Wyliczał ktoś?  

Aktualnie np byki 400kg dostają 12 kg dziennie kiszonki z kukurydzy, siana dowoli ale mało pobierają, coś tam ziemniaka ale to tak z 2 kg na sztuke, i śruty około 7 kg dziennie i tak sie zastanawiam jakiego przyrostu sie spodziewać i czy wzrost przyrostów dziennych będzie poporcjonalny do tego ile więcej zjedzą treściwej jestem ciekaw waszej opini🙃

Opublikowano

Hmmm co tu dodać do śruty? Aktualnie jest to

-8 kg /100 kg SanBull classic

-kreda pastewna tak na oko nke pamietam ile gramów wiem ze mialem wywazone i tyle dam odaje

-witaminy panto i jakis tam numer na pewno dla  Opasów taka sama sytuacja jak z kredą

Chce dodawac teraz tez tlenek magnezu, coś na mykotoskyny i nie wiem drożdze paszowe? Coś jeszcze? Z czym uważać dawkując? Bo w sanbullu cos tam magnezu, zdaje sie jest jakieś drożdże też niby, preparat na mykotoskyny tez niektore widzialem ze mialy magnez jakieś rady? Ile czego na sztuke dziennie np? 

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 11:23, livebird napisał(a):

Hmmm co tu dodać do śruty? Aktualnie jest to

-8 kg /100 kg SanBull classic

-kreda pastewna tak na oko nke pamietam ile gramów wiem ze mialem wywazone i tyle dam odaje

-witaminy panto i jakis tam numer na pewno dla  Opasów taka sama sytuacja jak z kredą

Chce dodawac teraz tez tlenek magnezu, coś na mykotoskyny i nie wiem drożdze paszowe? Coś jeszcze? Z czym uważać dawkując? Bo w sanbullu cos tam magnezu, zdaje sie jest jakieś drożdże też niby, preparat na mykotoskyny tez niektore widzialem ze mialy magnez jakieś rady? Ile czego na sztuke dziennie np? 

Sanbull ile ma białka,bo już nie pamiętam? Ja daje z nutreny 

Opublikowano
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sanbull ile ma białka,bo już nie pamiętam? Ja daje z nutreny 

Coś koło 40 białka chyba jak dobrze pamiętam trzeba by popatrzeć bo na worek 

Opublikowano

Witam! Może ktoś coś poradzi na temat mojego żywienia.             Paszowóz 600 kg sianokiszonka   600kg kiszonka kukurydza      120 kg zboże alkalizowane           35kg śruta rzepakowa                 20kg sloma                                      40kg siano                     paszowoz na 65-70 sztuk. Problem taki ze slabe przyrosty od 900 do 1050. Duże problemy z zdrowotne często z nogami oraz bardzo często przestają jeść oraz biegunki.  

Opublikowano

Witam! Może ktoś coś poradzi na temat mojego żywienia.             Paszowóz 600 kg sianokiszonka   600kg kiszonka kukurydza      120 kg zboże alkalizowane           35kg śruta rzepakowa                 20kg sloma                                      40kg siano                     paszowoz na 65-70 sztuk. Problem taki ze slabe przyrosty od 900 do 1050. Duże problemy z zdrowotne często z nogami oraz bardzo często przestają jeść oraz biegunki.  

Opublikowano

Sianokiszonka łąki torfowe bialko 16%  sucha masa 45%   kukurydza sucha masa 39% skrobia 38% zboże alkalizowane 18% bialka

Opublikowano

TMR niczym wiór. Dolewaj wody i zmniejsz sianokiszonkę na rzecz kukurydzy. Który to jest pokos ?? 

Sortują TMR i ta alkalizacja ci nie pomoże. Na początek wlej 100-150l i zobaczysz. Wyślij jeszcze zdjęcie tego tmru. 

Opublikowano

To akurat 1 pokos jest grzało i wiało jak diabli jak nam usługowo woził 17 maj byl. W tamtym roku było 29 % suchej i 17% bialko ale później robiona. Mamy 25 h łąk gdzieś trzeba to spaść więc pół na pol idzie. Ten tmr nie jest aż tak suchy. Nie podoba mi się ich jedzenie bo ciągle szukają czegoś. 

A wczoraj była pani zywieniowie  i stwierdziła o dziwo zasadowice po wprowadzeniu w komputer no niewiem. Próbowałem już wody kiedyś nawet gorzej wyjadaj kilka sztuk ma poidla od strony stołu to jak wody naleja to nie rusz już tego.

Co sadzicie

Opublikowano

Na pewno jest za suchy. Ja na 2t trmu leje 500 l wody. To daj do zbadania tmr ile on ma suchej masy. Prawidłowy musi mieć 40-44% suchej masy. Po czym stwierdziła zasadowice ? Jaki maj kał, ciemny czy żółty i czuć kwas ? 

I za mało pocięty 

Opublikowano

Jedne ciemny czasami śluz inne leję na żółto bądź ciemno. Tak program pokazał po tej dawce co napisałem. Często mają sztywne przednie kończyny i leżą z powyciąganymi do przodu. Kilka dni jedzą kal normalny to za chwilę biegunki

Z drugiej strony mam 4 krowy do siebie na mleko do cielaków zawsze jedzą to samo to mają jeszcze większe laksy a z ciekawości jak dam próbkę mleka do zbadania to mocznik w granicach 100 i tu ta zasadowica nie pasuje

Ostatnio tluscz byl3.64 bialko 3.31 mocznik 108 teoretycznie malo bialka a jak go dodaję to się jeszcze pogarsza mocznik spada nawet poniżej 100

20241126_122313.jpg

Robiliśmy badanie gazometria krwi wet twierdzi że kwasica a zywieniowiec zasadowica kto mówi prawde

Ten kal bardzo często to po prostu błoto niemam pojęcia czym ale fetur mocny