Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym sezonie połowę łąk nawiozłem na jesień, a resztę na wiosnę bo akurat aura sprzyjała. Ciekawe jakie efekty będą wiosennego nawożenia, bo zawsze na jesień nawoziłem.

Opublikowano

witam czy ktoś próbował lać gnojówkę opryskiwaczem bo mam trochę jej ale nie za dużo i chciałbym lać na młoda lakę i nie wiem czy lać opryskiwaczem rozcieńczoną gnojówkę tak na 100l wody z 20-30 l gnojówki bo kolega tak lał na zboże i niby zboże ładnie rośnie i nic nie przypala a ja bym chciałlać na łake młodą w tym roku sianą bo tydzień temu ją skosiłem 1 raz i zebrałem i chciałbym ją podlać gnojówką ?

Opublikowano (edytowane)

Jak by kogoś zainteresowało to na łąki wywożę coś takiego. Sprawdza się idealnie. 

[galleryimg=649016]

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam serdecznie,

Obornik w terminie jesiennym najlepiej wyrzucać w październiku/listopadzie - tym bardziej, że wg zaleceń agencji do końca listopada można nawóz organiczny wyrzucić na pola. Fakt, że ten kto zdążył wcześniej ten lepiej na tym wyszedł, ze względu na sporą ilość opadów, które teraz utrudniają albo nawet uniemożliwiają wjazd na pole czy użytek zielony. Obornik najlepiej aby był dobrze przefermentowany i drobno rozdrobniony - teraz możemy go rzucić do 20t/ha. Wiosną natomiast dobrze abyście taki użytek przebronowali broną zębową bądź przewłókowali, ze względu na resztki które pozostały jak np. słoma. Zalegające resztki w późniejszym czasie będą utrudniały trawom wzrost w okresie wegetacyjnym i w pewnym momencie mogą one zacząć miejscami wypadać przez co pojawią się puste place, w których zaczną pojawiać się chwasty.

Pozdrawiam,

Małgosia Przybylak

Opublikowano

laki z roku na rok nawozone obornikiem, dawka ok 20 ton na ha, laki 5 i 6 klasa, miejscami torfy, bardziej wskazany  bylby nawoz potasowy czy fosforowy w takim przypadku? a moze ograniczyc sie do nawozow azotowych?

Opublikowano

Czy u was po wywożeniu obornika na łąki też nastąpił rozwój chwastów, w moim przypadku chwastnicy? Strasznie się rozsiewa, szczególnie tam gdzie był dawany obornik.

Opublikowano

ja daje 2 rok obornik. i z tego co widze to chawsty się zmniejszyły. mniej szczawu itp. trwa rośnie w kolejnych pokosach lepiej i mocniej. ale też zaznacze że w tym roku  na 2-gi pokos pryskałem siarczan magnezu który jak mi się wydaje, spowodował wzrost roslin.

Opublikowano

Obornik na łąki daje super efekty i to moim zdaniem lepsze niż obornik pop skibę na piaszczyste gleby, ale nie zgadzam się z powszechnie panującą opinią że na łąki obornik ma być dobrze przefermentowany, bo taki gdy padnie większa kupka wypala place, zsycha się i pozostaje nie wiem jak dobry rozrzutnik trzeba mieć żeby drobno rozdrobnić a i tak zawsze padnie jakiś większy placek mazidła, stosuje obornik na łąki i pastwiska od kilkunastu lat i najlepsze efekty daje właśnie taki słomiasty świeży gnojik  gdzie te mokre słomki poprostu przerosną darnią na wiosnę i nie ma po nich śladu, stosuje również obornik na wiosnę na pastwiska też jak ruszy wegetacja do tego 150kg/ha mocznika i trawa jak las ;)

Opublikowano

Obornik rozwieziony 3 tyg temu ok 20t/ha leżał na pryzmie od czerwca mocno przefermentowany mokra papka i jest trochę grudek, zostawic do wiosny az troche skruszeje, czy przelecieć teraz bronami? Ja zawsze odwracam brony do góry zębami i jest włóka...
A próbował ktoś może przetrzasaczem?

Opublikowano

Obornik rozwieziony 3 tyg temu ok 20t/ha leżał na pryzmie od czerwca mocno przefermentowany mokra papka i jest trochę grudek, zostawic do wiosny az troche skruszeje, czy przelecieć teraz bronami? Ja zawsze odwracam brony do góry zębami i jest włóka...

A próbował ktoś może przetrzasaczem?

Zdecydowanie wiosną lepiej ;) wegetacja już zakończona a wiosną 'przewłókowana' trawa lepiej ruszy bo będzie napowietrzona gleba, a węzły krzewienia będą łatwiej odbijać - a później NPK, a co do stosowania siarczanu magnezu - super pomysł, ponieważ siarki brakuje na użytkach zielonych, Duże ilości azotu rzucane w ciągu roku nie będą wykorzystywane efektywnie, a uzyskiwane białko nie będzie na tak wysokim poziomie jak być powinno, gdy siarka będzie niedostępna.

Pozdrawiam,

Małgosia Przybylak

Opublikowano

ja to dodawałem również mocznik (ok 15kg) + siarczan magnezu ok 5 kg/ha.(przy ustawieniu opryskiwacza 200l/ha) w przyszłym roku po każdym pokosie będę tak pryskał i wg, mnie taki oprysk daje lepszy efekt niż nawożenie mocznika rozsiewaczem na 2-gi i kolejny pokos. 

@Xeon - tak, siedmiowodny :)

Opublikowano

To po co tyle kladles, jak slomiasty to może i będzie w beli chociaż jak od jesieni to nie powinno.
U mnie mocno przepalony po bronie grudki fajnie rozbiło i już trawa zakryła, a rośnie jak szalona jutro z azotem lecimy nie ma co czekać

Opublikowano

Slomiasty nie byl tylko juz troche przerobiony. Tyle dalem bo byla taka duza pryzma i chcialem ja zmeczyc do konca. Bronowalem dopiero kilka dni temu a nawozu jeszcze nie dalem. Jest duzo lucerny na tej lace i myslalem zeby troche zmniejszyc saletre do 100kg/ha a z obornika tez jakis azot jest dostepny.