Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chwilowo nic się nie powinno stać najważniejsze żeby była cyrkulacja cały czas i nie dolewać zimnego do gorącego mi przy rozrzutniku też na wodzie poszła para bo miałem przsłoniętą tak samo odsłoniłem przy cały czas pracującym i nic mu nie było najważniejsze skalibruje sobie czujnik i termostat najlepiej jakimś termometrem i będziesz sto procent pewny

Opublikowano

Ludzie, tu chodzi o to że woda wrze przy 100 st, i to już jest za dużo dla silnika, płyn dopiero  gdzieś przy 120, rurką to może wywalać już przy 60st jak będzie za dużo w chłodnicy, a wiadomo im wyższa temperatura to ciecz się rozszerza i wylatuje na zewnątrz. Toż to można łatwo sprawdzić taki termostat, nawet bez termometru, włożyć do garnka z wodą i podgrzewać, powinien się otworzyć przed zagotowaniem wody, jak się nie otworzy wcale, albo jak woda wrze, to do wymiany i tyle.

Opublikowano

Tak zrobie. Ale czytam ze te grzybkowe termostaty to chinskie goowno wiec dla swietego spokoju wrzuce mieszkowy z mery. 

Ja mam plynu cos kolo 10-11l - akurat zaslania na 1-2cm te blaszki w srodku chlodnicy.

Opublikowano (edytowane)

Tak na pół palca wskazującego, powinien być płyn, zresztą woda podobnie żeby nie wyrzucał, ja termostat każdy jeden nowy sprawdzam przed założeniem, zegary też wszystkie równo nie pokazują otwarcie termostatu, jeden na początku zielonego, drugi w połowie, a trzeci na samym końcu, a zwłaszcza te od 60-tki, ale po sprawdzeniu że jest dobry, nie ma to większego znaczenia, bo po prostu, po pierwszej cięższej robocie, widać dokąd dojdzie wskazówka przy otwartym termostacie i tej granicy już przekraczać zbyt dużo nie powinna.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Ludzie, tu chodzi o to że woda wrze przy 100 st, i to już jest za dużo dla silnika, płyn dopiero  gdzieś przy 120, rurką to może wywalać już przy 60st jak będzie za dużo w chłodnicy, a wiadomo im wyższa temperatura to ciecz się rozszerza i wylatuje na zewnątrz. Toż to można łatwo sprawdzić taki termostat, nawet bez termometru, włożyć do garnka z wodą i podgrzewać, powinien się otworzyć przed zagotowaniem wody, jak się nie otworzy wcale, albo jak woda wrze, to do wymiany i tyle.

Punkt wrzenia zależy od ciśnienia w układzie zwykle panuje tam nadciśnienie jeśli masz sprawny korek z gumą i sprężyną. u mnie stary korek miał sparciało gumę i musiałem co jakiś czas uzupełniać.. gdy wlejesz za dużo to ci wywali nadmiar i tyle poziom się ustabilizuje i już więcej nic nie wyleci. już parę lat na płynie i są jakieś niewielki ubytki z nieszczelnego kranika czy z racji parowania bo płyn to mieszanina glikolu etylenowego lub propylenowego z wodą w naszym klimacie zwykle 50 na 50

Opublikowano
2 minuty temu, Grab12 napisał:

Punkt wrzenia zależy od ciśnienia w układzie zwykle panuje tam nadciśnienie jeśli masz sprawny korek z gumą i sprężyną. u mnie stary korek miał sparciało gumę i musiałem co jakiś czas uzupełniać.. gdy wlejesz za dużo to ci wywali nadmiar i tyle poziom się ustabilizuje i już więcej nic nie wyleci

Wlej do pełna wody czy płynu z zamkniętym korkiem czy bez i zaraz ci wywali.

Czyli u ciebie nadciśnienie z wodą i płynem to różnica 20-30 st?    xD 

Opublikowano (edytowane)

Nie w tym rzecz wywali nadmiar i już nie będzie wywalać poziom ustabilizuje się samoistnie a płyn ma te własciwości że wrze w wyższych temperatura i nie zamarza w niższych jakbyś był w Himalajach gdzie jest niski ciśnienie to by woda ci się gotowała nie w 100 ale w niższych wartościach to prawa fizyki tego nie da się oszukać tak jak i zwiększania i zmniejszania się objętości w układzie

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

To był przykład do zobrazowania ale widzę że tu same śmieszki i łapacze za słówka wyrwane z kontekstu nie wspominając że są silnik pracujące z wyższymi temperaturami niż 100 fabryczne chłodzone olejem i powietrzem ale po prostu nie mieliście z nimi doczynienia