Skocz do zawartości

Preparaty mlekozastępcze dla cieląt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Musli z de heusa popsulo sie juz dawno temu, u mnie do 3tygodnia go nie jadły (!!). Ja mam na przemian z biofeedu albo teraz piekne z Josery Kalberkrost, ktore od 4dnia juz skubią.

15474669315846777403546326966563.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja odrobaczam pierwszy raz po 3 miesiącach zycia kiedy koncząc odpajanie idą na inne pastwisko w nowa grupę, pozniej już razem ze stadem.

Opublikowano

Jo mają z de heusa :) stosowałam :) i z łuską z owsa. Był fajny ten tmr dopoki nie zaczela kazda partia inna przychodzić i podziekowalam za wspolpracę :( i znalazlam coś innego.

Opublikowano

To zmień im juz na samego kalibra. Ile proszku na litr wody dajesz? Ja bym je przestawila na kalibra i ewenrualnie dodała jakiegoś pectolitu. U mnie czasem tez się obsra, ale nie dlugoterminowo.

Jeśli to jeden luzny kał to poczekaj na nastepny odpój. Mozesz jeden odpoj zrobić elektrolitem czy innym zamiennikiem.

Opublikowano

na 4 cielaki 10 litrów wody kilogram kaliber gold i 450gram milli. wiecej jak jeden kał...  dałem im zastrzyki amoxy+c  wczoraj i dzis  a jak nie pomoze to enroxil bede musiał dac

Opublikowano

A zrobiłeś jakieś testy terenowe, ze tak w nie strzelasz antybiotykami?

No ale to Twoje cielaczki, umiesz ocenić czy to kupa po przezarciu czy bakterie itp. Tylko ja juz bym doradzała zmianę na jedno mleko, taka zmiana powinna trwać tylko kilka odpojów, a nie tydzień. 

Opublikowano

po przezarciu to nie bo one praktycznie tylko to mleko pija... jakie testy terenowe?? to strzelanie to mi weterynarz doradza. Mam jesce troche tego milli to che to zużyc a nie zeby stało w kącie

Opublikowano

Testy terenowe z kału, ktore mozesz wykonac w kilka minut na wirusy i bakterie, wtedy można kierunkowo zadziałać, chyba firma VetExpert to robi, ja takich uzywam.

Ja myslę, ze to dlugie mieszanie preparatow na nie dobrze nie podziałało, bo u miesiecznego cielaka ostra biegunka rzadko sie zdarza. Nie masz zadnego Pectolitu ani nic z pektynami, lub siemię, czy elektrolity zeby jeden dwa odpoje im zrobić i zobaczyc czy bedzie zmiana. 

Opublikowano

Ten Vetamectin to tylko iwermektyna. Maximec ma chyba troche szersze spektrum działania.

Opublikowano

dawno nie czytałem tego tematu i teraz zobaczyłem, że o mnie wspominałaś Paulino. Tak odstawilem wtedy to sianko i dosłownie po 3 dniach znikał ponad kilogram paszy albo i więcej 

Opublikowano
Dnia 14.01.2019 o 12:49, Sokol2 napisał:

a z sano ?? albo provimi?? bo te mam obok siebie zeby kupic a po inne dalej musze jechac

Musli  z  sano  bardzo   dobre  stosuje od lat  i  nie narzekam 

Dnia 16.01.2019 o 09:35, Sokol2 napisał:

cielaki miesieczne po mleku 1/3 sano milli i 2/3 kaliber gold wczoraj sie posikały dostaja to mleko od tygodnia

Poco  mieszasz  dwa preparaty.

Stosuj  samo  milli  i  masz  spokuj  a jak się biegunka  trafi  to  pectospeed   albo  pectopro    

Bardzo dobry  jest  także  hydrogel vet  strzykawka 100ml    dajesz  po 20-25ml  dziennie do pyska  

Opublikowano

Ja się zakochałam w musli z Josery :) ale to już mówilam 😛

@Tomekzetor kolega mieszał preparaty, bo przechodził na KaliberGold, a że podejrzewam przeciagnął to za długo to dostały biegunki. Zresztą do tej pory nie wiemy, bo nic nie pisze 🤔

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.

Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.

1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .

Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/

Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR

2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca

Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.

Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
  • Dodaj nową pozycję...
v