Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mianowicie, działkę dzieli mi na dwa trójkąty dość głęboki rów, powiedzcie czy jest możliwość wsadzenia w ten rów kręgów betonowych i wyrównanie go? nie wiem jak to dokładnie nazwać..

na jednym polu tak mam, ale to z dawien dawna.rów jest dokładnie pod polem.

ten odsłonięty wygląda tak:

post-17881-0-29060000-1301402187_thumb.jpg

Edytowane przez marzencia
Opublikowano (edytowane)

Proponuję wystąpić z wnioskiem do GSW o możliwość zakrycia rowu, jeżeli się zgodzą to tylko kupić rury, trochę piachu nawieść i zasypać.

Prawdopodobnie będzie potrzebne też zezwolenie na budowę, więc trochę będziesz musiał załatwić.

Edytowane przez MichalR
Opublikowano (edytowane)

no to nadzieja jest

a robił ktoś z Was coś takiego? jaki to może być koszt??

damian a które zdjęcie masz na uwadze? bo nie mogę się doszukać

Edytowane przez marzencia
Opublikowano

Ja mam już kilka rowów zawalonych. Koszty raczej nie były przerażająco ogromne, bo zamiast kręgów betonowych stosowałem rury kanalizacyjne (takie pomarańczowe z grubym płaszczem), tam gdzie była taka potrzeba to dokładałem sączek i nacinałem te rury aby zbierały wodę. Formalności wyglądały tak, że zgłaszałem się do GSW po pozwolenie na zakrycie rowu a prace wykonywaliśmy we własnym zakresie, bez pozwoleń na budowę itp. Ważne, żeby rury miały odpowiednią średnicę. u @damian83 w galerii jest zdjęcie z kręgami betonowymi, na pewno to lepsze rozwiązanie, ale kręgi betonowe wychodzą chyba drożej.

Opublikowano

zabijcie mnie ale nie widzę tych zdjęć u damiana.. byłam w urzędzie i kazano mi napisać podanie do burmistrza. no i nie mam pojęcia jak to napisać.. jak w ogóle nazywa się to co chcę zrobić? kazali mi dokładnie opisać.. tylko jak?żeby nie mieli zastrzeżeń

Opublikowano

Taka rura napewno się nie załamie pamiętaj im rura jest głębiej zakopana tym cięższym sprzętem możesz po niej jeździć. Wiem z doświadczenia że przy przykryciu takiej rury warstwą ziemi ok.50cm pod ciężarówką się nie załamie.

Opublikowano

Sam z siebie nie powinien zawalać bo toruje przepływ wody, a jeśli tak zrobił to będzie musiał przywrócić wszystko do poprzedniego stanu na własny koszt za swoje "udogodnienia"

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
    • Przez Prawo4i4Finanse
      witam za względy na brak odpowiedniej kategori w dziale Giełda zamieszczam to ogłoszenie w najbardziej (moim zdaniem) odpowiednim dziale

Czy wiesz że możesz uzyskać odszkodowanie za słupy energetyczne i inne instalacje (linie telefoniczne, gazociągi, wodociągi, kanalizacje itd.) Wybudowane na twojej ziemi? -Każda osoba korzystająca bez podstawy prawnej z państwa nieruchomości winna zapłacić wynagrodzenie -od sierpnia 2008 istnieje możliwość zalegalizowania istniejącego stanu faktycznego np. linii energetycznej telefonicznej bądź światłowodowej biegnącej przez nieruchomość za odpowiednim wynagrodzeniem dla właścicieli -przedsiębiorstwa przesyłowe najczęściej wypłacają odszkodowania bez postępowania sądowego. Cała procedura trwa od 2 do maksymalnie 12 miesięcy -PRZYKŁAD linia przesyłowa biegnąca w ziemi na długości 15 metrów w Suchym Lesie (Powiat Poznański) na działce AG- właściciele otrzymali wynagrodzenie za ustanowienie prawa przemysłu w wysokości 30 000 zł. (trzydzieści tysięcy złotych) sprawy tego typu trwają u nas średnio około 5-6 miesięcy czyli wielokrotnie krócej niż u konkurencji zawdzięczamy to wysokiej pozycji na rynku oraz wielu tysiącom wygranych spraw w całej Polsce
      nasza Korporacja zajmuje się również kwestiami takimi jak:
      -Leasing
      -Dotacje unijne
      -REPRYWATYZACJA
      -Odszkodowania
      -Wypadki w rolnictwie
      -Pozwy zbiorowe
      -Wywiad gospodarczy
      -Usługi detektywistyczne
      -WINDYKACJA KRAJOWA I MIĘDZYNARODOWA
      -Zastępstwo procesowe
      Wszelkie informacje dostępne pod numerem telefonu 791-919-251

• Przez _Rolniczka_
      Witam mogę prosić o spis wymaganych dokumentów prowadzonych przez rolnika w gospodarstwie rolnym potrzebnych podczas kontroli
  • Dodaj nową pozycję...
v