Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobote przeszedł u nas grad, łuszczyny w rzepaku są obite i maja białe punkty od gradu, niektórzy w okolicy pryskają jakiemiś sklejaczami i fungicydami, czy warto w to jeszcze inwestować? I czy po takim gradzie zgłaszać sie do ubezpiecalni?

Opublikowano

ja pryskałem Spodnamem + karbendazyn + tebukonazol,koszt zabiegu nieduży , a powinno ograniczyć pękanie łuszczyn

rzeczoznawca z Concordii oszacował straty na 1-2 %, więc za mało, żeby wypłacić odszkodowanie, ale w razie kolejnych szkód straty się sumuje, dlatego zawsze warto zgłaszać szkody

Opublikowano

A w jakich dawkach pryskałeś bo z tego co wiem to sklejacza daje sie tylko 25% zalecanej dawki. Dziś zgłaszałem szkode też do concordi ale nie wiem kiedy przyjadą. Dziś rozmawiałem ze znajomym to powiedział ze ubezpieczyciel powinien zapłacić za ten zabieg ale nie wiem ile w tym prawdy.

Opublikowano

Stosowałem 0,3 Spodnamu, 0,3 Karbenu i 0,5 Tebu. Dodałem też Mospilan, nie wiem, czy potrzebnie, ale miałem, a jak już i tak jechałem...

Wątpię, żeby jakikolwiek ubezpieczyciel zgodził się zapłacić za zabieg którego nie ma w żadnych oficjalnych zaleceniach .

Przy okazji uważam, że to może być podsumowanie naszej dyskusji o stratach w trakcie desykacji rzepaku - u mnie straty na ścieżkach będą zerowe, bo co miało być wytłuczone, już teraz jest wytłuczone.

Opublikowano

Koledzy mam do was pytanie, pierwszy raz zasiałem rzepak california wszystko należycie opryskałem (tak mi się wydaje) a teraz od tygodnia rzepak zmienia barwe i zaczynają gnić straki ( końcówki,w srodku) i po deszczu poprostu rozchodzą się w dłoniach. Zgniło juz prawie po 2 strąki na każdej odnodze co to jest i co mozna zrobic aby to jeszcze cos uratować Proszę o odpowiedż!!!!!

Opublikowano

tez nad tym myslalem ale skoro kolega napisal ze wszystko należycie zrobił to mi się wydaje że robak bo u mnie też gdzieś przy lesie gdzie są krzaki itp gdzieś coś takiego się dzieje.

Opublikowano

Stosowałem 0,3 Spodnamu, 0,3 Karbenu i 0,5 Tebu. Dodałem też Mospilan, nie wiem, czy potrzebnie, ale miałem, a jak już i tak jechałem...

Wątpię, żeby jakikolwiek ubezpieczyciel zgodził się zapłacić za zabieg którego nie ma w żadnych oficjalnych zaleceniach .

Przy okazji uważam, że to może być podsumowanie naszej dyskusji o stratach w trakcie desykacji rzepaku - u mnie straty na ścieżkach będą zerowe, bo co miało być wytłuczone, już teraz jest wytłuczone.

Jednak w tym roku i ja bede randapował, ale jak by nie opady gradu to by sie obeszło bez desykacji.

Opublikowano

Witam panowie mam problem z dziką zwierzyną tzn prktycznie co noc buszuje mi coś w rzepaku, raz dziki, raz sarny, znacie może jakieś skuteczne sposoby na pozbycie się tych szkodników? Zwierzyna ta powoduje ogromne szkody, jeśli nic z tym nie zrobie to nie będzie po co kombajnem wjeżdżać...

Opublikowano

co może być przyczyną zmiany koloru łuszczyn z zielonego (jak na większości pola) na zółtawy i przechodzący w czerwony co występuje na brzegu pola, niektóre łuszczyny są całe czerwone.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chcę pierwszy raz zasiać rzepak i mam do Was pytanie. Czy nasiona kwalifikowane są z ubiegłego roku, czy z roku bieżącego. Pytanie może być dla was dziwne, ale nie wiem kiedy powinienem zacząć rozglądać się za nasionami. Jeszcze jedno pytanko, może ktoś wie, gdzie w woj. Łódzkim można kupić nasiona rzepaku, bez konieczności kontraktacji?

Opublikowano

Wątpię, żebyś znalazł precyzyjną odpowiedź na to pytanie, zapewne część nasion jest ubiegłorocznych, część tegorocznych, ale firmy takich informacji raczej nie udzielają, ważna jest data zaprawiania. A za nasionami warto zacząć już się rozglądać, później może brakować najbardziej poszukiwanych odmian.

Opublikowano

Nasiona w większości są ubiegłoroczne/kilkuletnie i zaprawiane w tym roku. Jutro dla pewności sprawdzę na kartce przy jednostce. Jeżeli jednostka była zaprawiana ponad rok temu, to ją reklamuj. Dlatego lepiej nieco wcześniej kupić materiał siewny. Co do moich doświadczeń reklamacji to ludzie (komisanci) z pionera wymieniają od ręki stare (dawno zaprawione) jednostki kupione u ich przedstawicieli. Sprawdzone w tym roku. Tu co nieco o moich doświadczeniach z nieświeżo zaprawionym materiałem siewnym: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/3208-odmiany-rzepaku/page__st__500?do=findComment&comment=968290

Nasiona możesz kupić w jakiejkolwiek firmie trudniącej się sprzedażą ŚOR i materiału siewnego. Z doświadczeń moich i kolegów polecam odmiany: kolumb, herkules, artoga, visby, pioner D03 i D06. Albatros od LG też zapowiada się nieźle. D03 i D06 niby nie wymagają jesiennego skracania, ale lepiej wykonać wykonać je w przypadku wczesnego siewu przy użyciu niższej dawki środka. Z retardantów polecam toprex, caryx jest przereklamowany. Nie bój się siać rzadko (25-35 sztuk/m kw. przy zachowaniu wczesnego/optymalnego terminu siewu), tylko zadbaj o jesienny rozwój systemu korzeniowego jesienią przy braku wybujałości rzepaku (skrócenie, dolistnie potas i fosfor z przewagą fosforu + mikro -> zwłaszcza bor, siarczan magnezu, a szczególnie dla zachartowania - miedź i mało azotu jesienią). Zbadaj też pole na obecność magnezu - zdecydowanie poprawia plon i uodparnia na czynniki stresowe (w tym na mróz). Można go dostarczyć na pole w postaci wapna, czy to palonego, czy węglanowego (musi mieć tylko w składzie magnez).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@redek i @eMWu, dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Opublikowano

nie nadaje sie do siewu rzepak desekowany my sialismy nim i zalujemy juz nigdy tak nie bedziemy robic bo powschodzi taki rzepak ale pozniej plon jak rok trafil to bylo niecale 2 tony z ha a na 2 rok niecala tona nie polecam takiego rzepaku lepiej kupic z centrali i nie zalowac albo zasiac swoim tylko nie desekowanym