Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie rzepak jest cały fioletowy i moje pytanie czy jest to spowodowane suszą, czy jest to jakaś choroba albo brak jakiegoś składnika,czy taka barwa bedzie miała wpływ na wzrost wiosenny i plon rzepaku ???

Opublikowano (edytowane)

fioletowe liście to niedobór fosforu, nie oznacza to jednak że nie ma go w ziemi, przy niskich temperatur bardzo spada pobranie fosforu i mogą takie zjawiska wystąpić, teraz dokarmiać już raczej nie ma sensu, lepiej zrobić próbę i na wiosnę zająć się uzupełnianiem składników.

Ps. może to odbić się na plonie ale jak dobrze "pomożesz" rzepakowi na wiosnę to nie powinno być drastycznych różnic w plonie. Chyba że nastawiasz się na plony rzędu 4t/ha to może być trudniej to osiągnąć.

Edytowane przez lukaszek410
Opublikowano

a moglibyście się wypowiedzieć, jakie nawozy w celu wyeliminowanie niedoboru fosforu najlepiej będzie na wiosne zastosować? jak narazie to u mnie tylko na kawałku 1,5ha które dzierżawię występuje fiolet na polu, ale dobrze wcześniej juz wiedziec co i jak...

Opublikowano

najszybciej to dolistnie zasilisz ale nie teraz tylko na wiosnę. Na wiosne bez znaczenia jaki dasz nawóz fosforowy(czy fosforat pojedynczy czy potrójny) bądź jakiś wieloskładnikowy, ważne aby zaspokoił potrzeby rośliny

Opublikowano

ciekawe jak w tym roku rzepak przetrwa zimę , ma ktoś jakieś przypuszczenia , sąsiad mówi że po zeszłorocznej zimie aż tak tragicznie ze stratami nie było , ciekawe jak będzie w tym roku

Opublikowano

Z tego co widze po polach to większość ma takie rzepaki (fioletowy kolor) niedobór fosforu i też trochę brak wody, teraz zaczyna się już niby zima i "porządne zamiecie śnieżne" :D wczoraj pogodę oglądałem od dawna i się uśmiałem "zamiecie śnieżne". No, ale deszcz pada, śnieg ma od weekendu i następny tydzień, ale z tego co słyszałem to zima i śnieg ma się w tym roku do połowy maja przeciągnąć :/ ? Najgorzej właśnie z rzepakami co z nimi będzie, jakie to żniwa bd.

Opublikowano

Te ich prognozy długoterminowe można sobie między bajki włożyć przecież zapowiadali długą śnierzną zimę już od października i co do tej pory pogoda wiosenna. Nie potrafią przewidzieć pogody na dwa dni do przodu więc spokojnie jakoś to będzie. Jeśli się nic nie zmieni to można zapomnieć o cenie 1900 w żniwa

Opublikowano

Tak tylko te ceny to wyjściowe są progonozowane, nie myśl, ze w żniwa taka bedzię, wyjadą z 1900zł, a wypłacać zaczną od 1500zł za najlepszą jakość, a po 10 godz czy 2 dniach spadnie do 1200zł i to bedzie super cena...

Opublikowano

Z tego co widze po polach to większość ma takie rzepaki (fioletowy kolor) niedobór fosforu i też trochę brak wody, teraz zaczyna się już niby zima i "porządne zamiecie śnieżne" :D wczoraj pogodę oglądałem od dawna i się uśmiałem "zamiecie śnieżne". No, ale deszcz pada, śnieg ma od weekendu i następny tydzień, ale z tego co słyszałem to zima i śnieg ma się w tym roku do połowy maja przeciągnąć :/ ? Najgorzej właśnie z rzepakami co z nimi będzie, jakie to żniwa bd.

O tym teraz nie myśl, pomysł jak rzeczywiści tak będzie w maju itd. Martw się tym co dzieje się teraz, a trochę się dzieje mimo że słabo to widać, już niektórzy na śląsku mówią że rzepaki ruszyły i głodują z powodu braku N. Ja takiego problemu nie mam z rzepakiem bo rzepaku nie mam, ale np żyto na stanowisku po qq obficie nawożonej obornikiem tez już ruszyło. Na reszcie pol jest spokojniej.

Opublikowano

wilgoć się nieco poprawiła w grudniu w centrum łódzkiego 50 litrów spadło na m2 ale w listopadzie 0 nie wspominająć o dwóćh przelotnych deszczach z paziernika i września. Teraz przydałby się przymrozek żeby ziemia zmarzła do 15 cm i na to okrywa śnieżna

Opublikowano

Witam. Jestem zielony w tym temacie i mam do was takie pytanie bo pierwszy raz mam zamiar siać rzepak i nie wiem na jakim polu będzie najlepiej czy na mokrym czy na suchym pola mam 1 i 2 klasę, jaka odmianę siać. Czy da rade zasiać siewnikiem zbożowym amazone? I czy opłaci się siać bo nie mam stołu do rzepaku czy kombajn musi mieć specjalne sita? Jaki nawozy najlepiej stosować pod rzepak? :rolleyes:

Opublikowano

teraz będziemy mieli test dla rzepaku kilka lub kilkanaście dni z bardzo solidnym mrozem nawet na zchodzie czyli u nas będzie dwucyfrówka szkoda ze nie ma okrywy śnieżnej

Opublikowano (edytowane)

Czyżby? Na Pomorzu w ub. roku w połowie lutego było 10 st mrozu i wiatr bez okrywy śnieżnej. Efekt ? Setki hektarów trzeba było przesiać a ci którzy liczyli że jednak coś będzie z tego co niby przetrwał ; nie było sensu kosić. Teraz nie ma śniegu rośnie prędkość wiatru i już jest 5 st mrozu a to ponoć dopiero początek syberyjskich mrozów. ;[

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta