Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie amianowicie czy w case 5140 byla stosowana jedna skrzynia biegow czy kilka rodzai bo ostatnio widzialem skrzynie z dwiema identycznymi wajchami obok siebie takimi jak od zmiany biegow a nie jak prawie zawsze dzwignia od zmiany biegow glownych oraz prosta nizsza dzwignia od zmiany polbiegow wiec czy sa to dwie rozne skrzynie czy tez ktos tylko zamontowal sobie wajche do zmiany polbiegow taka jak od biegow glownych?

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie nie chciałem zakładać nowego tematu to napisze tutaj mianowicie kupiłem case 5150 i nadeszła pora wymiany oleju w silniku a nie wiem jaki wlać pomórzcie jaki mam wybrać ?

Edytowane przez zetor7340z
Opublikowano (edytowane)

ja wymienialem w tamtym roku reczny bo sie starl 1cm i pompa. przeciagnela opilki

ale na dniach bede rozpolawial jak tylko zloze polbiegi to moge ci cos opisac

co do dzialania to sa 2 tarcze i przekladka zlozona z 2 blach i gdy zaciagasz reczny to sie przesuwaja w odwrotne kierunki i kulki pomiedzy nimi maja swoj tor i sie rozszerzaja blokujac walek

Edytowane przez Antekpirat
Opublikowano

Moze ktos. z was mial taki problem z podnosnikiem

Po odpaleniu ciagnika podnosnik automatycznie idzie do gory

a powinien zostac nieruchomy

nie mozna go opuscic. elektrozawory dzialaja

te sensory z tylu przejrzalem nie blokuja sie

Moze ktos cos wie bo mi juz pomyslow brakuje

Opublikowano (edytowane)

PILNE.........

Moze ktos sprawdzic czy gdy zostawimy podnosnik uniesiony i zgasimy ciagnik to

. po wlaczeniu zaplonu ale nie odpaleniu jak wlaczymy podnosnik to czy reaguje na opuszczanie wajcho i guzikami z blotnika czy sie opuszcza??

Opublikowano (edytowane)

wielkie dzieki

ale to mi wcale nie pomoglo

myslalem ze sie opuszcza to by cos pomoglo a tak to dalej jestem w du......

i juz po sprawie dziala

Opublikowano (edytowane)

witam nie dawno kupilem case 5120 i mam pytanie jakie oleje polecacie do silnika i skrzyni, ile ich wcchodzi? i gdzie jeszcze trzeba wymienic i jakie? mam 14 litrow turdusa do silnika ale nie wiem czy go lac czy kupic cos leprzego? mam jeszcze pytanie czy pozom oleju w skrzyni sprawdza sie na odpalonym czy zgaszonym silniku?

Edytowane przez jasiuhonda
Opublikowano

do silnika 15W40 jak sie nie myle do skrzyni trans cos tam w postach wyzej masz napisane

a kazdy olej sprawdza sie na zimnym silniku co do ilosci to jest hyba na 3 stronie napisane gdzie ile sie leje

Opublikowano

do silnika 15W40 jak sie nie myle do skrzyni trans cos tam w postach wyzej masz napisane

a kazdy olej sprawdza sie na zimnym silniku co do ilosci to jest hyba na 3 stronie napisane gdzie ile sie leje

dzieki kolego juz znalazlem info o tych olejach. w silniku zmienie dzisiaj , ale nie wiem co zrobic ze skszynia bo jest czysty i lepki wyglada jak nowy ale niestety na zgaszonym silniku jest 0,5 cm ponizej minimum... nie wiem jaki byl lany wczesniej i nie wiem czy mozna dolac jakis uniwersalny? czy lepiej nie ryzykowac i wymienic caly? pozdrawim

dzieki kolego juz znalazlem info o tych olejach. w silniku zmienie dzisiaj , ale nie wiem co zrobic ze skszynia bo jest czysty i lepki wyglada jak nowy ale niestety na zgaszonym silniku jest 0,5 cm ponizej minimum... nie wiem jaki byl lany wczesniej i nie wiem czy mozna dolac jakis uniwersalny? czy lepiej nie ryzykowac i wymienic caly? pozdrawim

Opublikowano

0,5cm ? daruj osbie dolewki jezeli nawet codziennie używana jest hydraulika tam jest kilkanaście litrów zapasu na narzedzia zewnwtrzne także spokojnie. koniecznie wymień filtry i sprawdzaj systematycznie poziom oleju w silniku bo turbo lubi lykac lub silnik może już zużywac olej. turdus to jeden z lepszych olei silnikowych sam na takim jeżdze. a jezeli zdecydujesz sie na wymiane oleju hydraulicznego to nie lej byle czego a napewno nie hl-u .

Opublikowano (edytowane)

0,5 cm zamalo to spokojnie z 5 litrow brakuje.

to jak w silniku bedzie brakowac to po co dolewac?

do skrzyni najlepiej wlac. olej dedykowany

Ja w tej chwili testuje agrol-u

jak wszystko ladnie dziala lej orginal

Opublikowano

0,5 cm zamalo to spokojnie z 5 litrow brakuje.

to jak w silniku bedzie brakowac to po co dolewac?

do skrzyni najlepiej wlac. olej dedykowany

Ja w tej chwili testuje agrol-u

jak wszystko ladnie dziala lej orginal

czyli dolewac jakis uniwersalny czy zmienac calosc na nowy? dzis jak postawilem ciagnik na rownym terenie i sprawdzilem poziom to brakuje okolo 3mm w silniku juz zmienilem na fuch mam nadzieje ze bedzie dobry... jutro woze obornik a w piatek przetestuje go w orce... myslicie ze da rade w plugu 4 obrotowym lekkim eberharda? czy odkrecic jedna skibe?

Opublikowano

ja jak kupilem swojego to tez olej byl czysty. to mowie rok pochodzi i wymienie

i zeszlo sie 3 lata az stanol u mnie sie nie napracowal a mial opilki w oleju. i pompa siadla

przetestuj go i wymien na nowy.

bedziesz wiedzial na czym jezdzisz

Opublikowano

w galeri mam 5120 wiec taki chyba mam

pluga brak al mialem podpiety 4 x40 to uwazam ze jest wystarczajacy a obrotowka coz

zalezy jaki plog jaka ziemia pociagnie tylko przodek dociazyc