Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM, szukam bardzo dobrej odmiany pszenicy, co polecacie na gleby III klasy w dobrej kulturze? Chce wypróbować 2-3 nowe odmiany, co macie sprawdzonego, może jakaś nowość dobrze się zapowiada. Na pewno zostawiam odmianę PATRAS, BOSPORUS, LINUS. Pozdrawiam i liczę na Wasze sugestie

ludwik1983 napisał:

Witam ile wysiać pszenicy euforia zk 88 mtn 43.1

137-147 kg na hektar, 280-300 sztuk, wszystko zależy jaka gleba, termin wczesny czy optymalny, może planujesz późny siew? Pozdrawiam

Opublikowano

A coś na słabsze stanowisko? Gleba iva ivb, przedplon pszenżyto, słoma została na polu. Jest to nowa działka i nie robiłem prób glebowych jeszcze i wątpię bym przed zasiewem dostał wyniki. Z tego co wiem w tamtym roku pole dostało 500kg/ha kredy, ja w tym roku po żniwach posypalem 700kg/ha kredy koszelowskiej. Macie jakąś odmianę godną polecenia?

Opublikowano
5 godzin temu, ludwik1983 napisał:

Witam ile wysiać pszenicy euforia zk 88 mtn 43.1

Euforia ma normę wysiewu w terminie optymalnym 300-350 szt./m2. Czyli dla twojej pszenicy to będzie 147-171

Opublikowano
XTRO napisał:

czyli ile miałbym zapłacić kurierowi za 1tonę Juliusa ? Lubelskie. I czy dobrze zrozumiałem że w bb jest zaprawiony Certicorem a w workach innym ? 

Skad jesteś? Też jestem z Lubelskiego

Opublikowano

Pszenica Bosporus warta uwagi?

Monokultura, gleba od 3a do 4b, uśredniając 3b

Opublikowano
michal1993 napisał:

A jak wygląda sprawa z doprawianiem Systivą? Mam pszenicę zaprawioną Scenicem i się zastanawiam czy można to doprawić chociaż 100ml systivy na 100kg?

Bardzo dobry pomysł

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pszenica Bosporus warta uwagi?

Monokultura, gleba od 3a do 4b, uśredniając 3b

Tak, u kilku osób nawet na słabszych glebach rekordowo w tym roku. Zdrowotność przyzwoicie.

Opublikowano
2 godziny temu, darro-farmer napisał:

Witam serdecznie.Jaki gatunek pszenicy sprawdziłby się na polu głównie IV klasy z domieszką III w dobrej kulkurze?

Artist 

Od kilku lat w czołówce najwyżej plonujacych według coboru 

Opublikowano (edytowane)

U mnie specjalist, kilimandżaro,  linus i pod las mieszanka z kws juty ostrogi i achim TOP JOA z metronem 

Edytowane przez Zapracowany
T9 trzy błędy!
Opublikowano (edytowane)

Miałem w tamtym roku bardzo dobra pszenica w tym roku posialem jej ponad 10ha więc prawie połowę zasiewow pszenicy zobaczymy 

Wszystkie pszenice posialem w ilości 280szt/m2

Edytowane przez tommy66692

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
    • Przez jarekvip99
      Planuje zasiac 10 ha materialem siewnym kawalifikowanym i stad moje pytanie jak jest z tym ekoschematem w doplatach? musze zgłosic to wczesniej ze zamierzam siac czy dopiero w maju we wniosku to uwzgledniam? jak z faktura czy tez we wniosku dodaje czy inaczej? czy aby otrzymac kase za ten ekoschemat to musze go połaczyc z jakims innym ekoschematem?
  • Dodaj nową pozycję...
v