Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Woj. Lubelskie Parczew skład Sobianek

Wapniak Koszelowski granulat bigbag 480zł tona(suchy), woreczki 40kg 520zł tona, materiał mokry a niektóry bardzo mokry!

Należy uważać co przywiezie na palecie i ewentualnie poprosić o wymianę towaru na bardziej suchy.

Opublikowano

Witam mam ofertę z firmy http://agrikola-.manifo.com/ na wapno granulowane węglanowe za 650 zł/t podobno jedna tona na 2.5ha wystarczy czy to dobra cena?? może ktoś wie gdzie w podlaskim dostać dobry nawóz granulowany??

Dobrze że piszesz o tej firmie , bo trzeba tu ostrzec wszystkich że firma agrikola z Łomży oferująca granulaty oszukuje rolników sprzedając im kruszonki a nie prawdziwy granulat. Dodam że towar który sprzedają jako granulat za 650 zł tona kosztuje w kopalni 40 zł a dawkowanie jest wyssane z palca . Dodatkowo śmiało można ta firmę zgłosić do prokuratury bo wg ustawy wprowadzanie do obrotu takiego wapna jest nielegalne ze względu na wymogi .

UWAGA NA OSZUSTÓW Z AGRIKOLI ŁOMŻA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Krążył u nas po wsiach taki naganiacz z Agrikoli. Mam nawet elegancką ulotkę reklamową. :) Oferował to cudo po bodajże 700zł z groszami :lol: Ale gadane miał konkretne i niezłego zeza- nie szło mu spojrzeć w oczy. :P

Opublikowano

miałem 07a a bodajrze w 2011 miałem 06 na WZ. W tym roku była ładna sucha kreda a od tygodnia wogóle nie sprzedaja oficjalnie bo jest bloto po deszczach. Co włąsnie dziwne bo według norm powinno byc odwrotnie 07a jak jest mokrzejsza a 06a jak suchsza do 10% wody

Opublikowano

nawet suche ma tendencje do przyklejania ale przezorni kierowcy podkładja folie i wtedy ładnie zjeżdza :) teraz woża tylko jakims zaległym klintom ale to jest błoto nie wapno po tych deszczach. MOja to az sie kurzyła ale drugie auto juz było wilgotnijsze ale i tak rcw łądnie poszło siałem przy duzym wietrze i równo sie siało :)

Opublikowano (edytowane)

Tematy połączone

Witam, koledzy chciałbym zapytać czy danie wapna granulowego przed siewem QQ zaszkodzi jej ? Czy QQ urośnie na pH 4-5.5 ? (dlatego pod korzeń chce dać 40t obornika + wapno granulowane) .

Nie zamykajcie tematu, jak sie dowiem to sam usunę. Z góry dzieki, pozdrawiam ;)

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

Odnośnie mierzenia PH ziemi- http://allegro.pl/69...3524791978.html

warte to kupna?

Kupiłem kiedyś takie coś, po zmierzeniu wyszło 7,2 poszedłem w inne miejsce i inne pole też zmierzyłem. Wszędzie było 7 z groszem, posiadam też kwasomierz w którym na płytce zalewa się jakimś płynem - wychodziło 7. Oddałem z tych pól próbki do analizy wyniki od 7,58-7,87.

Orientacyjnie podpowie Ci jakie masz pH

Opublikowano

zamierzam zasiać wapno na ziemie klasy IIIb-V. ciężka, bardzo kwaśna, niewapnowane z 15-20 lat. obecnie czekam na wyniki badań.

przedplonem była koniczyna z chwastami, łąka, jęczmień jary.

mam ofertę na wapno węglanowe algowe 83% CaCo3 475 brutto tona

i węglanowe na bazie kredy 50% CaO i 90% CaCo3 520 brutto tona

siane będzie pszenżyto ozime. pod korzeń chce wysiać 200-250kg polifoski 6

które wapno polecacie i w jakich okolicznościach je zastosować. na chwile obecna pola są orane i w przyszłym tygodniu chciałbym wjechać z bronami i siewnikiem...

Opublikowano (edytowane)

http://pl.wikipedia....eszanie_nawozow cosik nie chce mi link się w kleić prawidłowo ale można łatwo znaleźć w google.

Tabela mieszań z wiki ale chyba można zaufać ;) Według tej tabeli polifoskę można z wapnami mieszać przed wysiewem więc w ziemi to juz na pewno się nie pogryzą ;) Jak dasz na orkę to chyba będzie dobrze, tylko koleiny kultywatorkiem i brona i siew ;)

Edytowane przez kryssr
Opublikowano

jakie wapno -kredę itp można kupić w okolicach Lublina -do odkwaszania ziemi

u mnie stosuje sąsiad wapno budowlane hydratyzowane ALPOL około 50zł za 100kg

jakie macie lepsze propozycje zamiast tego wapna?

proszę o odp. :rolleyes: