Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozpisujecie to wapno w ekoschematy? Program wapnowania się zakończył w 2023 ale ponoć właśnie z ekoschematow można dostać 300 do ha tylko sporo warunków do spełnienia.. 

Opublikowano
21 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Z promyka to każde. Błyskawicznie odkwasza, i tak jak granulowanego, to wystarczy tona na hektar, i takie działanie będzie jakbyś Pan 4t sypkiego dał. To jak piszemy to zamówienie?

To jak w koncu z tym promykiem? Dobre czy nie? Pytam bo mam niedaleko do nich…

Opublikowano (edytowane)

Takie oto ph. Na tych działkach rok w rok 2-3 tony wapniak koszelowski 06a dawane i ph spadło... 0 polepszenia jedynie na tej 6.7 ph dałem polcalc i poszło z 4.8 na 6.7.  Teraz będzie zamawiany na te pola nordcalk standard cal i chce dać 7-8 ton na ha. Dobra dawka? Może coś drgnie bo masakra. Plon pszenicy po rzepaku średnio 7.5 tony a pszenica po pszenicy teraz 3.8 tony. Co tu dać teraz? Rzepaku niemoge bo środki trzymają. Jęczmień to wytrzyma po zwapniowaniu czy nie ryzykować?

Screenshot_20240719_145211_Gallery.jpg

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano

jęczmień słabo będzie.

W poniższej tabeli przedstawiamy wrażliwość roślin na niskie pH

Rośliny silnie reagujące na zakwaszenie (optymalne pH 6,0-7,5)

Pszenica ozima, jęczmień, kukurydza, rzepak, gorczyca, burak cukrowy, burak pastewny, burak ćwikłowy, bobik, koniczyna, nostrzyk, lucerna, soja, kapusta pastewna, kapusta biała, konopie, mak, cebula, szpinak, czosnek, seler, sałata, wiśnia, czereśnia i śliwa

Rośliny średnio wrażliwe na zakwaszenie (optymalne pH 5,0-6,5)

Żyto, owies, ziemniaki, brukiew, rzepa, groch, fasola, marchew, len, słonecznik, cykoria, tymotka, jabłoń, grusze, agrest, porzeczki, malina, poziomka, ogórki i pomidory

Rośliny mało wrażliwe na zakwaszenie (optymalne pH < 5,0)

Gryka, łubin żółty, seradela, tytoń, rzodkiew, rzepa czarna i rabarbar

Opublikowano

jęczmień u mnie słabo wychodził klasa VI, pH poniżej 5,0. Dopiero po podniesieniu pH zaczęło to wyglądać za zbożem, teraz walczę dalej żeby móc uprawiać lucernę.

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

@Samsung123321 jaka gleba? glina czy pod spodem jest gliniaste podłoże?

ja proponuje wapno mielone przyyebac  5--7t/ha i  granulowane 300kg, awapno mielone dłużej działa w czasie

Ciężka glina, miejscami lżejsza ale dalej glina. Niema mowy o piachu. Jak jest mocno wilgotna i idzie orka można przecinakiem potem to rozbijać bo nie uprawi. Ciągnik 240 koni z talerzówka 2.5 tony miał problem. Na 3 razy musiał robić gdy mokrawo. Z kolei po rzepaku na lekkiej wilgoci sypała się jak piach tak pulchno. 

Właśnie chce dać nordcalku około 6-7 ton na ha I jedni mówią ok a drudzy za dużo bo zabije mikroorganizmy. Z kolei inni nie nordcalk a kujawit i to taki mętlik w głowie. 

Wyliczyli mi przy badaniu gleby 6 ton czystego składnika więc no standardowe wyliczenie jak z neta 

Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Pytanie czy jego czy ewentualnie dołożyć i nordcalk jednak?

nie wiem co by miało być szczególnego w tym nordkalku? Ja gdy kupuję wapno to patrzę tylko na cenę, wszystko i tak kopalina i o podobnej zawartości składników. 

Opublikowano

dorobione lepsze papiery, pokład kamienny to raz trafią bardziej Ca raz mniej, liczy sie regularność, a jesli jest kwaśna glina w podłożu a orzemy 20cm to lepiej nasypać  mielenia 0-4mm [lepiej 0-2mm, ale nie wszystkie kopalnie mają] kilka ton i granulą poprawić szybko pod uprawę

Opublikowano
12 godzin temu, HISZPAN napisał:

nie wiem co by miało być szczególnego w tym nordkalku? Ja gdy kupuję wapno to patrzę tylko na cenę, wszystko i tak kopalina i o podobnej zawartości składników. 

To może destruktu z dolomitu jak patrzysz na cenę...

Opublikowano

@HISZPAN jak patrzysz na cene to kup 0-4 miałówke pod kostke u nas to sieją i  ja też , dawno temu po 12 zł , dziś koło 50-60zł /t,... a myślicie że w łądnej nazwie to jest inna skała ? to samo tylko nazewnictwo i mielenie inne