Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wapno magnezowo-węglowe CaCo3 +MgCO3 - 95% w tym: CaO - 30% MgO - 18%. Transport 26 ton. Marcin Szaniewski tel. 0605033066 Slomek kiedys on mi przywoził wapno, odezwij sie na gg to ci podam jeszcze jeden numer co by ci przywiózł suchsze wapno. Teraz bede po żniwach stosował inne, lepsze do rozsiewania

Opublikowano

Wapń i Magnez (Ca, Mg)

Należą do grupy pierwiastków alkalicznych,

dlatego też mają znaczenie

nie tylko jako składniki pokarmowe,

ale również jako regulatory odczynu

gleby.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co masz dokładniej na myśli?

Podział podstawowy jest na tlenkowe i węglanowe.Magnez jest dodatkowym pierwiastkiem w obu formach i ma silniejsze właściwości odkwaszające. Ważna w tym wszystkim jest reaktywność.Rzuć okiem do zasugerowanego wcześniej vademecum (str. 21 i kolejne)

Z niego oraz ze szkoleń czerpię swą wiedzę więc specjalnie nią nie zabłysnę .

Opublikowano

Więc wapno któro kupiłem jest dobrym wapnem raczej? Są tam tylko formy tlenkowe. Tzn chodzi mi o szybkie odkwaszenie. A dodatkowo podniesienie zawartości Mg bo na wielu kawalkach mam niskie.

Po zbadaniu wapno ma ok 46% CaO i tyle samo prawie MgO

Opublikowano

Chciałbym się zapytać co polecacie, aby poprawić ph gleby, tzn jakie wapno bądź kredę. Gleby to mozaiki, od piasku do gliny żółtej na jednym kawałku bardzo często, zbadałem PH nikt wcześniej tego nie robił i wyszło że jest od 4,3 do 5,8 przeważnie, są takze kawałki gdzie ph jest od 6,3 do 6,9. Zawartość magnezu także jest na poziomie niskim lub bardzo niskim, więc co polecacie? Chciałbym, aby efekt był najszybszy i najlepsze efekty myślę, że da zastosowanie po ściernisku. Proszę o porady.

Opublikowano

Wiecie gdzie badania można wsadzić?

Przykład, po wymieszaniu próbki podzieliłem ją na 2, A i B.

Oto wyniki;

-A,PH 5.2, FOSFÓR 5.6, POTAS 11, MAGNEZ 6,7

-B,PH 6.8, FOSFÓR 27.1, POTAS 15.9, MAGNEZ 7.5

Teraz pytanie, którą próbkę mam brać pod uwagę? laugh.gif

Kolego robiłem ten sam patent i widze ze w tej samej stacji i powiem ci że w badaniach owszem były różnice ale na poziomie 0,1 0,2 dziesiąte, tyle ze ja wiem jak przygotować taką próbę do sprawdzenia żeby była obiektywna.

Zmienność glebowa na podlasiu jest niesamowita często na 1ha są wszystkie możliwe rodzaje gleb, mało tego nawet w warstwie ornej na różnych poziomach są różne zasobności i odczyn, w badaniach chodzi o to zeby wyłapać jak najbardziej wiarygodną średnią z działki, a to zalezy tylko od ciebie jak przyłozysz się w pobieraniu próby.

Więc nie wystarczy tylko wrzucić do wiadra trochę gleby zamieszać kijem, podzielić na pół i mówić że się sprawdziło akredytowane laboratorium. Fakt badania w KCl nie są najdokładniejszą metodą badań i pewnie za jakiś czas ona się zmieni tak jak na zachodzie, ale moim zdaniem póki co świetnie obrazuje nam granice zasobności (niska, średnia, wysoka) i odczynu, tylko trzeba dobrze pobrać próby. Przebadanie działeczki z bardzo wysoką precyją byłoby niesamowicie kosztowne, i fakt za 10zł w Stacji Chemiczno-Rolniczej tego nie zrobisz pozdrawiam.

Opublikowano

Pod buraki powinno się wapnować na jesieni przed orką (tak jest najlepiej uzasadnione) ale na wiosnę przed siewem też nic nie powinno się stać, o ile nie przesadzisz z ilością ;) @Silva z tym tlenkiem magnezu to mnie zaskoczyłeś. No ale człowiek podobno uczy się całe życie ;)

Opublikowano

Na wiosne bo za późno o tym pomyślałem. Czemu zaskoczyłem. Uważasz że to nie możliwe że ma taki skład? ok 46% CaO i podobna ilość MgO a łącznie wychodzi 92%. Wynik po zbadaniu przez stacje chemiczno rolniczą. Wyniki w poprzednich badaniach podawałem.

Opublikowano

Słyszeliście że aktywność odkwaszania przez 1kg MgO ma taką samą aktywność co 1,4kg CaO? :)

O tą informację mi chodziło panie ;) Ale pole masz już zaorane pod buraki?

Opublikowano

No jeszcze nie zaorane. Ale będzie bezorkowo w tym roku po poplonie gorczycy.

A no to mnie to zaskoczyło choć nie czytałem nigdzie tej info tylko powiedział mi to na uczelni profesorek któremu ufam bo wiem że ma dużą wiedze.

Opublikowano

A i jeszcze jedno @silva, po ile dawałeś za to wapno i skąd jechało do Ciebie? Jakie masz ziemie, która klasa (lekkie, ciężkie)?

Pytanie z innej beczki: co sądzicie o cudownych Wapmagach i innych tego typu, które się sieje 500 kg na ha, pakowane w BB, do rozsiewania zwykłym rozsiewaczem? Takie małe porównanie vs tradycyjne wapno ;)