Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, zrobiłem badania gleby i potrzebuje wapnowac kilka kawalkow i mi polecono na te ziemie dac tone wapna tlenkowego, moje pytanie. co się stanie jak na słabą ziemie pod zyto hybrydowe dam wapno tlenkowe? bo bym nie kupowal zadnego weglanu tylko na te 2 hektary a chce kupic tlenek na ciezkie ziemię :) co mi doradzicie? i czy tona tlenku wystarczy na rok przy ph 4-5? :)

Opublikowano

Aktywność i reaktywność to jest to samo? (wg TPR tak) Frakcje poniżej 0,5mm tak samo szybko działają, np odmiana 04 56% poniżej 0,5mm z morawicy a mączka odmiany 06 95% poniżej 0,5mm?

Opublikowano

Jakie wapno polecacie na gleby piaszczyste i torfowe? Transport na północ mazowsza.

Opublikowano

Czy ktoś z was brał wapno za pośrednictwem firmy OMYA? Na targach pod Płońskiem gadałem z ich przedstawicielem, bardzo ogarnięty i mądry człowiek swoją drogą. Mówił, że krede mają po 60zł netto bez transportu co wydaje mi się być dość sporo.

Opublikowano

OMYA to główny eksploatator złoża w Mielniku. Czyli kreda z pierwszej ręki, a cena jej niestety z roku na rok drożeje. Ja jeszcze pamiętam jak kupowałem po 45zł/t a ostatnio było już chyba 55zł/t. Teraz może być i 60 zł bo zainteresowanie wapnem rośnie.

Opublikowano

Na piaszczyste najlepiej węgla wapnia 2t/ha a na torfy jeżeli ph jest poniżej 5 to również węglan lub dolomity 2-3t/ha

Dzięki za odpowiedź. Orientujesz się może z której kopalni było by najbliżej na północne mazowsze?

Opublikowano

Tyle wody nie ma bo o ile się nie mylę ustawa przewiduje do 18%. A latem w sierpniu za pewne nawet i tego nie ma. Po za tym 60 zł/t z wodą to i tak znacznie taniej niż 300zł/t granulowanej.

Opublikowano

mnie bardziej interesuje wapnowanie wyłącznie tą kredą z mielnika, bo do tej kopalni  mam najbliżej, chociaż jesienią kupiłem patelnię wapna z morawicy, bo przez deszcze kredy nie sprzedawano i muszę przyznać że ładny efekt jest na łąkach. @Damianzbr coś więcej o wapnowaniu wyłącznie kredą?

Opublikowano

na łąki lepszy jest węglan bo wolniej się rozpuszcza i dłużej działa przy korzeniach, kreda działa szybko i szybko jest wymywana :)

Opublikowano

Damianzbr a o którym Mieliniku mówisz ? bo u mnie też jest Mielnik ale Omya ma zakład w Romanowie .zobacz do mnie do galerii tam dodałem zdjęcie z wyników badania ich wapna co kopią nie daleko mnie.

Opublikowano

Tyle wody nie ma bo o ile się nie mylę ustawa przewiduje do 18%. A latem w sierpniu za pewne nawet i tego nie ma. Po za tym 60 zł/t z wodą to i tak znacznie taniej niż 300zł/t granulowanej.

W tamtym roku nawet w sierpniu spokojnie łapało 30% widziałem u znajomego ojca to mowił że to strzał w kolano. 

Zresztą wapno się bierze w czerwcu, przynajmniej ja wtedy zamawiam bo cena zaczyna iść w górę. 

Opublikowano

Robiłes  obliczenia i  ci  wyszło  te  30 %   ?  czy tak  sobie pierdzielisz :P  ? 

Ja  też  brałem  w  ubiegłym  roku  , w  lipcu i za  wielkiej wilgotnosci  - to  kreda nie miała  , kurzyło  sie  jak  wykiprował  nawet  trochę .

Jak  dzwoniłem  dograć  terminy , to  pani  w biurze powiedziała mi, że  jesli  będzie przez  dłuższy  czas  padać i  wyczerpią  sie  zapasy  z  wiaty - to sprzedaż  będzie  wstrzymana , aż  normy wilgotności przejdą .

Opublikowano

@tomek90 nie dziwię się że wasz znajomy mówił że to strzał w kolano. Siałem w żniwa kredę z mielnika przez 2 dni. Jedną patelnię rozsiałem w słońcu i bardzo ładnie to szło, ale na drugi dzień ogólnie było ciemno, chłodno i wilgotno w powietrzu a na dodatek padała mżawka. Kreda jak głupia ciągnęła wilgoć z powietrza i jej siew był utrudniony i strasznie oblepiały się tarcze. Dobrze, że rozsiewacz miał taśmę i plandekę. Jak załadowaliśmy rozsiewacz to nakrywaliśmy pryzmę ponownie folią aby nie naciągała wilgoci

Opublikowano (edytowane)

Bo dostałeś z magazynu, byłem nie raz na tych kopalniach, ba rozmawiałem z ojcem właściciela jednej z nich, pytałem co robicie z tą mokrą hałdą, a on że fadroma rozgarnie łycha i ładują to ze środka które suchsze. 

Jak można brać ślepo kredę? Jak już to w takim wypadku wolałbym tlenkowe.

W tym roku jeden zestaw będę brać kredy, reszta pewnie morawica. 

Zresztą nie wiem czemu, ale Procam czy Chemirol doradza węglanowe bez magnezu, po uregulowaniu pH magnezowe. 

@karol kredę jak ma leżeć dłużej to obowiązkowo nakrywać, zresztą przy dużych ilościach deszczu nawet weglanowe naciągnie tej wilgoci i niezbyt fajnie się rozsiewa. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

po przywiezieniu od razu nakryliśmy, podczas opadu nie ładowaliśmy kredy tylko musieliśmy przeczekać. Ona jest higroskopijna, tzn. chłonie wodę z powietrza i dla niej nie są potrzebne deszcze aby była wilgotna