Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem badanie gleby i wyszło ze pH jest 5.3 czyli kicha jest na tym polu teraz trawa z dużą ilością koniczyny czerwonej . Chciałem na to teraz posypać kredy ok 2 ton i moje najważniejsze pytanie czy mogę na zimę rozrzucic na to obornik

Opublikowano

jak teraz dasz kredę to myślę, że spokojnie możesz tak zrobić. ja planuję po żniwach sypnąć kredę (orientacyjnie 29 lipiec-5 sierpień). A po 10 września dać obornik i posiać pszenżyto/pszenice.

Panowie mam 2 pytania.

1. Jaką laskę glebową(laska Egnera) wybrać do pobierania próbek glebowych? Do 20cm czy 30cm głębokości pobierania próbek glebowych? Skłaniam się do 30cm, ponieważ zaczynam przygodę z lucerną a ona ma głęboki system korzeniowy. Tylko problem jest taki, że głębokość orki na moich piachach to około 20 cm może trochę więcej.

2. Jaką dawkę kredy z mielnika sypnąć na pole? Ph od 4,5 do 5, gleba lekka. myślałem o 4 do 5t/ha tylko nie wiem czy to nie będzie przesada jak dam 5 ton. Za 2 lata przebadam  glebę i ewentualnie jak będzie widać po badaniach jakieś spore wahania to poprawić 2-3t/ha

Opublikowano

Koledzy planuję zamówić wapno i mam kilka pytań.Aktualnie na polu rośnie pszenica i qq.Po kukurydzy planuje siew pszenicy ozimej i tu moje pytanie czy mogę rozsiać po qq wapno,zaorać i siać pszenicę ozimą?Dodam,że chciałbym dać przedsiewnie 200kg/h polifoski.Co o tym myślicie?Po pszenicy także planuje wapnowanie,ale nawozy będą dawane dopiero wiosną więc nie powinno być problemu.Posiadam rozrzutnik Tytana na pionowych wałkach z talerzami.Idzie tym rozsiać wapno?

Kolego możesz bez problemu. Wapno wymieszać i zaorać. Polifoska rozumiem już na zaoraną ziemie.  :rolleyes:

Opublikowano

Panowie czy można zrobić tak że, na ściętą słomę prysnąć mocznikiem, zaorać to nie za głęboko a za ok 3 tyg wapno na to?

Potem siew oziminy.

Opublikowano

Zrezygnuj z mocznika na rzecz wapna węglanowego.

tzn ??? 

na słomę i tak muszę dać azot przecież.

planuję dać kredę taką aby szybko zadziałała.

Opublikowano

tzn ??? 

na słomę i tak muszę dać azot przecież.

planuję dać kredę taką aby szybko zadziałała.

Kreda to też wapno węglanowe. Na pociętą słomę  sypiesz wapno i tyle. Natomiast później w nawożeniu rośliny azotem zwiększasz dawkę N.

Ostatnio w prasie rolniczej czytałem że to jest dobry sposób wapno na słomę poprawia jej rozkład oraz reguluje pH natomiast azot podany nie na słomę, a pogłównie na roślinę jednocześnie uzupełnia to co bakterie rozkładające słomę pobrały jak również bezpośrednio wpływa na roślinę uprawną.

W tamtym roku tak robiłem ze słomą, w tym roku żyto po ściętej słomie jest super.

Opublikowano

A do mnie jeden przychodzi z tekstem. Tee masz tyle tej słomy nie masz co z nią robić, mogę ją sprasować i zabrać bo co roku tniesz a ona tylko zakwasza glebę :D

Powiedziałem mu, to se kupie wapna, niech leży.

Opublikowano (edytowane)

Kreda to też wapno węglanowe. Na pociętą słomę  sypiesz wapno i tyle. Natomiast później w nawożeniu rośliny azotem zwiększasz dawkę N.

Ostatnio w prasie rolniczej czytałem że to jest dobry sposób wapno na słomę poprawia jej rozkład oraz reguluje pH natomiast azot podany nie na słomę, a pogłównie na roślinę jednocześnie uzupełnia to co bakterie rozkładające słomę pobrały jak również bezpośrednio wpływa na roślinę uprawną.

W tamtym roku tak robiłem ze słomą, w tym roku żyto po ściętej słomie jest super.

Pod zboża nie jest tak potrzebny azot na resztki pożniwne jak pod raps.

Daje wapno w celu mineralizacji słomy, po co ma zwiększać niby nawożenie azotem?? 

Edytowane przez Tomek90
Gość STIG0013
Opublikowano

3,7 pszenica jakoś daje radę gorzej z jęczmieniem

Opublikowano

To chyba był błąd w pomiarach, bo nie możliwe aby pszenica rosła, chyba że jakaś bardzo dobra klasa gleby, organiczna i ktoś to zakwasił nawozami.

Opublikowano

Pod zboża nie jest tak potrzebny azot na resztki pożniwne jak pod raps.

Daje wapno w celu mineralizacji słomy, po co ma zwiększać niby nawożenie azotem?? 

Słoma jak się mineralizuje potrzebuje pobiera azot do rozkładu im lepsza mineralizacja tym więcej azotu pójdzie. Pod zboża jak pod zboża ale pod rzepak to czy sie wapno daje czy nie to azot musi raczej być bo dobry rzepak do 100 N nawet jesienią może łyknąć a zanim azot ze słomy będzie dostępny mogą niedobory się pojawić.

Gość STIG0013
Opublikowano

To chyba był błąd w pomiarach, bo nie możliwe aby pszenica rosła, chyba że jakaś bardzo dobra klasa gleby, organiczna i ktoś to zakwasił nawozami.

nie wiem czy błąd ale pobrane z placów na polu na których słabiutko rośnie, gleba średnia 3a