Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, mam dylemat chce po wapnować pole, teraz, po poplonie który właśnie zebrałem i nie wiem jak to zrobić,czy:

1-powapnować rzysko, i zaorać - najszybciej

2-powapnowac pole, przetalerzować/kultywatorować i orka - dłużej

3 zaorać i na orkę rzucić no i po bronować?

Opublikowano

rozal22, opcja pierwsza jest dobra. Opcja druga jest bardzo dobra. Opcja trzecią sobie daruj.

Opublikowano

hej, mam dylemat chce po wapnować pole, teraz, po poplonie który właśnie zebrałem i nie wiem jak to zrobić,czy:

1-powapnować rzysko, i zaorać - najszybciej

2-powapnowac pole, przetalerzować/kultywatorować i orka - dłużej

3 zaorać i na orkę rzucić no i po bronować?

A czym będziesz wapnował tzn. jakim wapnem?Jakie masz ph i czy chcesz uzyskac jak najszybsze efekty?

Opublikowano

WAPNO NAWOZOWE POCHODZENIA NATURALNEGO - kopalina, odmiana 07a

Zawartość składników nawozowych.

Wapno nawozowe Eko-Calcium jest produktem powstałym z przetwórstwa (mielenia) kredy jeziornej - kopaliny towarzyszącej złożu węgla brunatnego.

Głównymi składnikami wapna nawozowego są: węglan wapnia (CaCO3) 85-95% masy suchej oraz węgiel brunatny jako dopełnienie do 100% masy. Zawartość składników balastowych (SiO2 i Al2O3 - piasek, glina) nie jest większa niż 3 %. Kreda jeziorna w minimalnych ilościach zawiera związki: żelaza, magnezu, potasu, sodu, fosforu.

Rolę nawozową spełniają: węglan wapnia - odkwaszanie gleby oraz węgiel brunatny-poprawa fizycznych właściwości gleby (zmiana struktury, retencja wody).

CO sądzicie o tym czymś miałem już to wapno jest czarne i wygląda jak ziemia o efektach trudno mi coś powiedzieć bo siane w tamtym roku a ph nieznane było ps to wapno jest tanie 20zł t w kopalni

Opublikowano (edytowane)

Panowie, nowa dzierżawa ok 4 ha, gleba średnia i lekka, na części wcześniej nie rosło nic, a na części były warzywa, ostatnio dostałem wyniki próbek i pH około 5, pole już zaorane na zime, co teraz zrobić, co najlepiej dać, jestem zielony w temacie, dopiero zaczynam... I gdzie najbliżej coś kupic? (woj. łódzkie, powiat skierniewicki)

Edytowane przez Bajteeek
Opublikowano

Wapno podaj na pole w ilości zależnej od potrzeb wapnowania (konieczne, potrzebne, wskazane, ograniczone), które z kolei zależą od kategorii agronomicznej wapnowanej gleby. Cały artykuł o wapnowaniu jest np. na stronie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.

Opublikowano (edytowane)

A te wapno granulowane nie pójdzie w powietrze jak na zime zostanie po oranym.Ja to chciałbym dać po zasianiu na wiosne albo tuż przed,po wymieszaniu jak radzicie?Bo mam też już wapno te symkie ale po oranym to chyba do wiosny nie bardzo sypać lepiej chyba poczekać i po przyszłych żniwach rozsiać :huh:.A wapno jakieś musi być bo nawozami nie nadrobię.NO

Edytowane przez sybiuszek24
Opublikowano

koledzy jakie wapno można rzucić teraz lub wczesną wiosną pogłównie na rzepak i na pszenicę ozimą? w grę wchodzą tylko te koszmarnie drogie granulaty, czy np zwykła kreda też się nada? I czy w rzepaku wogóle można wjechać z wapnem, żeby stożków wzrostu nie przypalić?

Opublikowano

kolega mi przywiuzl auto wapna w dobrej cenie mam pole po pszenicy ztalerzowane bylo po zniwach czy jak teraz rozsieje to przejechac to jescze talerzowka przed orka? rzeby sie lepiej wymieszalo?

Opublikowano
                                                       Pożądane                     Stan obecny

Odczyn pH                 w jedn. pH

6,1-7,8

4,4

bardzo  kwaśny

Azot –N-min  w kg /ha                           

Fosfor – P2O5                    w mg/100 g gleby

20-21

4,0

bardzo niska              

Potas – K2O         w mg/100 g gleby

20-21

2,8

bardzo niska  

Magnez – Mg  w mg/100 g gleby

7-8

5,0     

średnia

własnie dostałem badania gleby u góry wyniki, ziemia z ze świeżej dzierżawy
chciałem posiać wiosną jęczmień ale ph mnie przeraziło 
jak bym teraz rozsiał kredę i i wymieszał talerzówką będzie dobrze??? i ile tej kredy wysiać na ha?
Opublikowano

Podam te wyniki jeszcze raz bo są nie czytelne:

Ph - 4,4

Fosfor - 4,0

Potas - 2,8

Magnez - 5,0

Gleba - lekka

Dzwoniłem do odr-u to mówili żeby rozsiać 4 tony kredy/ha 

a o jaki tlenek ci chodzi bo nie wiem?

I jeszcze jedno obecnie pole mam zaorane i nie wiem jak zrobić, czy rozsiać teraz na przełomie listopad początek grudnia tą krede i talerzówką wymieszać, będzie dobrze?

Opublikowano

Kreda to CaCO3   wapno tlenkowe(tlenek wapnia) to CaO. Tak bardzo łopatologicznie :) . Jak zalejesz kredę wodą i woda się ustoi po 1 miesiącu woda ma ph 7-8. Jak zalejesz tlenek i woda się ustoi po 1 tygodniu woda ma ph 14.  Kredy nie musisz przyorywać chociaż nie będzie to błędem, nawet lepiej bo jak ziemia zamarznie i masz pochyłe pole to wszystko spłynie w jedno miejsce.Tlenek powinieneś bezwzględnie wymieszać z ziemią.