Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś miał ustabilizowane pH to średnio co roku trzeba by dawać jeden BigBag wapna aby utrzymać to ustabilizowane pH. A ty dasz raptem dwa, coś podniesie ale nieznacznie, efekt będzie niezauważalny ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, GABBER85 napisał:

RZECZYWIŚCIE , ja mam pomysł, CHODZI O INNEGO PRODUCENTA,  NIE O KOSZELOWSKI -  wezme zamówię od INNEGO  producenta i powiem mu, że chcę pobrać próbkę do laboratorium i ciekawe co mi przyśle,  ... AHA jeszcze mu powiem, że będę pisał o tym na forum rolniczym, ciekawe co mi przyśle... jak myślicie

Z przyjemnością wyślę próbkę do badania albo zapraszam do kopalni na kawę i każdy sobie pobierze sam z kopalni, wtedy będzie 100% pewnośi. Z prostego badania dowiemy się o zawartości CaO, metali ciężkich, czy MgO. Problem Panowie jest gdzie indziej. Żeby dobrze zbadać wapno, głównie jeśli chodzi o strukturę ( producent np. deklaruje, że to nawóz  "na bazie kredy" albo wręcz kreda, trzeba zrobić zdjęcia mikroskopem elektronowym, wtedy jest  czarno na białym z czym mamy do czynienia. Robiliśmy takie badania, są kosztowne, ale dają 100% pewności. Jeśli chcecie mogę takie zdjęcia udostępnić. W naszym badaniu porównywaliśmy kredę z wapieniem odmiany 04.  Napisać można wszystko, mikroskopu się nie oszuka...Ps. Białe grudki w ziemi mogą być także uwstecznioną do poziomu nierozpuszczalnego formą fosforu po stosowaniu go właśnie razem z wapnem. Trudno cokolwiek stwierdzić bez większego rozpoznania konkretnego przypadku a rolnik zrezygnował z tego. W każdym razie miłego dnia dla wszystkich. Koszelowskie Zakłady Kredowe

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

a i pewnie o to chodziło ekspertowi z KZK. 1t/ha na podtrzymanie a nie na podniesienie ph. w tym roku juz nie ogarne moze w przyszłym.

Sorry, że co chwila coś dopisuję, ale chce rozwiać wątpliwości. Nie poleca się większej dawki niż 1t do powiedzmy 1,2 / ha ( szkoda kasy), nawet przy dużym zakwaszeniu.  Większe dawki przy kredzie po prostu mogą być uwsteczniane a i tak przy tej dawce, należy oczekiwać 0,8-1 pkt pH wyżej w danym roku. Jeśli jest duże zakwaszenie tą dawkę 1 T powtarza sie co rok do uzyskania optymalnego pH, a dawka podtrzymująca to ok. 300-max 500 kg/ha. Wiem, że przy dużym zakwaszeniu jest ochota na szybką zmianę pH, ale to nie działa, potrzeba czasu, wtedy nie tylko gleba, ale i rośliny mają lepsze odżywianie.

Edytowane przez Koszelowski
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra tona kredy i o oczko w górę kwasowość? (Za)dobrze by było, hehe😁

Możesz udostępnić jakieś tabelki, wykresy porównujące kredę z węglanem, chętnie zobaczymy wasze badania.

Swoją drogą zobaczcie, nasze forum jest nieźle monitorowane... mija dobra doba czasu (i to na weekendzie) od opisania 'przypału' z produktem KZK i już mamy tutaj pana przedstawiciela z tego zakładu, nieźle 😁

Bądź co bądź dobrze że się taki ktoś tutaj pojawił, można konstruktywnie podyskutować 

Edytowane przez tytanowyJanusz
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, GABBER85 napisał:

RZECZYWIŚCIE , ja mam pomysł, CHODZI O INNEGO PRODUCENTA,  NIE O KOSZELOWSKI -  wezme zamówię od INNEGO  producenta i powiem mu, że chcę pobrać próbkę do laboratorium i ciekawe co mi przyśle,  ... AHA jeszcze mu powiem, że będę pisał o tym na forum rolniczym, ciekawe co mi przyśle... jak myślicie

Nie to miałem na myśli. 

Biorę baga koszelowskiego z tego samego miejsca co zawsze, następnie dogaduję się z @Koszelowski, że wysyłam mu próbkę do badania a sam robię badanie na własną rękę w OSChR. 

Opublikowano

Policzmy to teoretycznie: na zneutralizowanie 1kg N potrzebujemy 1 do 1,5kg CaO, 1kg Siarki 2kg CaO- stosunek nawożenia siarki do azotu w nawożeniu zbóż powinien wynosić 1: 7-10- informacje ze strony: Grupa Azoty, nawozy.eu

Eksperyment(pszenica 200kg N,  do tego 20 kg S)- 200*1,25kgCaO+20*2kgCaO=250kgCaO+40kgCaO=290kgCaO

1kg CaO to 1,785 kg CaCO3

Czyli: 290kgCaO to 517,65 kg CaCO3

Wapniak Koszelowski drobny ma: CaO<50%, CaCO3 95%, reaktywność 98%- informacje z agrolok.pl

Czyli jednak nie tylko podtrzymanie pH ale daje coś ponad to przy dawce 1t/ha- kwestia klasy ziemi, sposobu uprawy, zasobność w wodę, płodozmianu itp.

Ps. Nie jestem rolnikiem z wykształcenia- pomagam rodzicom w gospodarstwie, nie stosuje wapniaka, nie mam styczności z firmą ale chętnie się czegoś nauczę :)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie oglądałem pole po deszczu, wypłukana struktura , ziemia gdzie poszło ok 6-8t mielonego dolomitu frakcja 0-4mm dokładnie 2 lata temu,

OTÓŻ wniosek następujący: nie ma kamyków 4mm - jak to by sie niektórym wydawało, natomiast są jasne/białe ziarenka wielkości  piasku, grubego piasku i max. 2mm , które są średniomiękkie, tzn pod paznokciem nie rozgniatają sie ale próba "kamien o kamień" delikatnie sie kruszą. Co to znaczy? że ziemia dostaje stabilnie i sukcesywnie Ca/Mg z rozpuszczających sie okruchów i wiem że minimum 5lat mam z głowy . I preferuję właśnie taki sposób na stabilizacją Ph, oczywiście jesli jest glina to dodatkowo np. granulę  żeby uderzyć i  zrobić szybko Ph.

Poprzednie wapnowanie ok 8 lat temu też poszło ok 10t/ha mielonego ... tylko wtedy była cena coś koło 10zł/t

Po co jeździć co 2 lata z 2t/ha?

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)

czy  dolomit czy weglan, a kto to wie, kopalnia dolomitu a zależy jaki pokład mają, myśle że na 0-4mm idzie cały "badziew" [ tak samo jak kruszywo 0-31,5  czasami jest badziejh siwe a czasami bardziej brązowe...] Ameryki  nie odkryłem ale jak tu czy  na YT płaczą że nie mogą zrobić Ph bo  sypią 1t czy 2t mielonego na ciężką gline i troche granuli  ... a i w żniwa wali im słabo bo  tylko 9t/ha

Edytowane przez GABBER85
  • Haha 1
Opublikowano

Mam propozycję dla kogoś kto będzie chciał spróbować u siebie na polu eksperymentu, Udostępnie za darmo Wapniak Koszelowski ( kreda) do porównania z wapnem węglanowym odm. 04 i dolomitem, czyli najczęsciej spotykanymi rodzajami wapna na rynku. Osoba, która podejmie się tego badania, poinformuje wszystkich na forum, jakie uzyskała wyniki. Wyniki to niestety czas oczekiwania jeden rok z badaniem pH przed  wapnowaniem i po roku. Może inni producenci dołączą się do tego pomysłu.  Myślę, że taka próba  odpowiedziałaby na wiele Państwa pytań a i wyniki byłyby bardziej obiektywne, niż deklarują producenci . Pozdrowienia. 

• Like 1
Opublikowano

mam lekkie gleby piasek - V, VI klasa. Przejmując nowe działki miałem zmierzone pH 4.2 i zawartość składników poniżej progu wykrywalności. Kompletna pustynia. WAPNOWANIE: 

Działka A: 2019r. - pH 4.2, kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, 2020r. kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, zmierzone wiosna 2021r. pH 5.0,  jesień 2021r. pH 6.2, wiosna 2024r pH 6.0  

Działka B: 2019r. - pH 4.2, kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, 2020r. kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, wiosna 2021 kreda z Bełchatowa (z kwasami humusowymi) 5 t/ha zmierzone  jesień 2021r. pH 6.8, wiosna 2024r pH 6.8

Wcześniej na innych działkach kl. V i VI stosowałem kredę granulowaną KZK oraz luzak KZK i z pH 4.7 na pH 6.5 od 2013 do 2017r po podaniu więcej niż 10t kredy, od tamtej pory nie wapnowane, w 2024r. pH 6.7

PRZYPOMINAM: niepewność pomiaru w OSCH-R +-0,5pH

Jak ktoś chce polemizować, że spaliłem ziemię, że nic nie rośnie i takie tam bzdety to chętnie poczytam - na działkach rośnie krewniak lucerny z dobrym wynikiem ALE tam gdzie nie doleciała kreda (od miedzy 1-2m nie ma kompletnie nic)

Any questions?

Opublikowano

Na prośbę forumowicza załączam zdjęcia z mikroskopu elektronowego kredy ( tzw. piszącej) 06a i odmiany 04, czyli wapnia uzyskiwanego z przerobu skał wapiennych. Obydwie próbki były maksymalnie rozdrobnione i poddane badaniu w Instytucie Mikroelektroniki w Warszawie . Kredę mogliśmy powiększyć 50 tyś razy, żeby ujrzeć strukturę, która na zdjęciu jest płatkowa i określana jako amorficzna ( bezpostaciowa), stąd jej lepsze wchłanianie w porównaniu z innymi wapieniami. Natomiast próbka wapna 04 dała się powiększyć tylko x500 i uwidoczniła się jej kamienna struktura. Dalsze powiększanie byłoby tylko powiększeniem powierzchni jakiegoś kamienia. Producenci wapna odmiany 04 deklarują maksymalne rozdrobnienie, faktycznie to pomaga w lepszym wchłanianiu, ale struktura pozostaje ta sama, tej się nie da zmielić:) stąd różnica w działaniu.  To taka ciekawostka dziś :)

Kreda pisząca 06a -wapniak koszelowski-KZK.jpg

Kamień wapienny.jpg

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

ta dyskusja z wapniakiem to się zaczęła od tych nierozpuszczonych granul w glinie? to był błąd w aplikacji, kredę trzeba rozsiewać pogłównie, niezależnie czy to kreda prosto z kopalni czy granula. wtedy woda ją rozpuści i nie ma śladu. jak wymieszamy to z gliną to te granule zostaną w ziemi bo jak się mają rozpaść jak oblepione z każdej strony, stopniowo się będą wypłukiwały ale to trochę czasu zajmie. jak będę miał chwilę to wieczorem wstawię zdjęcia jak ta kreda wygląda w ziemi po 3 latach bo też ją wtedy niepotrzebnie wymieszałem.

• Like 1
Opublikowano

Niewiem co tam za gliny, ale tez mam i w sumie to tam nie chodzę i się jej nie przyglądam. Ostatni przypadek to działka z kowr ze owies plamami przepadał, 2 auta kredy na działkę 7.5ha po 4 latach rzepak dal ponad 4t. Może się ie rozpuszczać ważne ze ph do góry dźwiga 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Niewiem co tam za gliny, ale tez mam i w sumie to tam nie chodzę i się jej nie przyglądam. Ostatni przypadek to działka z kowr ze owies plamami przepadał, 2 auta kredy na działkę 7.5ha po 4 latach rzepak dal ponad 4t. Może się ie rozpuszczać ważne ze ph do góry dźwiga 

A czy ten rzepak tak bardzo od pH zależy?? Nie patrząc na teorie z internetu tylko na praktykę, to najlepszy rzepak miałem gdzie pH 4.5