Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Jurek321 napisał:

Może to nie wapno,a gips-siarczan wapnia. 

No chyba tak bo przecież jeżeli w niższych miejscach potrafiła stać woda i tak przez jesień zime i pół wiosny to coś tu jest nie halo... teraz jak mam próbki pobrać jak to wszedzie jest? 

42 minuty temu, GABBER85 napisał:

a z jakiej firmy było  to wapno , pokazuje jakiej jakości jest  . Mielą odpady poflotacyjne i papaiery drabiają

To jest wapniak koszelowski Big bag zaplombowany... Dwa dlata to samo wapno dawane wody mega dużo a jak odkopie dowolny fragment pola białe nie rozpuszczone wapno... to tylko oddać to do analizy i pokazać producentowi 

Opublikowano
46 minut temu, GABBER85 napisał:

ja wezme 2 bb z Miechowa  https://www.ekowap.pl/index   zobaczymy czy takie dobre, kombajnista mówił że dał pod pszenice to miał super, a działki miał gliniaste i  raczej zaniedbane i ph nie było wczesniej... jak to  w okolicy

bogate ludzie sieją granulowane. uprawiasz warzywa kostka już na podwórku że taka wygoda ?

Opublikowano

mielonej miałówki spod kostki, dolomit0-4mm wale 5-8t/ha jak jest tanie - działa tyle lat ile ton nawale, a to chciałem spróbowac na piaski gdzie w podłozu glina , a kostka sie kładzie, warzywa tylko dla siebie

granula daje szybkiego strzała ale  nie działa długo

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

jest wapniak koszelowski Big bag zaplombowany... Dwa dlata to samo wapno dawane wody mega dużo a jak odkopie dowolny fragment pola białe nie rozpuszczone wapno... to tylko oddać to do analizy i pokazać producentowi 

Uuu, to coś nie tak...

Ciekawe jak tam się rozpuści moja kreda No Name 😄, w słoiku robiłem mały test to wszytko okej wyszło. Jedyny minus w porównaniu do Wapniaka Kornickiego to niewyrównana granula

Opublikowano (edytowane)

A ja myślałem że wapniak koszelowski to bardzo dobre wapno..teraz taka anty reklama. Hmm p.s ja daję kredy pogłowie jesienią 

Edytowane przez Rafi1979
Opublikowano

Ktoś pokazał tu zdjęcie i napisał że tak rozkłada się wapniak koszelowski. Ja dałem go pogłownie i raczej śladu po nim nie ma. W tym roku też jesienią będę go rozsiewał na zboża 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał:

A ja myślałem że wapniak koszelowski to bardzo dobre wapno..teraz taka anty reklama. Hmm p.s ja daję kredy pogłowie jesienią 

1 godzinę temu, danielhaker napisał:

A kto powiedział, że złe? Każda kreda niezależnie od miejsca wydobycia zachowa się tak samo

44 minuty temu, GABBER85 napisał:

może partia była gorsza kaszlaka

Ja wstawiłem to zdjęcie. Był stosowany przez 2 lata. Rok w rok robione badania. Ph nic nie wzrosło, wręcz spadło. Wapniak dawny na ściernisko 2-3 tony na ha po czym talerzówka. Wizualnie potem go widać nie było po talerzówce albo mało...  Przy uprawkach już dużo go wywalało... stwierdziłem że rozpuści się przez rok. Podobna sytuacja rok temu. Teraz 3 rok już nie dam skoro przez 2 lata jest to co na zdjęciu a ph ani deka nie drgneło... 

Idzie teraz sypki węglan i ewentualnie coś na orke z granuli. 

Ps. Nie twierdzę że to zła kreda ale skoro ja po roku czy dwóch odkopuje ziemie i widzę tyle kredy to coś tu chyba nie gra. Wody było tyle że pobliskie pola pływały... 

Jest tego serio dużo.  Mam ochotę zebrać oddzielnie ziemie z tymi resztkami tej kredy i zbadać a potem zapytać producenta czy to tak ma być. Nie wspominam że to kosztowało... a pasowało mi tam granule dawać wtedy a nie sypkie. Teraz wiem że to był błąd i strata kasy i czasu

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Już nie raz mówiłem, że kredę najlepiej rozsiewać na zimę, na zaoraną ziemię, wtedy śniegi, deszcze i mróz zrobią robotę i nie będzie śladu, to upieracie się z mieszaniem jej z ziemią 😛

No cóż. To jest tylko pół roku bo na wiosnę i tak uprawimy. Albo nawet mniej. Po jesiennych zasiewach jeździć z wapnem? A kolejne 5 lat będzie pracować wymieszane z gleba. Wiec jak dla mnie to bez znaczenia. Logistycznie mi pasuje jeździć po ściernisku i koniec. 

Opublikowano
6 godzin temu, Mateusz1q napisał:

bogate ludzie sieją granulowane. uprawiasz warzywa kostka już na podwórku że taka wygoda ?

Ale granulowanego wystarcza 300 kg/ha 😜

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Już nie raz mówiłem, że kredę najlepiej rozsiewać na zimę, na zaoraną ziemię, wtedy śniegi, deszcze i mróz zrobią robotę i nie będzie śladu, to upieracie się z mieszaniem jej z ziemią 😛

U mnie w zeszłym roku na ściernisko, w tym roku pod agregat 

Opublikowano (edytowane)

Zrób badanie gleby no i wtedy może się okaże dlaczego nie rośnie.  A może warto był by też wprowadzić jakąś inną roślinę co by przełamać plodozmian.

Edytowane przez gregory81
Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał:

Ja tam na wapnie się nie znam bo nigdy nie wapnowalem z powodu że mam na wszystkich działkach pH ok 7,3 -7,6 . W tym roku trafiło mi się pole gdzie z jednej strony wchodzi w ziemię łąkową ( taki  czarny piach ) i tam pojawią się  chrzęstka,  jest tego z 20 -30 arów . Rozsialem na to 2 big bagi  czyli 1200 kg jakiejś kredy granulowanej która mnie kosztowała 700 zł . A czy mało czy dużo tego wysiałem to już  pomijam to bo tak jak piszę,  pierwszy raz w życiu miałem styczność z wapnowaniem 

20240801_164848.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, Samsung123321 napisał:

No chyba tak bo przecież jeżeli w niższych miejscach potrafiła stać woda i tak przez jesień zime i pół wiosny to coś tu jest nie halo... teraz jak mam próbki pobrać jak to wszedzie jest? 

To jest wapniak koszelowski Big bag zaplombowany... Dwa dlata to samo wapno dawane wody mega dużo a jak odkopie dowolny fragment pola białe nie rozpuszczone wapno... to tylko oddać to do analizy i pokazać producentowi 

Ja też mam taki problem po 3 lata mi się wyciągają granulki całe 🫣

Opublikowano
9 godzin temu, gregory81 napisał:

Zrób badanie gleby no i wtedy może się okaże dlaczego nie rośnie.  A może warto był by też wprowadzić jakąś inną roślinę co by przełamać plodozmian.

Byla pszenica rzepak pszenica pszenica ostatnio. Teraz nie wiem co ale chyba owies bo środki na chwasty zabraniają rzepak. Ph startowe 4.8 jest 4.2 wieć no... a są pola że i 4.5 było a jest 3.7... magnezy bardzo wysoki wszędzie, potas średnie-wysokie- bardzo wysokie

Fosfory bardzo niskie 

Plon odpowiednio 6.5 tony pszenicy

Rzepak 2 tony

Pszenica 8.5 tony

Pszenica po pszenicy 3.8 tony 

Opublikowano
Dnia 3.08.2024 o 08:48, tytanowyJanusz napisał:

Uuu, to coś nie tak...

Ciekawe jak tam się rozpuści moja kreda No Name 😄, w słoiku robiłem mały test to wszytko okej wyszło. Jedyny minus w porównaniu do Wapniaka Kornickiego to niewyrównana granula

Gdzie Brałeś i jak cenowo?

21 godzin temu, danielhaker napisał:

Jak ktoś da na sciernisko i wymiesza to też źle nie zrobi.

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, boogie7 napisał:

No. Wczoraj przyszedł do mnie gościu że chce oddać 1ha pola. I mówi wapna tam nie musisz dawać bo dawałem na wiosnę 300 kg. I mój ojciec na to że tak, granulowanego się daje 500na ha bo jest lepsze od tego sypkiego. Ani się nie odzywałem. 

2 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Byla pszenica rzepak pszenica pszenica ostatnio. Teraz nie wiem co ale chyba owies bo środki na chwasty zabraniają rzepak. Ph startowe 4.8 jest 4.2 wieć no... a są pola że i 4.5 było a jest 3.7... magnezy bardzo wysoki wszędzie, potas średnie-wysokie- bardzo wysokie

Fosfory bardzo niskie 

To jest bardzo ciekawe co piszesz. Mam dokładnie identyczne wyniki z prob. pH 4-5.5 wszędzie bardzo wysoki magnez średni potas i b. niski fosfor. Jaka tutaj zależność? Obornika trochę było. Monokultura zbożowa.