Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, tylkojelen napisał:

Witam panowie mam pytanie zostal wywiezionu obornik na pole, wykonana orka, i czy mozna teraz wyslac glebe do badania? Troche za pozno sie obudzilem z tym😃 czy ten obornik nie bedzie mial wplywu na wynik badania?

Bez znaczenia. Abyś tylko wysłał ziemię a nie obornik. 

Opublikowano

Myślałem żeby rzucić wapno tlenkowe na moje łąki na jesieni ale tak poczytałem to chyba one się nie nadaje żeby rzucić na glebę bez przemieszania i one bardziej na ciężkie ziemię nie na moje 4/5klasy😀

Opublikowano (edytowane)

Jak będzie woda to nic się nie stanie. Czyli stosować przed zapowiadanymi opadami.

Chyba w Twoim wypadku najlepiej późną jesienią jak się zadeszczy. O ile wogóle się zadeszczy. 

Z wodą jest tragicznie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Panowie czy kreda z mielnika może leżeć na polu pod folia około 1 miesiąc czasu? Za mocno nie naciagnie wilgoci? Czy lepiej zamawiać wtedy jak już będę mógł rozsiewac i od razu po wysypaniu z patelni rozwiezc je po polu?  

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam działkę o  4,7ph  ,czyli nisko ,wiec po  żniwach na ściernisko zostało rozsiane 4-5 ton wapna węglanowego  sypkiego morawica ,poszła talerzówka i wczoraj orka przedsiewna . Nie będę stosować przed siewem nawozów pk, a azot dam po wschodach ,więc czy w obecnej sytuacji  mogę teraz na zaorane pole  ,rozsypać jeszcze 3 tony wapna węglanowego  sypkiego kujawit ? Czy rozsianie kolejnej dawki wapna ,nie będzie za dużą dawką w krótkim odstępie czasu ,oraz czy nie będzie mieć wpływu na wschody zboża ? Chcę jak najszybciej odkwasić glebę .

Edytowane przez Meg5
Opublikowano
6 minut temu, Meg5 napisał:

Witam. Mam działkę o  4,7ph  ,czyli nisko ,wiec po  żniwach na ściernisko zostało rozsiane 4-5 ton wapna węglanowego  sypkiego morawica ,poszła talerzówka i wczoraj orka przedsiewna . Nie będę stosować przed siewem nawozów pk, a azot dam po wschodach ,więc czy w obecnej sytuacji  mogę teraz na zaorane pole  ,rozsypać jeszcze 3 tony wapna węglanowego  sypkiego kujawit ? Czy rozsianie kolejnej dawki wapna ,nie będzie za dużą dawką w krótkim odstępie czasu ,oraz czy nie będzie mieć wpływu na wschody zboża ? Chcę jak najszybciej odkwasić glebę .

Na wschody zboża nic sie nie stanie. 

Według mnie mozesz sypac, jedno poszło głębiej z orka a drugie bedzie fajnie przesiąkać glebę wraz z opadami. To nie tlenek że szybko reaguje.

Opublikowano
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Według mnie mozesz sypac, jedno poszło głębiej z orka a drugie bedzie fajnie przesiąkać glebę wraz z opadami. To nie tlenek że szybko reaguje

Właśnie też tak myślę ,ale wolę  zapytać  ,może już ktoś tak praktykował .

Opublikowano
Dnia 27.08.2022 o 13:28, bialy2005 napisał:

Co ma zdziałać te 500kg wapna? przy takim ph to minimum 5t i to jeszcze będzie malo powtórka wiosna np. radkowit premium ze 3t lub standard 5t

5t/ha 

Dnia 27.08.2022 o 13:28, bialy2005 napisał:

Co ma zdziałać te 500kg wapna? przy takim ph to minimum 5t i to jeszcze będzie malo powtórka wiosna np. radkowit premium ze 3t lub standard 5t

Taką dawkę jak bym dał tego wapna to już nic by tam nie urosło doradco wyraźnie napisałem że będę dawał granule kredy. Sypkiego nie mam czym rozsiac więc bazuje na granuli. I takie dawki jak ty mówisz to napewno nie w jednym roku chyba że jakieś Lipnie wapno to syp sobie po 5t 

Opublikowano

ale kolega Biały ma rację. to czy siejesz granule czy sypkie nie ma znaczenie przy zalecanej dawce, 500kg/ha to tyle co nic. jakbyś miał pH powyżej 6 to można taką minimalną dawkę dawać na podtrzymanie co rok

Opublikowano

Tak, 500kg granuli to zdecydowanie za mało ale jak ktoś wyżej napisał, 5t/ha na raz to też lekka przesada. Do właściwego ph dochodzi się stopniowo a nie waląc kilka ton wapna na raz bo później skutki w uprawach (pewnie jeszcze zależy co), mogą być opłakane. Przecież taka ilość granuli prędko się nie rozłoży. Ja dawałem 2t/ha i było biało. Jakby dać 5t to całe pole będzie usłane wapnem. 

Opublikowano

przewapnować to można wapnem tlenkowym a nie kredą granulowaną czy tym bardziej drobno zmielonym dolomitem jak ktoś wyżej polecał. 5-6 ton w jednym strzale to dla mnie minimalna ilość wapna jeśli chce się mówić o odkwaszaniu. oczywiście za dwa lata poprawka

• Like 1
Opublikowano

Po to żeby doprowadzić pH na polu do akceptowalnego poziomu i nie powrócić do punktu wyjściowego po tych 2-3 latach. Samo nawożenie azotowe w ciągu tych 2 lat zneutralizowalo Ci z 600kg kredy, dochodzi wymywanie, wywożenie wapnia z plonem i szału nie ma. Niemniej na dzierżawy taktyka dobra :)

• Like 1