Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

A jeszcze takie pytanie bo nie wiem jaką strategie obrać. Jak mam działki z klasą 4a 4b gliniaste i tam ph 4.5 4.8 5.0 czyli fatalne to lepiej dzielić dawki co roku w postaci dwóch ton czystego wapna Cao czy walnąć z grubej rury powiedzmy te 6 ton Cao czyli 12 ton/ha na raz i bez pitolenia. Jak tak zrobię nie zaszkodzę? 

U mnie pH wynosi około 4.5 i ja daje 3.5-4t a za pół czy rok drugie tyle chce jeszcze sypnac

Opublikowano
5 godzin temu, jaco512 napisał:

Moim zdaniem lepiej podzielić na dwa etapy.

Chyba tak zrobię bo taka ilość duża to też nie za korzystnie...

1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

U mnie pH wynosi około 4.5 i ja daje 3.5-4t a za pół czy rok drugie tyle chce jeszcze sypnac

Ale 3.5-4t w czystym składniku czy ogólnie tyle? O dziwo ja na takim ph mam rzepak n jednym polu :) I coś na pomiędzy 2-3 tony wygląda ale co jak i ile da to nie wiem... wcześniej pszenica 6.5 tony

Opublikowano
Ogólnie. Chcę dać dwa razy po tej ilości później odczekać chwilę i zobaczyć jakie pole ma pH i później znów można dowieźć 🤭

Bo qq mi nie równomiernie rośnie i chciałbym też spróbować z lucerną..

Opublikowano

@Pstrąg powinno przejść ewentualnie będą wzywać na wyjaśnienie ja miałem podobną sytuacje tylko że różnicę na kilku działkach i w powierzchni gospodarstwa była różnica to dzwonili ale wyjaśniłem że zmiany powstały w wyniku przeprowadzonej kontroli na działce i to Agencja zmieniła , zresztą i tak co roku w danej działce prawie mam inna powierzchnię uprawy, ogólnie rozpatrującemu to wniosek wystarczyło i nie był więcej problemu.

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 2.07.2022 o 11:54, Samsung123321 napisał:

A jeszcze takie pytanie bo nie wiem jaką strategie obrać. Jak mam działki z klasą 4a 4b gliniaste i tam ph 4.5 4.8 5.0 czyli fatalne to lepiej dzielić dawki co roku w postaci dwóch ton czystego wapna Cao czy walnąć z grubej rury powiedzmy te 6 ton Cao czyli 12 ton/ha na raz i bez pitolenia. Jak tak zrobię nie zaszkodzę? 

daj co roku po 4tony wapna

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bizonlukaszZ056 napisał:

Orientuje się ktoś może po ile teraz Morawica chodzi? Lub może ktoś wozi i podrzuci cenę za patelnię na 23-305?

Chyba użytkownik biały jest z tamtych rejonów. 

Opublikowano
Dnia 2.07.2022 o 11:54, Samsung123321 napisał:

Na taką glebe dawalbym tlenek, efekt na drugi rok. Jak masz czym rozwozic wapno to mozna sie bawic i sypac 4t co roku, a jak masz brac usluge to lepiej tlenek dac, pozniej na podtrzymanie sypac co 3-4 lata pare ton węglanu

Opublikowano (edytowane)

Co bedzie lepszym rozwiązaniem pod zboża ozime. Rozsiać wapno - talerzówka i za ok tydzień orka (jest ryzyko że wapno się nie rozpuści) czy może rozsiać wapno na orkę ok. 2-3 tyg przed siewem zboża. Druga sprawa czy można zmniejszyć odstęp między stosowaniem obornika a wapna poniżej 4 tyg czy lepiej nie ryzykować (rok temu odstęp wynosił 30 dni i nic później się nie działo)

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
3 minuty temu, Bercik92 napisał:

Ja bym dał na orkę i głęboko ztalerzowal. A mieszanie z obornikiem to bym nie ryzykował...

Rok temu tak samo sądziłem ale na 30 ar dałem obornik - talerzówka i za miesiąc wapno i żadnych różnic nie było 

Opublikowano
58 minut temu, superfarmer02 napisał:

Co bedzie lepszym rozwiązaniem pod zboża ozime. Rozsiać wapno - talerzówka i za ok tydzień orka (jest ryzyko że wapno się nie rozpuści) czy może rozsiać wapno na orkę ok. 2-3 tyg przed siewem zboża. Druga sprawa czy można zmniejszyć odstęp między stosowaniem obornika a wapna poniżej 4 tyg czy lepiej nie ryzykować (rok temu odstęp wynosił 30 dni i nic później się nie działo)

Takich różnic na oko nie widać. Jest naukowo udowodnione że zmniejsza to efektywność. Przy węglanowym gdzie się rozpuszcza kilka lat to niektórzy tak robią

Opublikowano

Czyli lepiej dać na orkę i np zmieszać z ciężkimi neonami a potem jeszcze kultywator. A jeśli zrobić by odwrotnie tj. najpierw wapno a potem obornik. Jest wtedy większą szansa że wapno się rozpuści i zacznie działać 

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie dajesz wapno nie dawaj obornika, bo są straty składników, a za rok tam gdzie dałeś obornik sypniesz wapno.

A jak sypać - niby najlepiej na ściernisko przed podorywką bo się lepiej wymiesza w warstwie gleby, można też po orce siewnej wtedy wymieszać kultywatorem lub talerzówką i będzie ok, minusem wtedy jest to że ugniata się glebę po orce ciężkim rozsiewaczem ...

Edytowane przez tracker
Opublikowano
30 minut temu, tracker napisał:

Tam gdzie dajesz wapno nie dawaj obornika, bo są straty składników, a za rok tam gdzie dałeś obornik sypniesz wapno.

A jak sypać - niby najlepiej na ściernisko przed podorywką bo się lepiej wymiesza w warstwie gleby, można też po orce siewnej wtedy wymieszać kultywatorem lub talerzówką i będzie ok, minusem wtedy jest to że ugniata się glebę po orce ciężkim rozsiewaczem ...

Wszystko ładnie ale jak daje obornik co rok to jak to zrobić? Trzeba jakoś połączyć 

Opublikowano

Powiedzcie mi ile muszę dac granuli wapna na ph 4,7 ziemia od klasy IVa do V dodam że pole te jest bez melioracji często na wiosnę zalega tam woda więc pewnie będzie wypłukiwać wapno i prawdopodobnie dam krede nordkalk