Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Uziu92 napisał:

nie mam RCW niestety, rozrzutnikiem próbowwałem i lipa. Czyli wg Ciebie trzeba dać tego 4-5 ton ? czyli gorsza ta kreda od radkowitu ?

Kreda nie jest gorsza. Może nawet deko lepsza od radkowitu jeśli chcemy sam wapń. Ale znaczącej różnicy nie będzie.

Zresztą takie porównania są bez sensu. Potrzebujesz np. 900 kg czystego Ca. Więc sobie obliczasz z uwzględnieniem reaktywności. Kreda ma reaktywność na poziomie 98%, radkowit nie wiem, strzelam 80%. Szukasz sobie u producenta zawartość Ca/ 1t w radkowicie i w kredzie i obliczasz ile ton radkowitu a ile ton kredy musisz zapodać aby wprowadzić te 900 kg czystego Ca.

I wtedy ci wychodzi że to nie ma znaczącej różnicy w tonach na pole.

Duża różnica będzie jak będziesz miał jakieś wapno kamyki, gdzie reaktywność jest np tylko 10%. To nawet jeśli takie wapno ma tyle samo w sobie Ca co w kredzie, ale z racji że jest 10 razy mniej reaktywne to trzeb go zapodać 10 razy więcej niż kredy aby uzyskać podobny efekt w takim samym czasie.

Opublikowano

wiem jak się wylicza, ale ile czystego Ca ma radkowit to nie wiem i jaką ma reaktywność, pewnie tutaj ktoś to podawał. Po za tym mam do doprowadzenia 3-3,5 ha pola jeszcze, więc doprowadzę sobie to granulkami, 3 tony mi wystarczy :D

Opublikowano

Kreda pastewna tak piszą koledzy zazwyczaj drobna frakcja z Morawicy pakowane w worki 25kg. Kreda surówka ma około 40%CaO i wilgotność zależnie od opadów moga sprzedawać do 18%wedlug normy PN. Według mnie jeśli magnez jest ok to można to sypać ale jak magnezu brakuje to tylko radkowit standard 5-6t czy premium że 3t to najlepsze rozwiązanie i ekonomiczne zarazem. Reaktywnosc głównie zależy od rozdrobnienia wapna. Kreda sama w sobie ma bardzo drobna strukturę, a wapna że skały muszą być odpowiednio drobno mielone żeby coś zdzialaly na polu.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Axd529 napisał:

Niedługo mamy granulat z tego produkować i właśnie cena ma być 300zł za tonę gdzie tona kruszywa na kopalni kosztuje 20zł.

No to zaraz wszystkie te granulaty potanieją jak kolejny producent wejdzie na rynek. Bo nie chcę mi się wierzyć że suszenie, mielenie, granulacja, pakowanie i marketing kosztuje 280zł/t

@XTRO

W ten weekend to jest? No mieliśmy jechać busem jakimś.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Które to zdjęcie było co temat obgadywaliśmy? Pamiętasz, trzeba napisać pod tym zdjęciem to każdemu się powiadomienie pokaże.

Opublikowano
42 minuty temu, maciej napisał:

Kreda pastewna to ma przeciętnie 30 % wapna co oznacza ze jezeli przecietne potrzeby to ok.  4 tony czystego skladnika to musimy wysiac 3,5x4 = około 13-14 ton takiego wapna pastewnego na 1ha chyba nikt takich dawek nie sypał no oczywiście kilka lat musiałoby sie rozkładac . A najlepsze ze takie wapno w workach potrafi kosztować 300 zł /t

Kreda pastewna to zmielony kamień wapienny i nie jest wzbogacone ani zubożone.

Przesadziłeś z liczeniem bo na worku jest podane 36% Ca a nie CaO. A to w tym drugim najczęściej podajemy zapotrzebowanie wapnowania. Nie chce mi się szukać ale te 36 procent wapnia będzie odpowiadeć coś okolo 52% tlenku.

4t cao też raczej nikt nie zalecił, a nawet jeśli to jest to niecałe 8t kredy pastewnej. 

Opublikowano

Panowie potrzebuje porady ..

Czy warto jeszcze teraz siać wapno/kredę (co najlepiej podniesie ph) na łąki , orkę zimową ?

A jak tak, to jakie najlepiej polecacie ,żeby ph podnieść( cena jakoś ) woj. mazowieckie 

Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał:

kurde nie pamiętam, to nie było te z rozrzutnikiem Auto Agro i NH jak zboże do silosów rozładowywał ?

Nie pamiętam wcale, ale w temacie pogoda zaczęli coś pisać teraz o Kielcach

Opublikowano

Dokładnie Songo robie tak samo. 4-6t się sypie na ha z Siewierza i efekty są gołym okiem nie trzeba czekać latami... Też co roku wanna idzie na kolejne działki, bo troche to u nas kosztuje niestety a braki w wapnowaniu narosły przez lata...

Opublikowano
czesio200 napisał:

Dokładnie Songo robie tak samo. 4-6t się sypie na ha z Siewierza i efekty są gołym okiem nie trzeba czekać latami... Też co roku wanna idzie na kolejne działki, bo troche to u nas kosztuje niestety a braki w wapnowaniu narosły przez lata... ---------------------------------- a jeśli można wiedzieć po ile płacisz za te wapno z Siewierza?

Opublikowano

no nie wiem ale jezeli ktoś już widzi ze wszytko blade i słabo rośnie po mimo dobrego nawożenia to ph zazwyczaj w okolicy 4 -4,5 i tu przy sredniej i ciężkiej glebie zalecenia są od 5 do 6 ton czystego skladnika wapna