Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Mi osobiście byłoby wstyd kazać kierowcy jechać i sypać w polach. :) Nawet jak sucho to mimo to.  Osobówkami nikt nie jeździ po polach... 

Byle gdzieś grunt niepewny i utopi zestaw a potem męczyć się, nie daj Boże zrobić jakieś straty w ciężarówce i kierowca potem jeździ miesiąc za darmo bo dał się namówić na prośby Janusza aby wysypać mu w polach bo biedakowi szkoda 10 l paliwa na przewiezienie tego...

Mi zawsze wożą na pola ale wybieram takie na ktore jest normalny dojazd :)

Opublikowano
4 godziny temu, mariuszzz napisał:

Wapno na kopalniach kosztuje tak 15-30 zł/t.

Piasek podobnie, czasami drożej. 

Nie wiem skąd podejrzenia, że przy wapnie ktoś oszukuje na wadze.

Przy cenie wapna na kopalniach nawet woda może być droższa (słyszałem już podejrzenia, że "dolewają wody").

Jak kierowca ma ze sobą oryginalną wz-kę drukowaną komputerowo na kopalni to raczej strachu nie ma.

Co innego jak ma wz-kę wypisaną ręcznie. Swoją drogą wz-ka ręczna już źle świadczy o handlarzu. Po co ją przepisuje? Co chce ukryć?

No tak tylko, że Ty za to wapno płacisz już 70-80 zł to jak masz 3 tony na wz więcej to kierowca jest 2 stówki do przodu. 

Opublikowano
5 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Mi osobiście byłoby wstyd kazać kierowcy jechać i sypać w polach. :) Nawet jak sucho to mimo to.  Osobówkami nikt nie jeździ po polach... 

Byle gdzieś grunt niepewny i utopi zestaw a potem męczyć się, nie daj Boże zrobić jakieś straty w ciężarówce i kierowca potem jeździ miesiąc za darmo bo dał się namówić na prośby Janusza aby wysypać mu w polach bo biedakowi szkoda 10 l paliwa na przewiezienie tego...

To gdzie ma sypać jak nie na pole?? Jak masz jedna patelnię raz na jakiś czas to możesz sobie przewozić.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

To gdzie ma sypać jak nie na pole?? Jak masz jedna patelnię raz na jakiś czas to możesz sobie przewozić.

Mi na jesieni przywieźli 7 patelni na podwórko w ciągu 4 dni, rozwiozłem to na bieżąco, wystarczył taki rozrzutnik że patelnia szła na dwa rozrzutniki

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Jak masz możliwości to tak. Pewnie jeszcze działki o sporej powierzchni i blisko domu to miodzio. Mnie nie stać na wozenie z podwórka osobno na każdą działkę rozsiewaczem.

@koniu jasna sprawa ze wycofanie i kiper na brzeg pola. 

Opublikowano

Działki mam małe 1-2 hektary, większość po 3-10km od domu, ale sam osobiście sobie też nie wyobrażam rozsiać tego rcw3 wożąc to z podwórka

Opublikowano

U mnie akurat na podwórku nie ma opcji wysypać wapna bo tir nawet by się w bramie nie złamał. A na ulicy pod bramą przecież nie zwalę. Zgodził się kierowca, żeby z drogi gruntowej cofnąć w pole i tam wykiprować, ale jednym kołem zahaczył o miękka ziemię w polu sąsiada i trzeba było się ratować mocnym traktorem. Podczas rozmowy mówił, że co najmniej połowa jego transportów wapna do rolników to jakieś przygody i jest już przyzwyczajony. :P

Bardzo chętnie bym sobie zorganizował utwardzany plac, bo to nie tylko dostawa bez przygód ale i załadunek o wiele łatwiejszy, można wybrać co do kilograma bez mieszania z ziemią. Ale chcieć to nie zawsze móc.

Opublikowano

Jak dobrze zorganizujesz miejsce na wapno to nie ma problemu zebrać na polu do czysta w miarę. 

Ja mam działki 10-0.3ha i też do 10km. U nas wszyscy kipruja na polach, nawet RSP co ma hektary obok bazy.

Opublikowano

U mnie jak była dobra pogoda to wozili nam na pole. oczywiście zjazd z szosy na pole po prostu.

A resztę mamy na podwórku i mamy zamiar gdy będzie możliwość tam gdzie mamy daleko porozwozić przyczepami sobie żeby po żniwach nie tracić czasu na jeżdżenie po 8-10 km 

Opublikowano
20 godzin temu, koniu napisał:

Macie jakieś namiary na firmy handlujące wapnem na Dolnym Śląsku? Ilość 100-150t

Na Dolnym Śląsku nie, ale w Małopolsce jest  firma która ma szeroka ofertę odnośnie wapna.Wapno pochodzi z trzuskawicy. Możliwość kupna w w big bagach, workach(25,40,50 kg) zamówienie patelni lub beczki(jeśli masz silosy). Myślę ze jak byś dziś zamówił to za tydzień mógł byś już mieć dostarczoną część wapna.

Opublikowano (edytowane)

Nie to Strautmann VS10. Decyzja była taka że jak przekładnie ok to remontujemy a jak nie to robimy wywrotkę... :)

Po wycięciu czarnego okazało się że to dobrze wydane 500€. Opon na powietrzu, hamulce działające, do tego cała paleta brakujących elementów. Brak tylko burt.

PART_1527155808892.jpeg

W przyszłym tygodniu piaskowanie, przekładnie rozebrane i ogarnięte, zabudowa wstępnie zamówiona z Kujawskiego zagłębia przyczepiarskiego...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano
alvaroalvaro78 napisał:

Dnia 4.03.2019 o 20:09, warchest napisał:

a moze tu ktos wstawic zdjecie takiej drukowanej wz ? dla przykladu 

Zaraz wrzucę WZki Kujawitu

20190308_174552.jpg

Tak samo wygląda radkowitu jakby ktoś był ciekawy bo to ta sama firma.

• Like 1