Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A cholera ich tam wie . Musiałbyś do 2-3 labolatoriów te same próbki dać do zbadania w tym samym okresie . Sam kiedyś z ciekawości tak zrobię.  Z tego co pamiętam gdy wapnowałem kilka lat temu na mocno zakwaszonym stanowisku kredą z Mielnika to ph po roku zmieniło się z 4.7 na 5.6 

Opublikowano (edytowane)

No ja też mam już wyniki, i PH jeszcze trzeba podnosić, 5.3 i 4.6 w najgorszych miejscach. Mg-6.2-6.6

Biały. Czy Radkowit premium z Mg, na początek marca przywozisz? I czy mogę rozsiać go zaraz po orce tak ze 2-3tyg przed siewem zbóż?  Wyslij mi jak wyglądać to będzie cenowo 17km od Łukowa. Przywozisz tylko pełne składy, czy 15ton też?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, bialy2005 napisał:

Pełne składy nie opłaca się mniej wieść. Ja często rozsiewam przed siewem po orce. Cenę podeślę na PW tylko który kierunek od Łukowa?

Przeciwny od Ciebie kierunek Turze Rogi- Strzyżew

Opublikowano
1 godzinę temu, alvaroalvaro78 napisał:

Ma ktoś jakieś dane dot. aktywności chemicznej i reaktywności Kujawitu/Kujawitu Premium, Radkowitu/Radkowitu Premium, Morawicy ?

Kiedyś już pisałem, nie ma takiego parametru jak aktywność, jest tylko reaktywność, parametr nie wymagany do badania wapna w Polsce.

Niektórzy producenci podają, np Kujawit Premium 98% reaktywności, Wapna węglanowe standardowo melone takie jak Kujawit, Nordkalk Standard, Morawica mają reaktywność ok 60%. Niektóre stacje chem-rol to badają.

Opublikowano

Najlepiej tak ze 2 tygodnie wczesniej. Dzis odbierałem premium to  czekałem pewnie z 1,5 tygodnia bo niby byla awaria i nie produkowali. Także jak zdecydowany na premium to lepiej wczesnij zeby póniej nie czekac.

Opublikowano

Witam! Podajcie proszę kilka przykładów ile kosztuje Was wapno z Kielc z transportem (luzem) do województwa Warmińsko- mazurskiego. Jaka kopalnia i cena, którą płacicie za tonę. Można również prywatnie :)

P.s. Posiadam własną wywrotkę i jestem w stanie zorganizować taki transport, stąd moja ciekawość. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Potrzebuje jakis gotowy program dofinansowania na wapno. Jerzeli korzystal ktos z was z takiego dofinansowania np. Gmina takowe robiła to podrzućcie takiego gotowaca na Priv. Pilnie potrzebuje. Albo napiszcie w skrucie jak to wygladało. Jakie były wymogi , jakie ograniczenia itd. Z góry dziekuje

Opublikowano
Maniek1409 napisał:

Witam! Podajcie proszę kilka przykładów ile kosztuje Was wapno z Kielc z transportem (luzem) do województwa Warmińsko- mazurskiego. Jaka kopalnia i cena, którą płacicie za tonę. Można również prywatnie :)

P.s. Posiadam własną wywrotkę i jestem w stanie zorganizować taki transport, stąd moja ciekawość. Pozdrawiam :)

W czym ty chłopie masz problem niby masz wywrotke, a nie potrafisz sobie towaru ogarnąć?

Opublikowano

Witam, potrzebuję skład wapna do powiatu ostrołęckiego żeby wiosną rozsypać, rozglądać się za jakąś kredą czy może radkowit premium? radkowit premium też w miarę szybko podziała? @bialy2005 wozisz w te strony? Może poleci ktoś sprawdzonego dostawcę?

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 21:24, 90210grzesiu napisał:

Co myślicie o wapnie orCal w cenie 400 za t?

OrCal to odpady poubojowe dezynfekowane wapnem palonym. Producent dostaje dofinansowanie na utylizacje i chce dodatkowo zarobić na rolnikach. Nie jest złe, trochę działa ale to odpad. Powinien być za darmo. Co najwyżej po kosztach transportu. I jest już po 400 zł? Tzn że mają problem z utylizacją, jeszcze niedawno próbowali to wciskać po 700 zł.