Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, zimnyt napisał:

Tommy33, gleba lekka, klasa 4a i 4b. Chcę jeszcze rozsiać P i K i chodzi mi o kolejność, żeby było najlepiej w tym momencie.

Wapno było dac na sciernie podorywka orka npk i siew. Nie łączyć razem wapna z fosforem fundamentalna zasada. 

Opublikowano

Można spotkać wiele rozbieżnych opinii dotyczących tego problemu. W rzeczywistości istnieją dość proste zasady, które trzeba wziąć pod uwagę wapnując glebę”

– wapno tlenkowe nie nadaje się do mieszania (w jakiejkolwiek postaci) z większością nawozów. Wyjątek stanowią tu: Polifoska i mączka fosforytowa. Jeszcze raz podkreślmy: innych nawozów nie można łączyć z wapnem tlenkowym pod żadnym pozorem!

-wapno  węglanowe nie nadaje się do mieszania z obornikiem, azotem w formie amonowej,  fosforanem amonu (granulowanym), siarczanem amonu (pylistym) i Super Fosfatem (pylistym). Co więcej zaleca się zachowanie odstępu (4-8 tygodni) pomiędzy wysianiem wapna a wprowadzeniem do gleby w/w preparatów. Jednocześnie jednak wapno węglanowe (szczególnie w postaci granulowanej) można łączyć z: mocznikiem, Polifoską, Super Fosfatem (granulowanym), mączką fosforytową, solami potasowymi, siarczanem potasowym i wapnem tlenkowym.

informacja z polcalcu

Opublikowano

Mam pytanie proponują mi krede z koszelówki w bb 1000kg tylko jakaś kaszke nie granulat. Siał ktoś takie wapno? To jest ten sam produkt co granulat? Dość dobrą cenę dostałem poniżej 300 zł. i się zastanawiam.

Opublikowano
Woże Morawice i dla nordkalka także😁 różnica jest taka że nordkalk jest zwilzany woda żeby się nie pyli a Morawica jest sucha chyba że jakiś syf z haldy po deszczu🤪 przemiał bardzo zbliżony, kopalnie znajdują się dość blisko siebie
Opublikowano

Miałem propozycję na Nordkali 2300 zł za 24t ,ale w tym roku odpuszczę bo muszę zorganizować jakiś rozsiewacz .bialy2005 a Ty za ile byś przywiózł  24t Morawickiego mieszkam 46km od Morawicy może być na priw .

Opublikowano
6 minut temu, bialy2005 napisał:

brutto 2400  ? 30 netto to  Morawica oficjalnie 28 netto  

ja też kupowałem wapno z morawicy  3 tiry wziołęm  to do wielkopolski z transportem wyszło mi 98 zł netto za tone , u nasz taniej wapna nie kupisz obecnie  jak za 80 zł i to mojim zdaniem podłej jakości, a morawica to morawica nie mówiac ze rozsiew bajka normalnie w tym roku nikt nie musiał łopatą na piascie jachać  wszystko spadło samo.

p.s ja wiem ze drogo ale wczesniej nie miałem kasy aby kupic po nizszych cenach

Opublikowano

Potrzebuje podpowiedzi z waszej strony.
nie miałem możliwości wapnowania zaraz po żniwach ze względu takiego że, jedno pole było pryskane od perzu a na drugim rozwiozłem obornik i zaorałem

mam zamówioną kredę z kornicy luzem i chciałbym ją rozsiać teraz przed siewem zbóż ozimych (żyta i pszenżyta)
druga kwestia dobrze by było PK wysiac przed siewem lecz wiem że z fosforem ''nie wolno'' mieszać wapna
na zaoranej działce jakbym rozsiał wapno wymieszał talerzówką a nastepnie normalnie nawozy i siew pszenżyta, byłoby to dobrym rozwiązaniem? czy też może zrezygnować z fosforu i dać sam potas?
druga działka na której ma być żyto (opryskane ściernisko) dać PK pod pług a wapno na wierzch? bo dawanie wapna i przyoranie go na 25cm raczej nie ma sensu..
jak uważacie, jak doradzacie?

Opublikowano

Bartoszek_xd napisał: Potrzebuje podpowiedzi z waszej strony. nie miałem możliwości wapnowania zaraz po żniwach ze względu takiego że, jedno pole było pryskane od perzu a na drugim rozwiozłem obornik i zaorałem mam zamówioną kredę z kornicy luzem i chciałbym ją rozsiać teraz przed siewem zbóż ozimych (żyta i pszenżyta) druga kwestia dobrze by było PK wysiac przed siewem lecz wiem że z fosforem ''nie wolno'' mieszać wapna na zaoranej działce jakbym rozsiał wapno wymieszał talerzówką a nastepnie normalnie nawozy i siew pszenżyta, byłoby to dobrym rozwiązaniem? czy też może zrezygnować z fosforu i dać sam potas? druga działka na której ma być żyto (opryskane ściernisko) dać PK pod pług a wapno na wierzch? bo dawanie wapna i przyoranie go na 25cm raczej nie ma sensu.. jak uważacie, jak doradzacie? Dołączam się do pytania odnośnie rozrzucenia wapna na orke i wymieszania talerzowka przed siewem

patrykb2736 napisał:

Bartoszek_xd napisał: Potrzebuje podpowiedzi z waszej strony. nie miałem możliwości wapnowania zaraz po żniwach ze względu takiego że, jedno pole było pryskane od perzu a na drugim rozwiozłem obornik i zaorałem mam zamówioną kredę z kornicy luzem i chciałbym ją rozsiać teraz przed siewem zbóż ozimych (żyta i pszenżyta) druga kwestia dobrze by było PK wysiac przed siewem lecz wiem że z fosforem ''nie wolno'' mieszać wapna na zaoranej działce jakbym rozsiał wapno wymieszał talerzówką a nastepnie normalnie nawozy i siew pszenżyta, byłoby to dobrym rozwiązaniem? czy też może zrezygnować z fosforu i dać sam potas? druga działka na której ma być żyto (opryskane ściernisko) dać PK pod pług a wapno na wierzch? bo dawanie wapna i przyoranie go na 25cm raczej nie ma sensu.. jak uważacie, jak doradzacie?

Dołączam się do pytania odnośnie rozrzucenia wapna na orke i wymieszania talerzowka przed siewem

Opublikowano

Czy wapno z Morawicy czuć wapnem budowlanym?  Pod moją nieobecność przyjechało do mnie zamówione u przewoźnika wapno, jeden z domowników wapno odebrał, zapłacił itp. i niby wszystko oki..., poza tym że kierowca zostawił jakąś WZ-tkę pisaną na kolanie, kopie atestu na wapno z badania w styczniu 2018 i to wapno jest jakby inne niż to które widziałem u znajomego w zeszłym roku :( Czuć je wapnem budowlanym, jest takie lekko siwe, brudnobiałe, a u znajomego było koloru lekko żółtawego, kolor ekri, czy jakoś tak.  Poproszę o weryfikacje i Waszą opinię czy wszystko oki, czy to jakaś ściema.

Pytam tylko tak z ciekawości, co jest to jest, przyjechało, zapłacone, gość pojechał i tyle koniec, trzeba rozsiać. Ale coś mi tu nie pasuje :) Spójrzcie proszę na ten towar fachowym okiem.

20180827_225730[1].jpg

Opublikowano

Co do zapachu to wapno z morawicy raczej budowlanym  nie pachnie natomiast co do koloru to wapno z morawicy to biało szarawe wapno a zółte to jakieś stare wapno zmoczone z chałdy kopalnianej. Ja w tym roku kupiłem 3 tiry z morawicy to 2 tiry były szaro białe a jeden co przyjachał później był własnie zółtawy koloru ecri ale lezał prawie 2 tygodnie to zaczoł przeszychać i tez robił sie biało szary.

Dlatego jezeli masz wapno z morawicy to jest własnie biało szare i sie ciesz ze takie jest bo znaczy ze jest suche i z piasta spada jak ta lala i nikt na nim jeździć nie musi a jak masz zółte to przy wysiewie tragedia.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki @tyran3 za Twoją opinię, co do tego żółtawego wapna które miał znajomy to było ono jak najbardziej ok, rozsiał piastem bez problemów, było sypki, tylko tak po wierzchu pryzmy, po lekkim deszczy zrobiła się na nim taka specyficzna cieniutka skorupka.

Z tego co tu czytam to widzę że @biały2005 jest specjalistą od wapna z Morawicy :) ciekaw jestem jego opinii.

Edytowane przez packo