Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nieprzyswajalne dla roślin.

Lepszy gips na odkwaszenie lub dolomit ( z magnezem).

Wapno (czysty tlenek/wodorotlenek wapnia) to trochę zbyt radykalny środek na odkwaszanie, chyba że nie boisz się spalić tego co już masz. Rzeczywiście - ciężka gleba jest w stanie przyswoić ten wapń, a lekka nie. Żeby związać wapń w glebie musi być albo próchnica, albo frakcja ilasta. Tylko po co go dodawać jeśli gleba jest już żyzna? Ja ostatnio dawałem wapno magnezowe około 300/400 kg/ha to około 100 zł kwestia poszukania i dogadania ceny ze sprzedawcą. 

gips podobno nie podnosi  PH , masz  dane że  jest inaczej ?

cytat 

Jak gips wpływa na pH gleby?

Gips mimo tego, że zawiera wapń nie wpływa na pH gleby (nie zmienia go). Jest więc pożądanym nawozem na glebach o wysokim pH, które jednak mają deficyt wapnia. Na takich glebach dostępność wapnia z kredy czy dolomitu byłaby niska. Często aplikacja gipsu może dać dobre rezultaty, mimo pozornie wystarczającej ilości wapnia w glebie (zwłaszcza jeśli nie wiemy jaką metodą zostało przeprowadzone dane badanie), bowiem wapń może znajdować się w glebie w formie  tymczasowo niedostępnej dla roślin i życia glebowego. Jak przekonać się ile mamy dostępnego wapnia w glebie o wysokim pH? Należy zrobić analizę ilości kationów wymiennych w octanie amonu zbuforowanym do pH 8.2. Ten ekstrahent nie rozłoży będących w glebie węglanów i wodorowęglanów wapnia, pokaże nam więc ile wapnia jest rzeczywiście dostępne dla roślin.

MatiRol92

Ustalenie dawki konkretnego nawozu wapniowego lub wapniowo-magnezowego rozpoczyna się od przeliczenia formy węglanowej (CaCO3) na tlenkową (CaO), według następujących przeliczników:

Nawóz

Odpowiednik CaO

węglan wapnia (CaCO3)

0,56

tlenek wapnia (CaO)

1,00

węglan magnezu (MgCO3)

0,66

tlenek magnezu (MgO)

1,39

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

niech ktos mi powie, po zastosowaniu fosforanem z wap magiem, kasa wydana na fosforan to kasa wywalaona w bloto, czy roslina ma szanse cos z tego pociagnac? czytalem ze wapno uwstecznia dzialanie fosforu.

Opublikowano

Wydaje mi się, że tylko niepotrzebnie wywaliłeś kasę na wap - mag. Fosforu nie powinno uwstecznić bo wap-mag to skruszony otoczkowany dolomit o praktycznie zerowej reaktywności.

Opublikowano

duzo nie wywalilem na ten wap mag bo kupilem tylko worek za 22 zl z czego poszlo 40 kg, i bardziej chodzilo tu zeby oszczedzic bo nawoz szedl w podsiewacz do siewnika do kukurydzy. na poczatku fosforan z saletra, pozniej zobaczylem ze moze braknac i zaczelem domieszywac wap magu, na sam koniec i tak bylo malo, wiec do tego doszedl jeszcze superfosfat 19, mam nadzieje ze nie bedzie to jakas bardzo niekozystna mieszanka na start dla kukurydzy.

Opublikowano

Witam mam pytanie ponieważ nie mam czym rozsiać wapna pytlistego a doszło mi parę ha niepewnej ziemi ziemia ta jest zakwaszona to czy mógłbym co roku sypać dawkę przypominającą wapna granulowanego w ilości na pierwsze 2 lata 500 kg na 1ha następne 250-350 dało by to coś czy to wyrzucanie pieniędzy w błoto ?? dodam że wapnowane by było 5 ha a wapno miał bym od znajomego handlarza po cenie hurtowej

Opublikowano

Witam mam pytanie ponieważ nie mam czym rozsiać wapna pytlistego a doszło mi parę ha niepewnej ziemi ziemia ta jest zakwaszona to czy mógłbym co roku sypać dawkę przypominającą wapna granulowanego w ilości na pierwsze 2 lata 500 kg na 1ha następne 250-350 dało by to coś czy to wyrzucanie pieniędzy w błoto ?? dodam że wapnowane by było 5 ha a wapno miał bym od znajomego handlarza po cenie hurtowej

Niestety w błoto. Piszesz, że ziemia zakwaszona, znasz pH? Jeśli nie, to nie żałuj 15 zl na badanie w Stacji. Będziesz wiedział dokładnie ile wapna potrzeba.

Jeśli jest naprawdę kwaśno, to pierwsze dawki muszą być rzędu kilku ton na ha. Za 3-4 lata jak pH poprawisz, może da się zmniejszyć dawkę do "przypominającej" rzędy 1 t/ha.

Niestety, nawet 500 kg/ha granulatu nie pomoże, bo po pierwsze granulaty działają wolniej od wapna sypkiego. Po drugie nie daj się nabrać na reklamę typu napis na worku "zalecana dawka 300-400 kg/ha". Czytaj skład chemiczny podany na worku, tam pewnie będzie pisało coś około 50% CaO albo "30 %CaO +  15% MgO". Cudów nie ma, wapna nie da się "skoncentrować". Wapno granulowane nie jest w żaden sposób silniejsze od sypkiego, jest tylko znacznie droższe.

Opublikowano

Panowie planuję zasiać rzepak zakupiłem już kredę granulowaną ph na 1ha mam 6 więc planuje tu rozsiać tonę kredy na ha , na polu 40arów mam ph 4,5 planuję tu rozsiać około 2,5 tony w przeliczaniu na ha , doradzicie czy dobrze czy jak byście to zrobili , i kiedy to rozsiać rżysko i orka na raz będzie dobra czy lepiej podorywka ale wiadomo polo po pszenicy wiec za dużo czasu nie będzie , wiem że nie bardzo zasiać rzepak na tak kwaśną ziemię ale kupiłem odmiane na słabszą glebę , pole użytkuje pierwszy rok a wcześniej już była 3 razy pszenica więć rzepak będzie dobrym płodozmianem

Opublikowano

Jak oceniacie wapno posodowe? Zawiera min 20% CaO, max 50% H2O, max 3% CI

Oraz czy nie zaszkodziło by gdybym wysiał wapno na ściernie na to gruber i potem po jakimś czasie obornik i orka do siewu

Opublikowano

100zł za tonę na podwórku bym dał... U mnie już po 320zł oferują a jeszcze 2 lata temu po 600zł  krzyczeli ... Podejrzewam że to samo jest z nawozami, za granulację ostro kasują - pogadajcie ze starymi ludźmi jak za grosze wozami przywozili pyliste nawozy

Opublikowano

Ja mam koszalowską krede do sprzedania tylko bym muiał transport odbliczyć i ile potzeba...

To po ile  masz  tą kredę? w jakich  opakowaniach?  czy luzem? ile ten transport? 

ja płaciłem tydzień temu po 230 netto granulacja 2mm bb 1000kg po 260 granulacja 1cm bb500kg +transport600zł za 24t 

czyli z transportem wyjdzie 255  i 285/t.

to ceny netto? a ile jest  na  to  Vat-u ? gdzie kupowałeś? 

pawel885

kiedyś może i przywozili , np jakiś  superfosfat pylisty luzem .

Tyle że  sami przywozili, był pylisty  i był luzem ...

Opublikowano

Sami przywozili z gminnych składów nie z drugiego końca kraju.... Ludzie tylko problem mieli bo nie było jak tego rozsiać, jedynie łopatą, niektórzy do rowów to sypali żeby nie dostać kary za nie odebranie, takie czasy....  

Opublikowano

tak ceny netto. Vatu jest 5%. Zadzwoniłem do KZK i przywieźli. Za transport zapłaciłem kierowcy gotówką, a na krede faktura przyszła pocztą na termin chyba 14 dni. Po żniwach będe coś kombinował z kredą luzem, ale teraz chce dać na qq i pogłównie po zbożach troche, więc bb i granulka powinna być ok. 

Dodam że odemnie do koszelowa jest około130km. Transport czy 1 czy 24t taka sama cena.

Opublikowano

To po ile  masz  tą kredę? w jakich  opakowaniach?  czy luzem? ile ten transport? 

pawel885

kiedyś może i przywozili , np jakiś  superfosfat pylisty luzem .

Tyle że  sami przywozili, był pylisty  i był luzem ...

sialem naki nawoz na laki, a ze mam waskie dzialki, kilka lub kilkanascie pokosow, to jakis procent nawozu szedl na sasiednie dzialki, ale wtedy nawozy nie byly az tak drogie, superfosfat pylisty 450 zl, pozniej bralo sie granulowany, niewiele drozszy wygodniejszy w rozsiewie.