Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy stosuje krede od 10 lat co roku,zaczynał od około tony pozniej 500kg/ha a teraz daje po 200kg /ha co roku,zaczynał od ph 3,4 a teraz na tych działkach ph po 6-6,5 tak wiec cos to daje jednak a pylistego rozsiewaczem nie rozsieje a granulat juz tak a u mnie w okolicy sprzetu do rozsiewu pylistego brak

Opublikowano

Ja nie mówię że nie daje, chodzi o pieniądze i ilość. Niech policzy ile wydał kasy przez ten czas na granulat. A to samo by załatwił w 2-3 lata, do tego jeszcze większą ilością kredy sypkiej przy czym zosatałoby mu się na używany RCW z allegro.

Opublikowano

Jestem z łódzkiego a za samochód weglanowo-magnezowego z kopalni laskowa cena 1400 z transportem. Dobre jest to wapno z tej kopalni? To co lepiej zastosować sypnąć na trawy i pod qq trochę węglanu czy tego magnezowego? Gdybym sypnął magnezowego to bym dostarczył tez troche magnezu z ktorym u mnie jest cienko. Czy lepiej magnez uzupełnić czym innym? Tylko czym? A mogę weglanowo-magnezowego rzucić razem z obornikiem pod plug pod qq. I tak mi wapno nie zacznie działać. Czy lepiej nie laczyc wapna z obornikiem?

Opublikowano

witam.  moja przygoda z wapnem zaczela sie dopiero na jesieni,zwapnowalem wiekszosc pol wapnem z morawicy w ilosci ponad 3tony/hektar ale niewiem czy to byla dobra decyzja...wczoraj bylem na polu i czesc wapna lezy sobie jakby nie naruszone a wysiana zostala 7miesiecy temu. czy to jest normalne>?ze ono tak dlugo sie rozpuszcza?

dla jasnosci to byl weglan wedlug papierów mial miec 52%CaO i aktywność chemiczna 93% byl jakby nierówno zmielony tzn.czesc byla zrobiona na pyl a jakies 20%drobne kamyczki ktore w calosci leza nienaruszone

Opublikowano

witam.  moja przygoda z wapnem zaczela sie dopiero na jesieni,zwapnowalem wiekszosc pol wapnem z morawicy w ilosci ponad 3tony/hektar ale niewiem czy to byla dobra decyzja...wczoraj bylem na polu i czesc wapna lezy sobie jakby nie naruszone a wysiana zostala 7miesiecy temu. czy to jest normalne>?ze ono tak dlugo sie rozpuszcza?

dla jasnosci to byl weglan wedlug papierów mial miec 52%CaO i aktywność chemiczna 93% byl jakby nierówno zmielony tzn.czesc byla zrobiona na pyl a jakies 20%drobne kamyczki ktore w calosci leza nienaruszone

jak to leży? nie było wymieszane z glebą??? posypałeś i zostawiłeś??

jesli tak to faktycznie nie podziała

Opublikowano

czesc zaoralem na zime ale mimo to po grzebnieciu w ziemi widac biale kamyczki. wiecej widac gdzie tylko talerzówką bylo robione po rozsianiu wapna  i zasiany poplon. po zniwach zobaczymy czy ph sie zmienilo.

Opublikowano

Te kamyki tak jak pisali poprzednicy za jakies 10 lat sie rozłoża :)  Takie uroki tego typu wapna jest to frakcja 0-4mm najprawdopodobnij  niby powinno byc 50% poniżej 0,5mm ale to juz loteria w sezonie to wioza wszytko co wyglada podobne i nazywaja wapnem. tego typu wapna trzeba sypac po 6t i efekt po jakichs 2 latach zaczyna byc widoczny. Jesli chcesz szybszego efektu to tylko kreda gdzie nie ma kamyków tylko wiekszosc masy jest w drobnej frakcji tyle ze albo zgranulowane i drogie lub surówka  troszke zbrylona ale pod palcami sie rozsypie wiec kilka razy jak sie pomiesza to można powiedziec ze w 100% sie rozłoży.

Opublikowano

Można teraz siać krede na oziminy, łąki, pod zboża i pod qq, nigdzie nie było wapnowane już pewnie 10 lat czy lepiej poczekać do żniw i wtedy porobić badania gleb idopiero działać? Droga taka kreda jest, jaką ilość na ha się sieje maksymalnie i jaka jest najlepsza? Dużo pytam, bo nie wiele wiem o tym.

Opublikowano (edytowane)

Witam szajar a ja przeczytałem wszystkie wątki z największego Forum AGROFOTO i inne.... i na jedny na własnym polu dałem kredy białej na drugim wapna węglanowego 50% CaO   i  na trzecim tlenku wapnia(budowlanego) ponad 90% CaO....a o Dolomicie nie wspomnę(w szklance połowa kamieni po rozpuszczeniu wodą)stoi w garażu to g...wno

Doradzę króciutko:

na oziminy tylko Mączka Wapniowa, na Łąki Kreda może być śmiało a nawet lepiej węglanowe, a pod QQ teraz tylko Mączka kredowa(wapno) ponieważ musisz dużo fosforu dać, który reaguje z kredą(wapnem) 

Miesiąc temu mogłeś posiać budowlane pH wycina w górę w ciągu miesiąca o prawie 1 pH. ilośc 500-700kg^max 1tona!! na ha(ph utryma się podobnież przez dwa następne lata ale działa natychmiast) a kreda zaczyna działać po dwoch latach(tak tu wielu twierdzi i inne badania naukowe gospodarstawa Polskiego) i dziala do pięciu lat.

Było i takich wielu co waliło wapnem tlenkowym lub budowlanym(to samo) pod kapuste dawki grubo ponad 2ton na ha i na trzeci rok na polu nie mieli co zbierać mimo rekordowych plonów jak na ,,Czarnoziemach" dzięki reaktywnemu i wyplukujacemu wapnu tlenkowemu

PS: Wielu Ci doradzi kredę wapniowa ale na bieżący rok ,,nic nie pomoże"(nawet zaszkodzi)....została jedynie saletra wapniowa w dawce >300kg na ha zamiast saletry amonowej, Przy dawce 400kg zapotrzebowanie na wapno dla pszenicy wystarczające przy kwasowości około 4,0-4,5.

Edytowane przez karol210
Opublikowano

Koledzy dostałem ofertę na wapno węglanowe 53 % -63 zł za tonę z dowozem, węglanowo magnezowe (dolomit)32 %-63, kreda 51%-123 zł. Dolomit frakcji 0-0,2 mm. Doradźcie mi co wybrać. Czy to węglanowe 53 % mogę wysiać pod soję na skibe? Kredy nie wykorzystam 26 ton teraz, a szkoda żeby mi się rozpłynęła, a tamto nawet jak zostanie to może poleżeć.

Opublikowano

Witam szajar a ja przeczytałem wszystkie wątki z największego Forum AGROFOTO i inne.... i na jedny na własnym polu dałem kredy białej na drugim wapna węglanowego 50% CaO   i  na trzecim tlenku wapnia(budowlanego) ponad 90% CaO....a o Dolomicie nie wspomnę(w szklance połowa kamieni po rozpuszczeniu wodą)stoi w garażu to g...wno

Doradzę króciutko:

na oziminy tylko Mączka Wapniowa, na Łąki Kreda może być śmiało a nawet lepiej węglanowe, a pod QQ teraz tylko Mączka kredowa(wapno) ponieważ musisz dużo fosforu dać, który reaguje z kredą(wapnem) 

Miesiąc temu mogłeś posiać budowlane pH wycina w górę w ciągu miesiąca o prawie 1 pH. ilośc 500-700kg^max 1tona!! na ha(ph utryma się podobnież przez dwa następne lata ale działa natychmiast) a kreda zaczyna działać po dwoch latach(tak tu wielu twierdzi i inne badania naukowe gospodarstawa Polskiego) i dziala do pięciu lat.

Było i takich wielu co waliło wapnem tlenkowym lub budowlanym(to samo) pod kapuste dawki grubo ponad 2ton na ha i na trzeci rok na polu nie mieli co zbierać mimo rekordowych plonów jak na ,,Czarnoziemach" dzięki reaktywnemu i wyplukujacemu wapnu tlenkowemu

PS: Wielu Ci doradzi kredę wapniowa ale na bieżący rok ,,nic nie pomoże"(nawet zaszkodzi)....została jedynie saletra wapniowa w dawce >300kg na ha zamiast saletry amonowej, Przy dawce 400kg zapotrzebowanie na wapno dla pszenicy wystarczające przy kwasowości około 4,0-4,5.

Chłopie tak wytłumaczyłeś że sie głupi zrobiłem po przeczytaniu Twojego posta zero ładu i składu. Jakieś herezje piszesz że kreda zaszkodzi i że po 2 latach dopiero zaczyna działać. Nie wiem skąd bierzesz takie info ale doucz sie troche zanim się następnym razem wypowiesz.

Opublikowano

Na wiosnę musze wywieźć obornik na 5 ha, i nie wiem czy w tym tygodniu zastosować krede w ilości 500kg/ha, wymieszać z ziemią i za miesiąc wyzieżć obornik czy odwrotnie, najpierw obornik a potem wapno.

jest to dzierżawa o słabym ph, więc muszę zastosować i obornik i wapno

Co radzicie wykonać napoczątku?

Opublikowano

W sumie to np. Polcalc zaleca kredę dawać pogłównie, ewentualnie bardzo płytka uprawka, tak aby rozpuszczająca się kreda przesiąkała w głąb razem z opadami. Wówczas wapń jest dostępny dla systemu korzeniowego w krótkim czasie po zaaplikowaniu.

Opublikowano

Dzisiaj na polu znalazłem dwa dziwne, żółte place w życie. Zbadałem kilkukrotnie pH w tym miejscu i się okazało że oscyluje w przedziale 7,07 - 7,8. Nic nie mogę się wypowiedzieć co do nawożenia bo to nie moja działka. Jedynie co wiem że przedplonem było zboże chyba pszenżyto. Co o tym sądzicie?

Załączam fotografie:

http://pokazywarka.pl/ccfrhu/

Opublikowano

Na wiosnę musze wywieźć obornik na 5 ha, i nie wiem czy w tym tygodniu zastosować krede w ilości 500kg/ha, wymieszać z ziemią i za miesiąc wyzieżć obornik czy odwrotnie, najpierw obornik a potem wapno.

jest to dzierżawa o słabym ph, więc muszę zastosować i obornik i wapno

Co radzicie wykonać napoczątku?

Syp teraz wapno czym prędzej tym lepiej bo nie zdąrzy zadziałać, obornik mozesz walic za ok. 3tyg to ważne aby nie zachodziły reakcje między tymi dwoma nawozami bo wapno wypłucze Ci cały azot z obornika...

Opublikowano

Pewnie chodziło o ulotnienie azotu w formie amoniaku, a nie o wypłukanie ;) . Forma amonowa + wapń = amoniak do atmosfery

Opublikowano

a zbadałeś pH w miejscach zielonych ?? czy całe pole ma takie wysokie pH ?? czy tylko żółte kawałki ??

Tak, badałem było niższe o jeden stopień i więcej.

Opublikowano

Panowie prosze o pomoc!

Planuje siać facelie na kawałkach (kl. 4b-5) gdzie ph jest w granicach 5,0 a jak wiadomo facelia jest rośliną która najlepiej udaje się na glebach odczynu obojętnego. Planuje zatem posiać przedsiewnie wapno budowlane (palone) pyliste. Jaką dawke na hektar zastosować by efekt nie był odwrotny od zamierzonego??? Dodam tylko że mam rozsiewacz taśmowy zawieszany więc z wysiewem nie bd problemu.

Opublikowano (edytowane)

Wapno nawozowe tlenkowo -weglanowo-magnezowe granulowane 56%CaO ,do 10%MgO+mikroelementy . Co sadzicie o tym wapnie na łaki i pod kukurydze w dawce 500 kg/ha. Mozna by było to wapno rozsiac i zaraz dac inne nawozy czy lepiej poczekac z innymi nawozami ?

Edytowane przez 123456