Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@pawi darowizna między najbliżej spokrewnionymi (rodzice, dziadkowie, dzieci, wnuki, rodzeństwo, współmałżonek) jest zwolniona z podatku i to bez limitu wartości. Należy tylko zgłosić ją do Urzędu Skarbowego w ustawowym terminie.

Opublikowano (edytowane)

Witam, stoję przed zakupem przyczepy z Holandii i sprzedający mówi, że będzie umowa przetłumaczona wraz z oświadczeniem, że przyczepa ta nigdy nie była rejestrowana w Holandii, ponieważ tam niby nie ma takiego wymogu i nie posada dowodu rejestracyjnego i tablicy. Jak to będzie w urzędzie ? Jest możliwość rejestracji na umowę? Jeden wydział komunikacji mówi, że można, a inne, że nie. Kolejny urząd w innym mieście twierdzi, że jak przyczepa powyżej 750 kg powinna być rejestrowana w Holandii. Ktoś coś więcej wie jak to zarejestrować? 

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Ten manewr z Holandią był często stosowany parę lat temu w przypadku ciągników - sam osobiście znalazłem "sprowadzonego" Ursusa C-360 z Holandii na którymś z ogłoszeń a do kupienia był po prostu "kwit".
Ogólnie jeśli faktycznie coś jest z Holandii i nie ma żadnego krętactwa to powinno Ci to przejść tylko no w jednym WK pójdzie gładko, w drugim będziesz musiał się podpierać konkretnym przepisem lub ustawą. Zależy też na kogo trafisz w okienku :) 
Natomiast jeśli to jest przyczepa ze zgubionym kwitem i w ten sposób chcą obejść problem rejestracji może pojawić się problem.
Ze względu na masową rejestrację w pewnym momencie takich ciągników, przyczep jak z mojego przykładu wiele Urzędów sprawdza i weryfikuje klienta/firmę która dokonała sprzedaży w Holandii.
Gorzej jak ten człowiek nie istnieje :)  

• Like 1
Opublikowano

U mnie w WK twierdzą, że nie. Pani z WK z Gdańsku mówi, że można tylko potrzebna jest umowa przetłumaczona wraz z oświadczeniem, że przyczepa była w Holandii i nie ma dowodu rejestracyjnego i tablicy bo tam nie jest to wymagane. Dzwoniłem znów do mojego WK to po kilku minutach stwierdzili żeby osobiście przyjechać i wtedy porozmawiać co i jak. Teraz zmieniły się przepisy i nie można już rejestrować ciągników bez tablic tak jak mają ciągniki w Holandii. 

Opublikowano

normalnie rejestrujesz na umowę, oczywiście przetłumaczoną przez uprawnioną osobę, dostajesz czerwone blachy a WK patrzy czy gdzieś nie ma dubla, jeśli się znajdzie to policja dalej dochodzi co i jak

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.08.2007 o 22:11, Hinco napisał:

Czy teraz można zarejestrować jednoosiówke SAM do traktora? Bo kiedyś ojciec zrobił do samochodu i problemu nie było, a jakby sie dało traktorową rejestrnąć byłoby miło..

Nie trzeba kolego ... ;) !

Edytowane przez KazimierzWojdynak74
  • AgroTeam
Opublikowano
Dnia 13.07.2024 o 21:58, Nikita_Bennet napisał:

poczytajcie tutaj albo na norcom. Potrzebny kwit z NL że pojazd nie był rejestrowany a nie oświadczenie sprzedającego.

Nie, nadal wystarczy oświadczenie że przyczepa nigdy nie była rejestrowana. W NL nadal nie ma obowiązku rejestracji przyczep jeśli używane są na terenie gospodarstwa. Natomiast te na drogę już muszę choć i tutaj są dwa typy. A już najlepsze jest to że można to zarejestrować tam na miejscu ale nie wiem czy Polak przeskoczy procedury. Tak czy inaczej ja tydzień temu zarejestrowałem przyczepę z NL choć musiałem znowu douczyć wydział komunikacji.

I ostrzega sprawdzają sprzedawcę i nr vin więc lepiej nie kombinować. Ja miałem całkowicie legalny zakup z NL

Opublikowano

Na pewnym portalu ogłoszeniowym gość ma za 2k papiery do przyczepy d-47. Papiery są z Czech, dostaje umowę właśnie podpisaną bezpośrednio przez jakiegoś Czecha, tablic brak. Sprzedawca zapewnia, że już tak kilka sprzedał i jest ok. Wejść w takie coś?

• AgroTeam
Opublikowano

Powiem Ci tak, kiedyś jak papiery nie były skanowane i nie szły do bazy to luz. Dziś już mam więcej obaw, jaką masz pewność że ktoś kiedyś gdzieś nie wpadnie i będą ciągać wszystkich którzy pojawią się w związku z tą sprawą.

Ale jeśli dostajesz czeski dowód rejestracyjny i umowę to chyba można by zaryzykować choć za papier od d47 to przegięcie

• Like 1
Opublikowano
wyrebski1 napisał:

Na pewnym portalu ogłoszeniowym gość ma za 2k papiery do przyczepy d-47. Papiery są z Czech, dostaje umowę właśnie podpisaną bezpośrednio przez jakiegoś Czecha, tablic brak. Sprzedawca zapewnia, że już tak kilka sprzedał i jest ok. Wejść w takie coś?

naiwnych nie sieją rodzą się sami. a skąd wiesz ze on kilka razy nie sprzedał tych samych dokumentów? po za tym kupno dokumentów samych jest karalne

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, griga napisał:

Nie, nadal wystarczy oświadczenie że przyczepa nigdy nie była rejestrowana. W NL nadal nie ma obowiązku rejestracji przyczep jeśli używane są na terenie gospodarstwa. Natomiast te na drogę już muszę choć i tutaj są dwa typy. A już najlepsze jest to że można to zarejestrować tam na miejscu ale nie wiem czy Polak przeskoczy procedury. Tak czy inaczej ja tydzień temu zarejestrowałem przyczepę z NL choć musiałem znowu douczyć wydział komunikacji.

I ostrzega sprawdzają sprzedawcę i nr vin więc lepiej nie kombinować. Ja miałem całkowicie legalny zakup z NL

Ktoś w WK nie doczytał do końca chyba bo kiedyś tak było i w części WK to wystarczy ale od jakiegoś czasu te bardziej ogarnięte WK nie zarejestrują na oświadczeniu.
Jeżeli ktoś czegoś szuka popatrzcie na profilach facebooka - tam jest a przynajmniej ja widuję raz w tygodniu jakieś ogłoszenia o sprzedaży tablica+dowód+OC choć dalej nie jestem za takim procederem.

11 godzin temu, wyrebski1 napisał:

a są to dokumenty oryginalne w sensie nie podrobione lub oryginalne ale blankiety skradzione i wypełnione przez sprzedawcę (dopóki nie wrzucą tego w Wydziale Komunikacji w SIS jest ok a mają możliwość od ponad 5-7 laty chyba)? Wtedy papiery przepadają a ty się tłumaczysz jak to kupiłeś i jak wyjdzie że same papiery to ... paserka?

• AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

Ktoś w WK nie doczytał do końca chyba bo kiedyś tak było i w części WK to wystarczy ale od jakiegoś czasu te bardziej ogarnięte WK nie zarejestrują na oświadczeniu.

A to bardzo duży błąd, bo wystarczy poczytać właśnie dokładnie na Niderlandzkich stronach. Wszystko jest opisane jak krowie na rowie. Jest obowiązek rejestracji pojazdów poruszających się po drogach publicznych. Natomiast jak miałeś przyczepę nierejestrowaną to nadal możesz mieć nie rejestrowaną ale na potrzeby podwórka. Oczywiście w każdej chwili Holender może ją rejestrować jeśli ma tabliczkę i zrobi przegląd. Dlatego ja w niedouczonych urzędach zawsze proszę o odmowę na piśmie z powołaniem się na konkretny paragraf.

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/landbouwvoertuig/keuren/registreren-landbouwvoertuig

Tu masz odpowiedz "

Niet op de weg?

Komt het voertuig niet op de weg? Dan hoeft u het niet te registreren."

Więc obowiązek powstał ale nie jest obligatoryjny i jeśli taka przyczepa może być zarejestrowana tam bez problemu w każdej chwili to i u nas muszą.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, wyrebski1 napisał:

Jak najbardziej możesz  w to wejść,  ale najpierw niech sprzedający  zarejestruje to na siebie, szwagra czy tam teściową  a potem ty kupisz "tą  przyczepę" z polskim dowodem:) żeby jeszcze brandyska ale autosan XD, te kobietki w WK nie są  głupie  jak się  niektórym  wydaje

Edytowane przez pawi
  • Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano

Ogólnie jak rzucasz sprzedającym takie dowody czy nawet przyczepy że kupisz ale zarejestrowane na PL blachach. Nawet płacąc ekstra to od razu dziękują :D

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, griga napisał:

A to bardzo duży błąd, bo wystarczy poczytać właśnie dokładnie na Niderlandzkich stronach. Wszystko jest opisane jak krowie na rowie. Jest obowiązek rejestracji pojazdów poruszających się po drogach publicznych. Natomiast jak miałeś przyczepę nierejestrowaną to nadal możesz mieć nie rejestrowaną ale na potrzeby podwórka. Oczywiście w każdej chwili Holender może ją rejestrować jeśli ma tabliczkę i zrobi przegląd. Dlatego ja w niedouczonych urzędach zawsze proszę o odmowę na piśmie z powołaniem się na konkretny paragraf.

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/landbouwvoertuig/keuren/registreren-landbouwvoertuig

Tu masz odpowiedz "

Niet op de weg?

Komt het voertuig niet op de weg? Dan hoeft u het niet te registreren."

Więc obowiązek powstał ale nie jest obligatoryjny i jeśli taka przyczepa może być zarejestrowana tam bez problemu w każdej chwili to i u nas muszą.

aż podpytam z ciekawości....

Opublikowano
8 godzin temu, griga napisał:

Wszystko jest opisane jak krowie na rowie. Jest obowiązek rejestracji pojazdów poruszających się po drogach publicznych. Natomiast jak miałeś przyczepę nierejestrowaną to nadal możesz mieć nie rejestrowaną ale na potrzeby podwórka. Oczywiście w każdej chwili Holender może ją rejestrować jeśli ma tabliczkę i zrobi przegląd.

To tak jak u nas przecież. Co do tego że może zarejestrować na tabliczkę bez żadnego dokumentu własności nie byłbym taki pewien.

• AgroTeam
Opublikowano

Pamiętaj że to cywilizowany świat a nie nasza komuna. Jest opisana procedura co musisz zrobić aby uzyskać tablicę. U nas jak masz przyczepę nawet z tabliczką to nic nie zrobisz, tam obowiązek powstał niedawno i są zupełnie inne zasady. Choć i tak uważam że tak jak mieli było dużo lepiej ale pewnie musi być Unijnie....

A jaki masz mieć niby dokument własności, w UK nikt nigdy nie spisuje umowy na samochody, tylko wysyła się dowód i przychodzi do nowego właściela.

Opublikowano

Witam. Kupiłem nowa przyczepe z przesówna ściana wraz z adapterem do obornika. Mam pytanie czy rejestrować ta przyczepe czy może jeździć jako rozrzutnik obornika. Sprzedający powiedział że to moja decyzja czy wystawia fakturę jako rozrzutnik czy jako przyczepa. Może ktoś miał podobny dylemat? Maszyna będzie również pracowała w transporcie. Jak to u was wygląda 

Opublikowano

Z tego co wiem to w razie kolizji oc i tak brane jest z ciagnika. Oc przyczepy jest potrzebne jedynie w razie wypiecia się od ciagnika i samodzielnego udziału w zdarzeniu.  Pytam się bo czasami brat pomaga mi w żniwa a on nie ma prawa jazdy T i teoretycznie rozrzutnikiem można poruszać się na B. Po rejestracji już takiej możliwości nie ma.

Opublikowano
9 godzin temu, koyack napisał:

Witam. Kupiłem nowa przyczepe z przesówna ściana wraz z adapterem do obornika. Mam pytanie czy rejestrować ta przyczepe czy może jeździć jako rozrzutnik obornika. Sprzedający powiedział że to moja decyzja czy wystawia fakturę jako rozrzutnik czy jako przyczepa. Może ktoś miał podobny dylemat? Maszyna będzie również pracowała w transporcie. Jak to u was wygląda 

Jak to jest nowa przyczepa, to musi mieć świadectwo homologacji, a w nim jest podany:

- Rodzaj,

- Podrodzaj,

- Przeznaczenie.

2 godziny temu, koyack napisał:

Pytam się bo czasami brat pomaga mi w żniwa a on nie ma prawa jazdy T i teoretycznie rozrzutnikiem można poruszać się na B. Po rejestracji już takiej możliwości nie ma.

Rozrzutnik obornika, to przyczepa specjalna niepodlegająca rejestracji w Polsce (jeszcze nie ma takiego obowiązku), więc do kierowania ciągnikiem z rozrzutnikiem wymagane jest prawo jazdy kategorii T lub B+E, C+E, D+E.