Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

No dobra to jedno wiemy , musi być faktura i zmiany konstrukcyjne 

Inaczej tego się nie ugryzie

Temat do ogarnięcia , warto .

Wszelkie próby odkręcenia rzeczowej kwestii poprzez dokopywanie się do homologacji nie mają sensu. Prawdopodobnie w latach kiedy ta przyczepa została wyprodukowana nie wydawano wyciągu z homologacji a posiadały je ( zbiorowo) referaty komunikacji w Gminach .Nie ma sensu więcej "rzeźbić", dołożyć kilka stówek , dokonać " przebudowy " tym bardziej że to tylko teoria i mieć spokój na lata.

Warto też zaznaczyć , że taka przyczepa - ciężarowa, w zależności od roku produkcji powinna posiadać ( lub nie)  hamulce sterowanie dwuobwodowo , tak więc żeby nie było w przyszłości problemu z przeglądem.

Opublikowano
1 godzinę temu, bergman31 napisał:

Nie teraźniejsze świadectwo a świadectwo homologacji wystawione na konkretny egzemplaży przyczepy, czyli duplikat świadectwa homologacji jaki otrzymał kupujący nową przyczepę.

Z tym świadectwem do Wydziału Komunikacji i niech szukają gdzie i kiedy powstał błąd lub wprowadzono zmiany konstrukcyjne. Znając życie, jakiś urzędnik zamiast wpisać w Dowodzie Rejestracyjnym przyczepa ciężarowa-rolnicza, wpisał ciężarowa, bo mu miejsca w rubryce zabrakło.

To już tyle lat ,  kto to będzie trzymał 

1 godzinę temu, astrahxenon napisał:

Wątpię że zgodzą się wystawić duplikat. Oni nie prowadzą chyba archiwum wydanych świadectw. O ile ta firma dzisiaj wogole istnieje 

@Ursus932 takich zagwostek się na słuchał ze chyba odpuści ten temat 

No jestem w lekkim szoku ,tyle tego że nie wiadomo gdzie zacząć 

Metalchem istnieje ale to firma powstała na zgliszczach dawnego Metalchem , to wątpię żeby mieli coś jeszcze z dokumentacji tych przyczep 

42 minuty temu, jacek1296 napisał:

Oglądałeś dowód rejestracyjny?

Kombinuj ze świadectwem homologacji.

Widziałem w momencie pisania umowy , to moja pierwsza przyczepa rejestrowana , przegląd był na dwa lata to nic nie wzbudziło moich podejrzeń 

40 minut temu, hubertb napisał:

Pany ja lubie temat ciągnąć ale @PRIMO napisał słusznie tu musi być wola u samego właściciela. Na jego miejscu kombinował bym jak tylko mógł. On chce żyć spokojnie. 

Chce 

Opublikowano
5 minut temu, andrzej78 napisał:

Temat do ogarnięcia , warto .

Wszelkie próby odkręcenia rzeczowej kwestii poprzez dokopywanie się do homologacji nie mają sensu. Prawdopodobnie w latach kiedy ta przyczepa została wyprodukowana nie wydawano wyciągu z homologacji a posiadały je ( zbiorowo) referaty komunikacji w Gminach .Nie ma sensu więcej "rzeźbić", dołożyć kilka stówek , dokonać " przebudowy " tym bardziej że to tylko teoria i mieć spokój na lata.

Warto też zaznaczyć , że taka przyczepa - ciężarowa, w zależności od roku produkcji powinna posiadać ( lub nie)  hamulce sterowanie dwuobwodowo , tak więc żeby nie było w przyszłości problemu z przeglądem.

Takie rozwiązanie chyba najprostsze w tym momencie , zobaczymy narazie przegląd jest , może gdzieś znajdę jakąś firmę

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Jaki jest jej rok produkcji?

1986

Opublikowano (edytowane)

@andrzej78  jeszcze mi powiedz jakie są dwuobwodowe 😅 , jak odróżnić 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

To normalne jak rolnicza tak samo jak w moich d 43 i d 46 , czyli jeden przewód

Opublikowano

To jest rolnicza , mam podejrzenia że gdzieś może jak była nowa to pracowała w jakimś zakładzie/firmie i tak zarejestrowali a facet kupił później ,  to tylko takie moje wnioski😉 

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

To jest rolnicza , mam podejrzenia że gdzieś może jak była nowa to pracowała w jakimś zakładzie/firmie i tak zarejestrowali a facet kupił później ,  to tylko takie moje wnioski😉 

Znajomy tak kupił przyczepę ciężarową D732 z zakładu oczyszczania miasta , małe koła i hamulce dwuobwodowe , produkcja  - koniec lat 80-tych.

Opublikowano
15 minut temu, astrahxenon napisał:

Wejdź na historiapojazdu.gov.pl tam będziesz miał wszystko

8 minut temu, andrzej78 napisał:

Tylko zmiany właściciela i miejsca rejestracji .

Jestem piątym właścicielem , dwóch pierwszych od nowości woj dolnośląskie i później opolskie gdzie kupiłem , jednak wszytkie osoby fizyczne, może po drodze gdzieś nastąpiła zmiana 🤷

U pierwszego niema nic o badaniach technicznych , dopiero drugi od dnia zakupu w 2012 też co roku robił czyli musiała być ciężarowa

Opublikowano (edytowane)

@Ursus932 masz jakiegoś znajomego, co ma warsztat samochodowy? Ważne żeby miał numer PKD 50.20.A. Niech Ci wystawi fakturę za zrobione zmiany konstrukcyjne w przyczepie. Do faktur dołączy opis zmian konstrukcyjnych np.: montaż zaczepu do przyczep, montaż instalacji pneumatycznej do sterowania hamulcami drugiej przyczepy, montaż gniazda elektrycznego świateł do drugiej przyczepy, wymiana kół na koła z ogumieniem rolniczym. 

Jedź na stację diagnostyczną z przyczepą, fakturą za dokonanie zmian konstrukcyjnych, opisem zmian, dowodem rejestracyjnym. Diagnosta sprawdzi, czy przyczepa spełnia warunki techniczne dla przyczepy ciężarowej-rolniczej i porówna je z opisem zmian konstrukcyjnych.

Z kwitem od diagnosty i pozostałymi dokumentami udaj się do Wydziału Komunikacji. 

20 minut temu, astrahxenon napisał:

To ktoś zobaczyl przyczepę na balonówkach i nie pomyślał że może być ciężarowa i pyknal na 2 lata 

Nie jestem pewny czy diagnosta widział tą przyczepę😉

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
10 minut temu, bergman31 napisał:

@Ursus932 masz jakiegoś znajomego, co ma warsztat samochodowy? Ważne żeby miał numer PKD 50.20.A. Niech Ci wystawi fakturę za zrobione zmiany konstrukcyjne w przyczepie. Do faktur dołączy opis zmian konstrukcyjnych np.: montaż zaczepu do przyczep, montaż instalacji pneumatycznej do sterowania hamulcami drugiej przyczepy, montaż gniazda elektrycznego świateł do drugiej przyczepy, wymiana kół na koła z ogumieniem rolniczym. 

Ale ta przyczepa to ma więc po co za fakturę płacić podatek ? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

Nie bo zmiany i tak STWIERDZA diagnosta a nie faktura. 

Guzik prawda diagnosta sprawdza poprawność wykonanych zmian i żeby diagnosta wykonał to badanie musi mieć fakturę że wykonała to firmy z odpowiednim pkd

Edytowane przez astrahxenon
  • Like 1
Opublikowano

ALE TA PRZYCZEPA MIAŁA FABRYCZNIE PODWÓJNE ZASTOSOWANIE, zmian więc nie musi jednostka upoważniona bo i po co ? Nawet producent może wystawić ci kwit że przyczepa ciężarowa spełnia specyfikację rolniczej. Sanok kiedyś wydawał nagminnie. Tak naprawdę sprawa rozbija się o chęć diagnosty i interpretacje urzędnika.