Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Najpierw napisz. co dokładnie rozumiesz przez handel obwoźny - bo chyba nie jeżdżenie z cielętami od domu do domu i pytanie, czy ktoś może chce kupić...

Opublikowano

u mnie Ci co handlują bardziej na poważnie to nie jeżdżą od domu do domu tylko na targu skupują a po gosp to tylko jak ktoś zadzwoni. Byczki idą na eksport gdzieś tam ale jak ktoś chce odkupić to nie ma problemu. Raz na moich oczach 300zł zarobił w 10 min. Mają działalność gosp. ale bez faktur też biorą.

Opublikowano (edytowane)

mi chodzi jaka działalność otworzyć aby handlować cielakami jakie dokumenty i gzie złożyć aby ją zacząć.

Edytowane przez matbar
Opublikowano (edytowane)

5 cielaków to można nawet na siebie nie rejestrować tylko od razu do kupca. Ale w taką ilość ja bym się nie bawił. Masz w ogóle doświadczenie z cielakami? Ja swoich staram się jak najszybciej pozbywać bo od chodzenia przy nich się wszystkiego odechciewa. Standardowa działalność gosp. w Internecie jest pełno na ten temat

Edytowane przez node3mer
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez peres100
Opublikowano (edytowane)

mam dwa byczki MM. Jeden po LM, a drugi po MO. mają ponad tydzień. sprzedam po 600zł za szt. szkoda że mieszkamy aż na kresach wschodnich, bo każdemu tu do nas daleko jak się ogłasza w gazecie czy necie

jak nie bedzie chętnych to trzeba bedzie utuczyć do metra i na buchte posłać

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

Witam, nie znalazłem podobnego tematu wiec postanowiłem założyc.

Chciałbym odchowywać byczki mieszańce i ho do wagi 70 kg i je sprzedawać. Odchowywac je na mlekopanie i jakimś starterze, sianie. Byczki bedę kupował od wujka tak po 500 zł za kilkudniowe i swoje ale głownie bedę kupował. Chce trzymać takie partie do 5 sztuk jak bedzie dobrze szło do wiecej. Jak myslicie bedzie sie to opłacało?

Opublikowano

Ciężka sprawa. Kupujesz mleczaka i sprzedajesz mleczaka. Co prawda ja nie kupuję z zasady cieląt poniżej dwóch tygodni, no chyba że mi się bardzo spodoba. Chociaż z drugiej strony kto by wierzył paszportom. Jeśli masz rynek zbytu to działaj. A ile zamierzasz śpiewać za te cielęta podczas sprzedaży?

Opublikowano (edytowane)

brat sprzedawal w ten sposob pojedyncze sztuki

hf tak po 1000 zł. To do ilu kg było by lepiej je odchowywać według was?

Edytowane przez caps
Opublikowano
raczej nikt ci nie da 1000 zł za hf-a

U mnie za byczka hf dziś handlarz 9 zł oferował i podobno nie ma zbytu na byczki ,a za jałoszki 6,5 zł . Cena 1000 za byczka hf ,to już chyba była i nie wróci :unsure:

Opublikowano

Kupisz za 500 zł 2-tygodniowego (mlecznego), odchowujesz do 120 kg i sprzedasz za jakieś 1100-1200 zł (uznajmy, że za tyle). Zysk to jakieś 700 złotych powinien być, ale odjąć od tego pasze czyli te mlekopany itd, to już " kwoty na czysto" nie widziałbym tak kolorowej. Gdyby to były rasowe, wtedy ceny byłyby dużo wyższe. Jeśli na trochę większą skalę byś odchowywał to powinno przejść, ale 5-10 sztuk to chyba trochę za mało.