Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sluchaj ja tak dokladnie to sie na tym nieznam tylko wiem ze na typowe skrocenie sie zawsze stosowalo caryx toprex , i podobno jeszcze stosuja ccc ale tego nie praktykowalismy , ale zaraz na forum sie pewnie ktos wypowie co sie lepiej zna na srodkach tych co mowisz itd 

Opublikowano

Coś mi nie pasuje, piszesz że 

2 minuty temu, warchest napisał:

na typowe skrocenie sie zawsze stosowalo caryx toprex

to ile lat uprawiasz rzepak/prowadzisz gospodarstwo że nie kojarzysz, nie znasz takich środków jak Tilmor/Caramba które są w obiegu już wiele lat? 

Opublikowano

gospodarstwo prowadzimy razem z tata , a rzepaku ogolnie siejemy malo a i bywają lata ze wcale nie bylo rzepaku i u sb stosowalismy glownie zawsze caryx lub ewentualnie tebu i nasi znajomi co sieja rzepak tez stosowali tylko te srodki i bylismy z nich zadowoleni 

Opublikowano

Sam tebukonazol reguluje pokrój rzepaku, ale muszą być odpowiednie warunki spełnione, termin zastosowania czyli sam początek 4 liścia oraz odpowiednia obsada, nie może być ani trochę za gęsto, ale bardzo prawdopodobne jest to, że jak będzie się jesień przeciągać to będzie to za mało. 

Opublikowano

Metkonazol + tebukonazol. Silne działanie fungicydowe i regulacyjne. Sam Caryx jako fungicyd, trochę słabo na phomę, a o to głównie jesienią chodzi.

Opublikowano (edytowane)

w zeszłym roku na jesień dawałem tebu 500 czyli Ambrossio w ilości 0,5l/ha i dodałem zdjęcie to z tego co pamiętam to było kilka pytań czym był skracany że tak przysiadł. Także tebukonazol też ma działanie regulujące. W tym roku tzn na dniach na połowę rzepaku pójdzie Toprex i na drugą połowę Mepik 0,6-0,7l + Ambrossio 0,5.

Agrii w tym roku ma fajny pakiet metkonazol + tebukonazol po 80zł netto. Myśleliśmy o tym ale nie pasowało by nam na areał bo jednak część chcieliśmy polecieć toprexem.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

pakiet chyba na 20ha i chyba Conatra 0,5l/ha + Helicur 0,5l/ha. W sumie mogliśmy to kupić i coś by zostało na wiosnę, ale już postanowione że 16ha robione toprexem a 12 ambrossio i mepik

Opublikowano

Jak porównacie toprex do tebu+ metkonazol bądź tebu + mepik? Które połączenie mocniej skróci a które zadziała bardziej fungicydowo? Nie jest tak ze te 3 środki / połączenia są w zasadzie zbliżone? Mocno fungicydowo a słabiej regulująco?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, masa24 napisał:

Jak porównacie toprex do tebu+ metkonazol bądź tebu + mepik? Które połączenie mocniej skróci a które zadziała bardziej fungicydowo? Nie jest tak ze te 3 środki / połączenia są w zasadzie zbliżone? Mocno fungicydowo a słabiej regulująco?

Tu też bardzo ważny jest termin stosowania, weźmy Toprex i Tebukonazol + Mepik. Na początek 4-go liścia efekt regulujący powinien być taki sam ale powiedzmy na 6 liść albo jak to część ludzi robi na drugą regulację Toprex to słaby wybór, a Tebukonazol + Mepik w sam raz. W obu przypadkach działanie fungicydowe na podobnym poziomie, też zależy to od dawek. Podobno difenokonazol najlepiej zwalcza Phomę. 

8 minut temu, Jarek22B napisał:

Panowie jakie odżywki polecacie na jesień (tylko łatwo rozpuszczalne)?

Yara: Bortrac 1÷1,2l + Brassitler Pro 1,5÷1,7l. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Brassitler Pro skład ok ale rozpuszcza się ta zawiesina słabo trzeba ją ostrym strumieniem w opryskiwaczu potraktować. U mnie jak mieszadło pracowało delikatnie to osiadło na dnie zbiornika.

Opublikowano

Yara bardzo fajne nawozy jeśli chodzi o skład, bo można powiedzieć konkretny skład pod daną uprawę, tylko u mnie mimo dokładnego wymieszania sporo było osadu na filtrach i w rurkach opryskiwacza. 

Na jesień będziemy stosować dwa zabiegi dokarmiania i chyba każdy bez fungicydów i innej chemii, ale to wszystko wyjdzie w praniu, zależy od pogody i czasu. Na pewno na jeden pójdzie Boramina 1,5l + Vital Rzepak 3l. A w drugim zabiegu FoliQ BorMnS

Opublikowano
3 godziny temu, loquito napisał:

Tu też bardzo ważny jest termin stosowania, weźmy Toprex i Tebukonazol + Mepik. Na początek 4-go liścia efekt regulujący powinien być taki sam ale powiedzmy na 6 liść albo jak to część ludzi robi na drugą regulację Toprex to słaby wybór, a Tebukonazol + Mepik w sam raz. W obu przypadkach działanie fungicydowe na podobnym poziomie, też zależy to od dawek. Podobno difenokonazol najlepiej zwalcza Phomę. 

Yara: Bortrac 1÷1,2l + Brassitler Pro 1,5÷1,7l. 

a ktore taniej wychodzi ? toprex czy ten tebu plus mepik ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Tebukonazol + metkonazol stara mieszanka i dobra.

Kwasku nie stosuje i nie mam niedoboru boru, szkodników też brak. Może adiuwant dobry 😏

Nie masz niedoborów boru, bo odpowiednio uzupełniasz, czy po prostu ziemie takie, że nie ma z tym problemu?

Opublikowano

Chodziło o to że stosuje bor w zabiegach razem z innymi środkami i nie widać negatywnego wpływu na skuteczność pozostałych środków i nie ma niedoborów boru czyli ten bor "działa" odpowiednio w roślnie. Było to nawiązanie do ph przy zabiegach. 
A @Tomek90 jaki to adiuwant podajesz z zabiegami w których łączysz bor i insektycydy/fungicydy. Ewentualnie pisz na priv jeśli nie chcesz takich wiadomości podawać publicznie :) Coś w stylu Bufor-x z agrii? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v