Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W kosztach liczyłem też oprysk humusem przed orką 100zł, usługa siewu 150zł/ha, kornkali na wiosnę. Na pewno da się koszty zredukować. U mnie Chrobry sypał 3,06t/ha

Opublikowano
9 godzin temu, Music napisał:

U mnie 3200zł w tym siew, zbiór i transport na skup

Możesz z grubsza opisać nawożenie i opryski jakie robiłeś? Ubezpieczenie zawarłeś w tych kosztach? U mnie coś dużo wychodzi ale liczyłem w biegu na szybko zaraz po sprzedaży rzepaku, więc musiałbym w któryś dzień usiąść na spokojnie i jeszcze raz to przeliczyć. Ewentualnie zastanowić się na czym można zaoszczędzić...

Opublikowano

U mnie nakład 3130 zł na hektar. W tym koszt paliwa, ŚOR, zbiór, nawozy, ubezpieczenie ogólnie chyba wszystko oprócz amortyzacji. Średni zbiór 3,3 t/ha także wg mnie przy tej cenie się opłaca. W poprzednich latach miałem gorsze rzepaki i też się opłacało. Ja liczę sobie zawsze tak, że wszystko powyżej 2 ton to mój zysk. 

Opublikowano

Trudno policzyć. Po rzepaku mamy pole w dobrej kulturze w porównaniu np do buraków gdzie ziemia zdegradowana, wyssana ze składników i późny zbiór często w mokrych warónkach.

Opublikowano

U mnie rzepak, soja i facelia w tym roku zajmuje 1/3 areału pola i mam zamiar tak co roku. Pszenica po facelii nie była pryskana od grzyba i dostała o 1/3 mniej azotu, a wygląda jak kwalifikat po sortowaniu. Zobaczymy za rok po soi i rzepaku

Opublikowano

Na poplony ludzie biorą. Kwestia ceny - jak wystawisz po 15zł/kg to będziesz czekał parę lat. Ja sprzedawałem po 5-6zł to ludzie brali w ciągu tygodnia cały skład ile miałem.

Opublikowano

@jahooo Jaką masz wydajność z facelii? Kiedyś siałem ale potem był problem ze zbytem. W tym roku u nas kupują po 10 zł, a kontraktacja była na 9 zł, może w przyszłym roku coś się zasieje. 

Opublikowano
6 godzin temu, derek2223 napisał:

Możesz z grubsza opisać nawożenie i opryski jakie robiłeś? Ubezpieczenie zawarłeś w tych kosztach? U mnie coś dużo wychodzi ale liczyłem w biegu na szybko zaraz po sprzedaży rzepaku, więc musiałbym w któryś dzień usiąść na spokojnie i jeszcze raz to przeliczyć. Ewentualnie zastanowić się na czym można zaoszczędzić...

Nawożenie:

Polifoska 6 -300kg

Kornkali - 100kg

Siarczan Magnezu - 100kg

Saletrosan 26 - 300kg

Saletra Amonowa 34 - 300kg

Opryski

Caryx 240 SL
Labrador
Borocynk Plus
Pyrifos 480 EC

DelCaps 050CS

Toprex
Cynk
Mangan
Żelazo
Molibden
Bormax

Siarczan magnezu

Pyrynex

DeLux

Cynk
Mangan
Żelazo
Molibden
Bormax

Apis

Pictor 400 SC

Proteus 110 OD

Nawozy dolistne z intermagu, robiłem 2 zabiegi stąd substancje się powtarzają 

Rzepaku nie ubezpieczałem. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kobek napisał:

@jahooo Jaką masz wydajność z facelii? Kiedyś siałem ale potem był problem ze zbytem. W tym roku u nas kupują po 10 zł, a kontraktacja była na 9 zł, może w przyszłym roku coś się zasieje. 

Od 300 do 400kg więcej nie zebrałem z ha. Po 6 zł przy niskich nakładach tylko orka, siew i zbiór kombajnem koło 900zl zostaje w kieszeni. Jak za dużo chwastu to tylko stalerzuje i jako przedplon. Wtedy tylko dopłaty i ekstra pole dla zboża. Podobno można opryskać tak jak rzepak tymi samymi środkami od chwastu ale jeszcze nie próbowałem.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
50 minut temu, Audi213 napisał:

A chwasty sobie stały ?

Leżały :p Dzięki za czujność, nieprzekopiowałem commanda i metazanoxu. Labradora tam jeszcze miałeś w zestawieniu

54 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

sporo tego nawozu mu posypałeś

Trochę... chciałem sprawdzić jak to wyjdzie na pierwszy raz. Zapowiadało się całkiem nieźle, ale brakło najważniejszego składnika - wody

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Od 300 do 400kg więcej nie zebrałem z ha. Po 6 zł przy niskich nakładach tylko orka, siew i zbiór kombajnem koło 900zl zostaje w kieszeni. Jak za dużo chwastu to tylko stalerzuje i jako przedplon. Wtedy tylko dopłaty i ekstra pole dla zboża. Podobno można opryskać tak jak rzepak tymi samymi środkami od chwastu ale jeszcze nie próbowałem.

U mnie podobny plon. Tylko jak pod agregat zawsze dawałem jeszcze jakiś NPK lub PK. Pryskać od chwastów jak najbardziej można, w mojej okolicy do niedawna było to masowo uprawiane i teraz przy tej cenie, co jest to chyba trzeba będzie do tego wrócić. U nas kontraktuje to Agronas i jeszcze jakaś inna firma. 

Edytowane przez Kobek
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

sporo tego nawozu mu posypałeś

Ja bym dorzucil jeszcze 100 kg saletry

Opublikowano

Inv 1165 zamówione teraz jeszcze tylko kupić Memori, ale jest problem. Mam do wysiania wapno granulowane przed rzepakiem, ale jak na razie pszenica jara jeszcze stoi i tu pytanie, czy nie będzie strat fosforu gdy wysieje npk krótko po wapnie?

Opublikowano
30 minut temu, Audi213 napisał:

Inv 1165 zamówione teraz jeszcze tylko kupić Memori, ale jest problem. Mam do wysiania wapno granulowane przed rzepakiem, ale jak na razie pszenica jara jeszcze stoi i tu pytanie, czy nie będzie strat fosforu gdy wysieje npk krótko po wapnie?

Mam podobny problem, z tym że u mnie już ściernisko i zastanawiam się jeżeli chcę posiać wapno to lepiej npk dać pod pług czy agregat?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v