Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie niby całkiem dobrze, ładnie zakwitły, obecnie wyglądają na 4t.... czas pokaże.

Opublikowano

Podkarpackie pada od północy. Deszczomierzu nie mam ale spadło dużo deszczu, i rzepak który miał po kilkanaście rozgałęzień uratowany, bo te pąki które zaczynał wytwarzać już powoli robiły się żółte. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie wygląda rekordowo.

Opublikowano
19 godzin temu, Audi213 napisał:

To wy już łuszczyny macie że na chowacza chcecie jechać? U mnie jest słodyszek w większości w kwiatach, więc nie ma jakiegoś ciśnienia, chowacza brak.

Ja lecialem w piątek proteusem po0,6 rzepak poczatek kwitnienia masa podobnika w keiatkach masz już luszczyny na koncu kwitnienia bo rzepak kwitnie 4tygodnie polece amistar xtra i poprawie drugi raz inazumą na podobnika jak podobnika opanujesz to pryszczarek nic ci już nie zrobi szkody bo on sklada jaja w otworach po podobniku pozdro 

Opublikowano
13 minut temu, lesbycool napisał:

Ja lecialem w piątek proteusem po0,6 rzepak poczatek kwitnienia masa podobnika w keiatkach masz już luszczyny na koncu kwitnienia bo rzepak kwitnie 4tygodnie polece amistar xtra i poprawie drugi raz inazumą na podobnika jak podobnika opanujesz to pryszczarek nic ci już nie zrobi szkody bo on sklada jaja w otworach po podobniku pozdro 

Inazum to prawie to samo co proteus chyba rzepaki ładne że takie drogie zabiegi robicie

5 minut temu, Mich9 napisał:

Daj strobilurynę bo plochrolaz do tebu nie ma sensu.

Też tak myślę kiedyś tym pryskałem to rzepak zdrowy był

Opublikowano

Jeżeli chcesz jechać na dwa zabiegi to tak, teraz w czasie przekwitania plochrolaz a na zieloną łuszczynę tebukonazol, jeżeli tylko raz na samo opadanie to musisz dać coś zabezpieczającego jak coś z grupy strobiluryn bo nie utrzyma ci tego do żniw i max 3 tygodnie będzie działało.

• Thanks 1
Opublikowano

Tydzień temu w sobotę zrobiony zabieg od słodyszka i wczoraj poprawione bo znowu było po kilka sztuk słodyszka i chowacza na roślinie. Na obydwa zabiegi po 0,2 pioruna (mospilan). Na wschodzie rzepaki zaczynają kwitnienie i wyglądają tak:

DSC_0358.JPG

Opublikowano
Mich9 napisał:

Jeżeli chcesz jechać na dwa zabiegi to tak, teraz w czasie przekwitania plochrolaz a na zieloną łuszczynę tebukonazol, jeżeli tylko raz na samo opadanie to musisz dać coś zabezpieczającego jak coś z grupy strobiluryn bo nie utrzyma ci tego do żniw i max 3 tygodnie będzie działało.

Planuje azoksystobine+tebu na opadanie płatka wystarczy do żniw? Jaka jest różnica do picotora za prawie 200zl/ha warto zmienić rzepak dobrze rokujący? Czy te droższe to tylko reklama

Opublikowano
3 godziny temu, machtomi napisał:

Planuje azoksystobine+tebu na opadanie płatka wystarczy do żniw? Jaka jest różnica do picotora za prawie 200zl/ha warto zmienić rzepak dobrze rokujący? Czy te droższe to tylko reklama

Pictor wyjdzie bardziej coś koło 170 za ha. A ile ta twoja mieszanina wychodzi ?

Opublikowano
robercikj100 napisał:

3 godziny temu, machtomi napisał:

Pictor wyjdzie bardziej coś koło 170 za ha. A ile ta twoja mieszanina wychodzi ?

Tebu 250 0,5l azoksystobina 0,5l koszty jakieś 80zl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v