Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Według etykiety można, tylko wiadomo po oblocie pszczół. Pytanie czy sam cyperkil ma sens w tej fazie, bo za chwilę będziesz wjeżdżał znowu, a teraz to już jakieś szkody się robi. Lepiej zabezpieczyć czymś co trzyma dłużej np. właśnie mospilan.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
25 minut temu, mds212 napisał:

Byłem w sklepie sprzedawca mówił że teraz cyperkilem nie można że względu na pszczoły i wziąłem proteusa.

Wybór ok ale tak czy inaczej jest tam pyretroid tak jak cyperkil

Opublikowano (edytowane)

pryskałem tydzień temu pyrinex 480 na etykiecie pisze że trzyma 10-12 dni a ile trzyma w praktyce dziś szedłem przez rzepak i zobaczyłem czarne robaczki na pąkach miejscami pojawiają się kwiaty. Czy jak nalot się nasili jechać jutro proteus czy mevrik vita czy można do tego dodać np alfa – cypermetryna  dodam że oprysk będzie robiony napewno po 21

Edytowane przez dzidzia202
Opublikowano

Pryskałem 6 dni temu inazuma i nie wiem czy poprawiac bo dzisiaj nalot słodyszka

Dodam że rzepak zaczął kwitnac na pedzie głównym

Inne pytanie do ktorej rano mozna pryskac ? O ktorej pszczoły zaczynaja oblot?

Opublikowano
11 godzin temu, Zapracowany napisał:

Czekaj na chowacza, dziś rano na jabłonce były już o 7 

Od razu po pojawieniu się chowacza trzeba pryskać, czy można poczekać do zabiegu na płatek żeby zrobić wszystko za jednym przejazdem?

Opublikowano

Witam, czy miał ktoś taki przypadek, że po zastosowaniu Galery rzepak rośnie i rozwija się ale niektóre łodygi są lekko powyginane? Oprysk był wykonany 2 tygodnie temu w dawce 0.25 l/ha. Wszystko wygląda normalnie, za 2 dni będzie juz kwitł tylko martwią mnie te wygięcia :/

Opublikowano
5 godzin temu, derek2223 napisał:

Od razu po pojawieniu się chowacza trzeba pryskać, czy można poczekać do zabiegu na płatek żeby zrobić wszystko za jednym przejazdem?

Jak próg przekroczy to pryskaj

Opublikowano
17 minut temu, Audi213 napisał:

To wy już łuszczyny macie że na chowacza chcecie jechać? U mnie jest słodyszek w większości w kwiatach, więc nie ma jakiegoś ciśnienia, chowacza brak.

Czyli jeśli jest chowacz w kwiatach, a nie ma jeszcze łuszczyn to można się jeszcze wstrzymać? 

Opublikowano

Jak jest kwiat to jest też w nim malutka łuszczyna chowacz do niej jaja składa, u mnie próg był przekroczony na początku kwitnienia, po 4 szt. na roślinie.  Pierwszy raz tak wcześnie

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Przepraszam ale czytałeś etykietę?

a jeśli ww etykiecie jest:

Chowacz podobnik
Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 0,05 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,05 l/ha.
Zabieg wykonać w początkowym okresie opadania płatków kwiatowych (rzepak w fazie
BBCH 65-67)

- nie stosować środka na rośliny uprawne w czasie kwitnienia

to można stosować ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v