Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Macius napisał:

Nie podziała bo go jeszcze nie ma 😂

Dziś wystawiłem żółte naczynia i w ciągu 2,5 godziny wpadły dwa chowacze kuj-pomorskie

IMG_20190328_151430.jpg

26 minut temu, hecktor2 napisał:

Jako początkujący pewnie znowu sie narażę na szereg kpin i wyśmiewań, ale zapytam...

Macie może zdjecia rzepaku bijacego w pęd? Nigdy tego nie uprawialem i nie mam porownania jak odczytywać sygnały rośliny. Chciałbym wykonac zabieg skracania (zasiew w szerokich odstepach) aby zagęścić łan I zyskać na pędach bocznych. 

Zauważysz 😁środek wystrzeli w górę

Opublikowano
hecktor2 napisał:

Jako początkujący pewnie znowu sie narażę na szereg kpin i wyśmiewań, ale zapytam...

Macie może zdjecia rzepaku bijacego w pęd? Nigdy tego nie uprawialem i nie mam porownania jak odczytywać sygnały rośliny. Chciałbym wykonac zabieg skracania (zasiew w szerokich odstepach) aby zagęścić łan I zyskać na pędach bocznych. 

Kolego wyrywasz roślinę i '' oskubujesz'' z bocznych liści które są na niej i mierzysz od stożka wzrostu. Regulacja najlepiej wychodzi gdy masz 10-15 cm, jak spóźnisz efekt skracania będzie słabszy, jeżeli wcześniej czyli przykładowo 8 cm nic się nie dzieje 😉

Opublikowano
9 godzin temu, Siemanr1 napisał:

Zauważysz 😁środek wystrzeli w górę

13 minut temu, bizonlukaszZ056 napisał:

Kolego wyrywasz roślinę i '' obskubujesz..."

Więc na razie u mnie w małopolsce spokój jeszcze. Nadal trzyma łeb w okopie ;)

received_2427102787313333.jpeg

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie w nawozeniu rzepaku stosuje sie nie tylko N ale tez duze ilosci S P K Mg bor i inne mikroelementy, wazny jest tez odczyn ph i przede wszystkim woda.. niema sensu siac 300kg N jak brakuje pozostalych składników. 

Co do skracanie to potrzebna jest srednia dobiwa 12stopni czego narazie nie uswiadczymy oraz nie moze byc przymrozkow. Mysle ze ten temat jeszcze poczeka.

chowacza w kuj-pom a przynajmniej u mnie jeszcze niema 

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

1 dawka N w postaci saletrosanu 300 kg ha dana na rzepak 6 marca leciec z drugą już pojdzie saletra okolo 300 kg ha (a w zasadzie tyle ile rozsiewacz rozsieje ) , czy jak na saletre to jeszcze sie wstrzymac z tydzien , mazowieckie rzepaki małe  jeszcze brakuje sporo zeby zakryły rzędy czyli pole cale 

Opublikowano

ale co tu siac jak zboza posiane wszystko bylo na poczatku marca a to słabo rosnie , moze i rzepak posieje bo rzepak azot powinien miec wczesniej ale mi sie wydaje ze jak na saletre to jeszcze wczas ale jak doradzacie to pojdzie w poniedzialek na rzepak 

• Root Admin
Opublikowano

saletra powinna byc w polu 4 tygodnie przed kwitnieniem. Kiedy u was kwitnie?
Ja już posiałem w zeszłą srodę - no ale Dolny Śląsk rządzi się swoimi prawami - tzn swoim klimatem

• Like 1
Opublikowano

Skracanie to pół biedy, ale grzybowa to kurde by się przydała na już 🤔 tylko nie ma temperatur 😤 jak myślicie dwa dni bez przymrozków i temperatury w dzień 13-15 stopni wystarczą na tebukonazol? Chcę dodać aquafolu 7c bo on niby obniża temperaturę działania tebukozanolu, a grzybka niestety widać :/

Opublikowano

Ja lecę jutro z Toprexem jutro niedziela i poniedziałek ma być 13-17 stopni a we wtorek w nocy 0 a później już coraz lepiej. Po konsultacji doszedłem do wniosku że nie ma co czekać bo później może nie być okienka pogodowego a czekają już zabiegi w pszenicy. Miał być też wyjazd na chowacza ale aktualnie w naczyniach go nie ma to na sucho nie ma co pryskać.

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

1 dawka N w postaci saletrosanu 300 kg ha dana na rzepak 6 marca leciec z drugą już pojdzie saletra okolo 300 kg ha (a w zasadzie tyle ile rozsiewacz rozsieje ) , czy jak na saletre to jeszcze sie wstrzymac z tydzien , mazowieckie rzepaki małe  jeszcze brakuje sporo zeby zakryły rzędy czyli pole cale 

Ja w lubelskim posiałem tydzień temu saletrę. 

Opublikowano

Jest u Was chowacz? przychodzą sms-y a chowacza w naczyniu 1-3 na dobę...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v