Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To że z reprodukcji nasiona nie są gorsze to żadna nowość. Jak co roku tak sieje, w tym do zbioru 33ha. I jak to mówił pan redaktor W. z redakcji Bez Pługa  będąc u mnie na wywiadzie, dużo dobrych gospodarstw tak robi jak pan ale nie mogę tego napisać że używa pan swoich.

Ja tak robię bo sam sprawdziłem że mi się to lepiej kalkuluje a nie że ktoś tak zrobił.

Edytowane przez RolnikMati
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, czy to ma takie znaczenie, w tym roku wielu takich, co siało  agregatami aktywnymi z siewnikiem "na raz" już swoje rzepaki zaorało. Ważniejsza jest raczej staranność uprawy niz to, czy robisz to w jednym czy w dwóch przejazdach.

Dobry agregat moim zdaniem musiałby mieć 3 rzędy zębów i wał packera jeśli chodzi o bierny plus siewnik.

7 godzin temu, piotr200 napisał:

Jakie znaczenie ma w tym przypadku areał zasiewu?

5 ton razem z 3 hektarów

Coraz więcej osób , które znam, sieje swoimi nasionami rzepaku. Raczej populacyjne. Jak uprawa była ok i odmiana popasuje, to następny rok sieją swoim materiałem.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

U mnie wschody były bardzo dobre mimo z suszy z prostej przyczyny oralem 1 dnia, wcześnie rano ciezki agregat z agromaszu z podwójnym wałem croskill żeby ta ziemie trochę dosięgnąć i do tego zaraz siew. Jak ktoś czekał i nie robił nic po orce to były duże problemy ze wschodami. Dlatego planuje kupić wał 5m z włoka żeby orkę odrazu przycisnąć i zatrzymać wilgoć.

Opublikowano

A ja siałem swoim Monolitem rok temu i w porównaniu do kupionego Sherlocka dół to był isnty gnój. Zaczął odbijać a jakość ziarna to w ogóle porażka plus zanieczyszczenia. Zniżka plonu na poziomie ok. 1-1.5t a jedyną różnicą był oprysk na płatka który też pewnie zrobił robotę ale wątpię że to było aż tyle. Sherlock dostał Pictora a Mepik Yamato. 

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Nie wiem, czy to ma takie znaczenie, w tym roku wielu takich, co siało  agregatami aktywnymi z siewnikiem "na raz" już swoje rzepaki zaorało. Ważniejsza jest raczej staranność uprawy niz to, czy robisz to w jednym czy w dwóch przejazdach.

Dobry agregat moim zdaniem musiałby mieć 3 rzędy zębów i wał packera jeśli chodzi o bierny plus siewnik.

Czy ja wiem?

Bardziej starannie już postarać się nie mogłem:

Opublikowano

Ale tu u ciebie nie widać nic niestarannego - uprawa z zachowaniem maksymalnej ilości wilgoci, bez zbędnego przesuszania gleby. Wygląda na gęsty, a nie zbyt zagęszczony. Jak przezimował ?

Opublikowano
5 godzin temu, RolnikMati napisał:

To że z reprodukcji nasiona nie są gorsze to żadna nowość. Jak co roku tak sieje, w tym do zbioru 33ha. I jak to mówił pan redaktor W. z redakcji Bez Pługa  będąc u mnie na wywiadzie, dużo dobrych gospodarstw tak robi jak pan ale nie mogę tego napisać że używa pan swoich.

Ja tak robię bo sam sprawdziłem że mi się to lepiej kalkuluje a nie że ktoś tak zrobił.

Chce się badać zk,mtn i zaprawiać? 

Opublikowano
Przed chwilą, ansu napisał:

3kg/ha kijowa odmiana dziki i mróz trochę pop...

Tak jakoś to wygląda

Wygląda dobrze, sypałeś już N2? Jak nie to goń w pole i sypnij zdrowo a będą z tego dobre krzaki.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

5 ton razem z 3 hektarów

Coraz więcej osób , które znam, sieje swoimi nasionami rzepaku. Raczej populacyjne. Jak uprawa była ok i odmiana popasuje, to następny rok sieją swoim materiałem.

no z wałem packera to drogie agregaty ja myslalem kupic agregat przodu wałek 2 rzedy łapek i wał strunowy na koncu , bo jak sieje duzym ciagnikiem to po kołach widac slady i nierowno to wschodzi a tak moze by bylo lepiej bo rzepak to czesto nam słabo wychodzi 

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

U mnie wschody były bardzo dobre mimo z suszy z prostej przyczyny oralem 1 dnia, wcześnie rano ciezki agregat z agromaszu z podwójnym wałem croskill żeby ta ziemie trochę dosięgnąć i do tego zaraz siew. Jak ktoś czekał i nie robił nic po orce to były duże problemy ze wschodami. Dlatego planuje kupić wał 5m z włoka żeby orkę odrazu przycisnąć i zatrzymać wilgoć.

oczywiscie u nas tez tak sie robi orka wały i na 2 dzien siew ale jak straszna susza to i to nie pomaga 

Opublikowano (edytowane)

jeśli ziemia jest odpowiednio zagęszczona, nie powinno być sladow po ciągniku, ale wałek strunowy nie zagęści tak gleby. Albo z przodu włóka zagarniająca dołki, albo wał packera, a najlepsze jest jedno i drugie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

ja i tak po orce wałuje tylko ze nie sa to zbyt ciezkie walyale pierscieniowe , a agregat po to by własnie tych sladow po kolach nie bylo bo pozniej w tej lekkiej koleinie to moze woda splywa czy co nieraz na ejdnym polu jest ok rzepak a na innym juz słabo 

Opublikowano
14 godzin temu, Mich9 napisał:

Mogę ci wysłać fakturę niedowiarku z 10,80 42,65 tony, jesienią tebu i ccc wiosną poszedł mepik z tebu i odżywki, na płatka plochloraz i strobiluryną ,pole od 2 do 4b na górce spalony a na dole idealny, ogólnie wywaliło go przez mepik bo to jest syf do skracania no i zwierzyna dołożyła swoje, gadka że nie można siać mieszanców w pierwszym roku jest tylko dla handlowców aby je kupować, i firmy miały zbyt, teraz mam ten dwu letni rzepak i posiałem resztę co została, na razie wygladem i grubościa i pokrojem rośliny wygrywa z zakupionymi mieszańcami z agrii.

Daj Ci Boże, ją w tym roku miałem posiane 9 a sprzedałem prawie 100 ton tyle że z 2 lat. Ja wolę stracić, 150 kg zwyżki plonu zrekompensuje mi te nasiona, i nie dręczą mnie wyrzuty sumienia że mogłem zebrać więcej gdybmym nie chytrzył. Co innego jeśli chodzi o populację tu jak najbardziej można swoje siać.

Opublikowano

ZK troszkę zabawy, mtn to 15 min. A zaprawiać i tak trzeba w moim przypadku actara.  Na 33ha to 6tys najbiedniejszych. Dla mnie się opłaca. Też kupowałem wszystko kwalifikator bo w niego wierzyłem. Ale jak kilka lat z rzędu na polu x nie było różnicy to po co przepłacać? Każdy robi jak uważa. Kiedyś miałem problem z rzepakiem Bonanza bo jak ktoś pisal wcześniej kwitł do sierpnia. Dlatego stosuje sprawdzone odmiany

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, RolnikMati napisał:

ZK troszkę zabawy, mtn to 15 min. A zaprawiać i tak trzeba w moim przypadku actara.  Na 33ha to 6tys najbiedniejszych. Dla mnie się opłaca. Też kupowałem wszystko kwalifikator bo w niego wierzyłem. Ale jak kilka lat z rzędu na polu x nie było różnicy to po co przepłacać? Każdy robi jak uważa. Kiedyś miałem problem z rzepakiem Bonanza bo jak ktoś pisal wcześniej kwitł do sierpnia. Dlatego stosuje sprawdzone odmiany

to jakie odmiany mieszancowe wysiewasz na drugi rok  tzn swoimi nasionami mieszanca ?i ile kg na ha 

48 minut temu, szaman1 napisał:

Daj Ci Boże, ją w tym roku miałem posiane 9 a sprzedałem prawie 100 ton tyle że z 2 lat. Ja wolę stracić, 150 kg zwyżki plonu zrekompensuje mi te nasiona, i nie dręczą mnie wyrzuty sumienia że mogłem zebrać więcej gdybmym nie chytrzył. Co innego jeśli chodzi o populację tu jak najbardziej można swoje siać.

150 kg to malo na nasiona zeby kupic jak kupowalem dk exprit to paczka na 3 ha cos ponad 800 zł a jak susza to wiadomo trzeba norme wysiewu zwiekszyc wiec wtedy paczka nie na 3 tylko 2,5 ha wyjdzie 

Edytowane przez warchest
Opublikowano
Przed chwilą, Andrju65 napisał:

300 kg. dałem salmagu i biało się zrobiło:)

Chyba od śniegu:D

Opublikowano
46 minut temu, Cezar81 napisał:

u mnie dostał drugą dawkę saletr 300 kg i koniec do kwitnienia z nawozom

To na 1 dawkę ile dostał ?  2 dawka jak piszesz 300 kg saletra - a na 3 dawkę ile dostanie ? 

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

To na 1 dawkę ile dostał ?  2 dawka jak piszesz 300 kg saletra - a na 3 dawkę ile dostanie ? 

180 kg kizeryt i 300 saletra, dostanie jeszcze ok 150 mocznika

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v