Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedsiewnie nawóz najlepiej pod orke, lub na ściernie przed podorywką. Jaki nawóz to już Twój wybór, może być Polifoska, Lubofos, Amofoska itp. Co do dawki no to dla Polifoski jakieś 300-400 kg/ha w zależności od tego jakie masz gleby (inne sobie przelicz). Jak dobre i dobrze wynawożone to może być 300 ale jak gorsze albo mało zasobne to nawet ponad 400 kg/ha ;)

Opublikowano

Ja tak jak w ubiegłym roku czyli nawóz na sciernisko i orka i jescze mysle czy wapno dac tez na sciernisko czy pod agregat narazie nie wiadomo kiedy to nastapi bo jeszcze mam słome na połowie areału pod rzepak :( Alez ta pogoda denerwuje !

Opublikowano

Fosfor posiany po siewie rzepaku nie da nic bo fosfor się nie przemieszcza w glebie. Jeżeli chcesz żeby fosfor z tego nawozu coś zadziałał to podaj go najlepiej pod pług, ewentualnie przed uprawą(chociaż to już ostateczność)

Opublikowano (edytowane)

Planuję siew rzepaku na 1 września MTN wynosi 5,6 g populacji. Jaką ilość nasion wysiać na 1 m 2 ?? Rządki co 14 cm czyli u mnie co każdą rurkę w siewniku ;) W tym roku sieję pod korzeń sam fosfor i później azotu i siarki natomiast potas i azot wczesną wiosną ;)

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Witam!!!

Poradźcie mi czy jeśli dam teraz obornik pod siew rzepaku to sypnąć jeszcze cos polifoski?

Próbuję dopiero coś zt tym rzepakiem i niewiem jeszcze co i jak. Siarczan magnezu dać teraz pod siew czy wiosną zazem z pierwszą dawką azotu?

Proszę o wyrozumiałość i jakąś poradę.

Opublikowano

Mam pytanie. W tamtym roku przejołem po śmierci taty gospodarstwo 3 ha, nie za bardzo znam się na uprawie roli . Ale chciałem na całym polu zasiać rzepak, jak od początku do konaca mam uprawić pole pod rzepak ? Nigdy tego nie robiłem, więc to jest poważne pytanie.

Opublikowano

Wstrzymaj się w tym roku z rzepakiem bo ludzie sieją niewyobrażalne ilości zachęceni ceną i plonowaniem.

Nie zdziwię się jak w przyszłym sezonie będzie po 1000

Opublikowano

ja bym juz nie bral sie za rzepak w tym roku bo już troche późno jest... no chyba że masz sprzęt którym szbko to uprawisz... a co do ceny rzepaku to nikt nie może wiedzieć jak bedzie za rok.. w zeszłym roku też było mase rzepaku posiane i zima wszystko zweryfikowała...

Opublikowano

nie wiem gdzie tak sieją w tym roku dużo rzepaku, bo u mnie w okolicy jakoś mniej go sieją :) ja osobiście w zeszłym roku miałem 45ha a w tym tylko 30ha z powodu braku odpowiednich stanowisk :D

co do nawożenia to sypiemy po 400kg/ha Polifoski 4

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v