Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

warchest napisał:

a czy na słabe wschody rzepaku moze miec wpływ to ze było siane duzym ciagnikiem 90 koni samym siewnikiem bez agregatu ?     bo juz mysle czy musze kupic agregat do siewnika zeby ten rzepak lepiej wschodził bo moze ciagnik gniecie ziemie i dlatego slabiej to wschodzi ? niby sa za kolami zagarniaczki ale moze za malo robia .sam niewiem doradzcie czy trzeba kupowac agregat do siewnika zeby lepsze wschody byly bo ten rzepak to czasami mnie doprowadza do szalu 

Porównaj czy za kołem ciągnika gdzie poszedł siewnik wschody będą takie sam jak tam gdzie nie było koła. Ja siałem też samym siewnikiem bez spulchniaczy i wschody wszędzie takie same.

Opublikowano
11 godzin temu, Zapracowany napisał:

Pierwszy większy mróz ją wykosi!

Mróz rzodkiew swirzepie nie zaszkodzi. A to dziadostwo rośnie szybciej i zagłusza normalny rzepak. Też mialem z tym problem na jednym z pól. I jedynym rozwiązaniem aby się pozbyć siałem rzepak Cleravisa

Opublikowano
46 minut temu, pawel213333 napisał:

Koledzy mozna siac rzepak jeszcze. Wczoraj popadalo 30 litrow na m2. Woj lubuskie

Wczesniej nie bylo mozliwosci orki bo ponad miesiac nie padalo

Siej mieszańca.Wczoraj siałem jeszcze na usłudze populacyjne w lubelskim

Opublikowano
20 minut temu, slay6 napisał:

Mróz rzodkiew swirzepie nie zaszkodzi. A to dziadostwo rośnie szybciej i zagłusza normalny rzepak. Też mialem z tym problem na jednym z pól. I jedynym rozwiązaniem aby się pozbyć siałem rzepak Cleravisa

Nie kolego, rzodkiew świerzapa, gorczyce dzikie itd. nie raz mi rzepak zagluszały (mówią że to roślina wskaźnikowa - za niskie ph) ale żadna z nich nie zimuje, próbowałem salsą, dobrze że ją wycofali bo tak jak ktoś tu napisał szkoda kasy. Jedyna nadzieja większy mróz, a na wiosnę już nie przeszkadza, nie nadąża.

Opublikowano
Dnia 31.08.2018 o 07:41, PUSSY napisał:

Nie zalecane a dlaczego ?, kto tak uważa ?

Zadzwoń sobie do przedstawiciela firmy DowAgro i spytaj o zalecenia stosowania Navigatora z Perenalem ?

Na pumie też w etykiecie jest napisane że można stosować ją łącznie z chwastoxem turbo a Bayer robił badania i wynika z nich że puma zastosowana solo daje lepszą skuteczność zwalczanych chwastów niż w mieszaninie. Przez ostatnich kilka lat pracowałem w tej branży także wiem co mówię. Etykieta etykietą a praktyka mówi coś innego

Opublikowano
2 godziny temu, Zapracowany napisał:

Nie kolego, rzodkiew świerzapa, gorczyce dzikie itd. nie raz mi rzepak zagluszały (mówią że to roślina wskaźnikowa - za niskie ph) ale żadna z nich nie zimuje, próbowałem salsą, dobrze że ją wycofali bo tak jak ktoś tu napisał szkoda kasy. Jedyna nadzieja większy mróz, a na wiosnę już nie przeszkadza, nie nadąża.

gorczyce i rzodkiew może i zima załatwi ale w większości wypadków są to samosiewy rzepaku z poprzednich lat i przy ich dużej presji zabijają rzepak i później masz wydajność na poziomie 1,5 t z ha. Jedyny sposób na takie pola to rzepak w technologi clearfield .

Opublikowano
19 godzin temu, masa24 napisał:

Witam ,

czy command  + metazanex wstrzymuje trochę samosiewy? Pryskalem po siewie i trochę zboże pożółkło. Zastanawiam się czy ten oprysk trochę wstrzymuje . 

Mam jakiś chwast bardzo podobny do rzepaku . Liście praktycznie tak samo wyglądają tylko maja włoski . Co to może być?

Nie wstrzymuje tylko powoduje przebarwienia , bez zabiegu na jednoliscienne sie nie obedzie.

Od siewu mojego rzepaku minelo 10 dni , nie moze sie przebic przez zasklepioną po deszczu ziemię , gdzieniegdzie tylko powschodzil , u sasiadow podobnie ale nieznacznie lepiej - jutro przesiewam. 

Pytanie czy po siewie pryskac przedwschodowo czy tym razem walnąć navigatorem po wschodach ? Bylo pryskane metazanexem plus command 480 , planuję płytką uprawę przed przesianiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

gorczyce i rzodkiew może i zima załatwi ale w większości wypadków są to samosiewy rzepaku z poprzednich lat i przy ich dużej presji zabijają rzepak i później masz wydajność na poziomie 1,5 t z ha. Jedyny sposób na takie pola to rzepak w technologi clearfield .

Co ty z samosiewami wyskakujesz?chyba nie o tym rozmawiamy!

Opublikowano
1 minutę temu, Zapracowany napisał:

Co ty z samosiewami wyskakujesz?chyba nie o tym rozmawiamy!

właśnie o tym rozmawiamy. wiem jak to wyglądało w moim wypadku i żadna zima nie zredukowała obsady tych chwastów a uwierz ze były tam zarówno samosiewy jak i rzepiki i i inne świrzepy i taki rzepak sypał bardzo słabo. Niech zostawia taką uprawę, mi tam nic do tego ale w żniwa może się nieźle rozczarować z wydajności

Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Jest jeszcze jeden sposób - to siew metodą pasową ,w pasach nie uprawianej gleby  samosiewy rzepaku nie wyrastają i oszczędzamy dodatkowo wodę

@Pawlus -pryskaj Navigatorem

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Anetka1 napisał:

Ja jutro przesieję Jak urosnie ponad 3 tony to nadwyżka dla ciebie podaj konto do przelewu na PW

Nadwyżka dla kogo ma być?Siałem kiedyś 6 września rzepak i plon wyszedł średnio 3.5 t

Opublikowano

To chyba rzodkiew. Można to jakoś zahamować ? To akurat zdjęcie z rośliny która rosła obok. Te na polu są mniejszcze na szczęście . Wyglada prawie jak rzepak tylko liście szorstkie i z włosami . Skąd go się mogło wziąć ? Nigdy tego nie było a teraz na całym polu

CE56577F-3A46-4F66-A10E-8CD73614F798.jpeg

Opublikowano
11 godzin temu, PUSSY napisał:

#kamilekb9

sugeruję przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i zastanów się czy to mi jakiś sens 😉

Ciekawy jestem co takiego było niezrozumiałe w mojej wypowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, kamilekb9 napisał:

Ciekawy jestem co takiego było niezrozumiałe w mojej wypowiedzi

Chyba tylko Ty sam siebie rozumiesz 😭 przeczytaj jeszcze raz może to ci pomoże .... zrozumieć innych

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

To chyba rzodkiew. Można to jakoś zahamować ? To akurat zdjęcie z rośliny która rosła obok. Te na polu są mniejszcze na szczęście . Wyglada prawie jak rzepak tylko liście szorstkie i z włosami . Skąd go się mogło wziąć ? Nigdy tego nie było a teraz na całym polu

CE56577F-3A46-4F66-A10E-8CD73614F798.jpeg

cokolwiek to jest czy rzodkiew czy też zdziczałe odmiany rzepaku to u mnie takie rośliny nie wymarzają przez zime.

Opublikowano
7 godzin temu, kamilekb9 napisał:

A pracował kolega kiedyś w firmie z chemią rolniczą?

Pracować można wszędzie, w Twoim przypadku ta praca nic nie wniosła .... ☹️

Opublikowano

Jeżeli to coś nie wymarza to na pewno nie jest do rzodkiew. Mam na jednej działce dużą presję tego chwastu. Wystarczy trochę większy mróz i jest po nim.

Opublikowano

czym było by najlepiej uzupełnić niedobory potasu i magnezu ? na wiosne same corn cali czy może kupić corn cali i kizeryt ? jakie dawki na ha proponujecie ? chodzi mi o działki 97, 76

na działce 1513 bedzie pszenica po rzepaku , ale tam chyba zastosuje polifoske 6 ( wapno już poszło) i na wiosne kizeryt tylko też zastanawiam się w jakich dawkach, jeżeli możecie to pomóżcie :)

40635157_247276025973040_1339247652742627328_n.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v