Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli się nie mylę, jesteś z okolic Kołobrzegu ? Musisz mieć rzepak w podobnej fazie, jak mój, czyli na mocznik doglebowo na pewno za późno. Rzepak powinien pobrać cały azot przed zakwitnięciem, a myślę, że w ciągu 10 dni zakwitnie. Lepiej faktycznie dać go dolistnie.

Opublikowano

witam kolo 26 marca dałem 200kg/h saletrosanu i 150kg saletrzaku, teraz chciałbym dorzucić 150kg/h mocznika i 100kg soli pot. czy na sól nie jest za pózno? Dodam ze jestem z lubelskiego i rzepak jest stosunkowo niewielki.

Opublikowano (edytowane)

Troche mało poszło na jesienni a przed wegetacja nie chciałem sypac z obawy na deszcze zeby nie wymyło. Zrobie pół na pól i zobacze czy bedzie jakis efekt. Gmina KRZCZONÓW a Ty SILVA skad jesteś?

Cytowanie poprzedniego posta.

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

Witam,

Panowie chciałbym się was poradzić jak na polu na którym rośnie rzepak podnieśc teraz jak najszybciej pH. Mam bardzo niskie poniżej 5 pH i rzepak ma takie objawy że około 10 procent roślin ma żółte środki. Podobno jak jest niskie pH to działa na niego jeszcze jesienny doglebowy oprysk na chwasty . Czy to prawda ?? Co mi teraz polecacie zrobić z tym fantem ???

Pozdrawiam

Opublikowano

Silva cena tego nawozu powala wiec chyba odpada. Wg moich obliczeń brakuje ok 50kg potasu wiec dolistnie raczej nie uda mi się mu tego podać. Myślicie ze teraz za późno na potas doglebowo? Czytałem gdzieś że do końca maja rzepak będzie go w stanie chłonąć.

Opublikowano (edytowane)

Panowie pytanie:

Wczoraj likwidowałem rzepak(nie mogłem już na niego patrzeć)-głębsza uprawa nie orka. I teraz mam pytanie ile wg was zostało tam nawozu??

Było dane 5 marca: 200kg siarczanu amonu + 200kg saletry amonowej...

Druga dawka 28marca 200kg saletry... Do tego oczywiście odżywki dolistne: florovit oraz bor..

dodam że rzepak był bardzo kiepski myslałem że jakoś pójdzie ale patrząc jak mu to idze i porównując z moim innym kawałkiem stwierdziłem że ulże mu troche w tej męce...

dzisiaj będę siał jęczmień i teraz się zastanawiam ile jeszcze azotu będzie potrzebował o ile w ogóle jest taka potrzeba... Myślałem dać tylko w fazie krzewienia ok 100kg salerty...

Tak więc co o tym sądzicie?

Edytowane przez panczo1922
Opublikowano

Zależy ile było deszczu w Twoim rejonie, jeśli niewiele, to myślę, że ponad połowa azotu powinna zostać w glebie, czyli pod jęczmień powinno starczyć.

Opublikowano

To NK też niby dobre ale czy nie za późno też? ja dawałem przy ruszeniu wegetacji tego właśnie koło 250kg i 250kg siarczanu amonu ale bardzo ciężko jest dostać NK. Chyba że całe auto. A tym potasem to aż tak sie nie pprzejmuj chyba że masz niską zasobność.

Opublikowano

panowie , doradzcie jaki jest skuteczny oprysk na teraz na perz w rzepaku tak zeby w mniare podziałał?? proszę o porady jak również ewentualnej ceny danego środka

Opublikowano

O to właśnie mi chodzi.

Środek stosować jesienią, gdy rzepak wykształci co najmniej pierwszą parę liści lub wiosną nie

później niż do początków wybijania rzepaku w pędy

Z etykiety Gramana.

Opublikowano

jesienia dalem 30kg azotu, po koniec marca 105kgN i teraz zastanawiam sie czy dac jeszcze saletry lub saletrzaku czy juz tylko dolistnie 2 razy po 36kg mocznika na ha, to bedzie 2razy po 16kgN/ha

w tym roku plon bedzie kiepski to i nawozic nie ma co za duzo bo to kosztuje

ostatnio czytalem ze w polsce stosuje sie za duzo nawozow azotowych a za malo wapnowych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v