Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jakie mikro polecacie na rzepak na jesień.

przedstawiciel z ProCamu mówi ze na jesień wystarczy: bor, molibden i Makro P (nawóz dolistny fosforowy)

co wy na to? macie jakieś sprawdzone rozwiazania

rzepaki u mnie powschodziły w miarę równo ale od pewnego czasu jakby stały w miejscu (pewnie navigator je wyhamował bo poszedł na 2 liść no i zimno jak do tej pory)

Opublikowano (edytowane)

to może by było lepiej pojechać 2l/ha PROleaf Max (20 g/l miedzi, 68 g/l Manganu, 28 g/l Cynku, 4 g/l Molibdenu i 170 g/l trójtlenku siarki) oczywiście + Bor???

chyba że macie coś ciekawszego co jest obecnie na rynku

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Ja chyba pójdę w rzepak jary, miałem z nim już doświadczenie w zeszłym roku, może i w tym wyjdzie jako tako... W następnych latach 10 razy się zastanowię, zanim użyję chlomazonu. :)

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/siew-zboz-ozimych-po-chlomazonie-zdanie-praktyka,60118.html

Ja w tym roku 20 arow przeorałem ze wzgledu na to ze rzodkiew swirzepa zadusila rzepak. Wsialem pszenice. Zobaczymy co bedzie

Opublikowano

Panowie jakie mikro polecacie na rzepak na jesień.

przedstawiciel z ProCamu mówi ze na jesień wystarczy: bor, molibden i Makro P (nawóz dolistny fosforowy)

co wy na to? macie jakieś sprawdzone rozwiazania

rzepaki u mnie powschodziły w miarę równo ale od pewnego czasu jakby stały w miejscu (pewnie navigator je wyhamował bo poszedł na 2 liść no i zimno jak do tej pory)

Z odżywek dałem 1.5-2kg makro P, 300g bor i 2l proleaf max.

Opublikowano

Z odżywek dałem 1.5-2kg makro P, 300g bor i 2l proleaf max.

robiłeś to solo czy poszło z fungicydem? jak z fungicydem to czy dawałeś jakiś wspomagacz?

300 g boru to 2l?

Opublikowano

Mam rzepak na dwóch działkach. Ja jednej ładny 3/4 liście ok. 30/35szt na m2. Natomiast na drugim kawałku jest lekki ślad i prawdopodobnie część do wymylo. Jest kawałek co jest 20roslin a znowu obok jest praktycznie goły placek. Albo gdzie nigdzie dopiero wschodzi. Jutro albo w czwartek jadę pryskac na samosiewy. I teraz pytanie czy po tym oorysku zasilić ten gorszy rzepak jakimiś odzywkami może nieduża ilością rsm albo mocznikiem. Tak muszę poczekać z tym do wiosny bo już poszedł oprysk na glebę. Dosłownie są miejsca gdzie rzepaku nie ma wcale.

Opublikowano

Panowie, na działce 2ha nie powschodził mi rzepak w 80%, reszta 10 ha jest w miarę ok, choć daleko do ideału. Chciałbym ją przesiać pszenicą ozimą, póki czas. Problem w tym, że po raz pierwszy pryskałem zestawem chlomazon+metazachlor i nie wiem, czy mogę w takim wypadku przesiewać, czy nie bardzo?

Po chlomazonie samosiewy rosną jak szalone , wiec nie powinno być problemu 

Opublikowano

Witam chciałbym opryskać rzepak na samosiewy zbóż, jaki oprysk polecacie?

Jaki fungicyd wybrać na jesienną ochronę czy coś z regulatorem czy może bez ponieważ pogoda nie rozpieszcza rzepaku i nie rośnie on za szybko, dodam ze mam trochę za dużą obsadę? I ostatnie pytanie jakie odżywki zastosować na jesień i w jakich dawkach? ;)

Opublikowano

Ile liści już ma u Ciebie rzepak i czy to był jedyny zabieg mikroelementowy na jesieni? Czym regulowałeś ?

Od 4 do 6 liści, regulowany caryxem w pełnej dawce, mikro tylko jeden zabieg.

Rzepak jednorazowo max 200 gram boru wchlonie

Uj wie nigdzie takiego nie wyczytałem, 600g na wegetacje i robimy w 2 zabiegach po 300g.

Większość płynnych borów ma 150g/l i dawkowanie 1,5-2l na każdy zabieg tj ~200g/ha minimalna dawka.

Opublikowano

Chcę prysnąć Plonvit Rzepak 3l, Bormax 1l, Mangan i Molibden po 0,5l oraz siarczan magnezu 10kg. Czy dodawać do tej mieszanki jeszcze mocznik, czy lepiej prysnąć samym mocznikiem osobno np 2-3 dni po tej mieszance?

Opublikowano

Panowie w korzeniu rzepaku mimo zaprawy nasion praktycznie pod każdą rośliną siedzą u mnie i na

sąsiednich plantacjach takie podłużne larwy czyżby to śmietka?

O jakieś zaprawie mówisz? Na pewno śmietka. Słabo pilnowałeś rzepaku. Ja już jechałem w swoim dwa razy, najpierw w misce po 20 godzinach było około 30 much, za dwa dni było około 15 sztuk. Dwa dni temu do zabiegu fungicydowego dodałem jeszcze coś mocniejszego żeby trochę potrzymało. U mnie jest w porządku, ale tam gdzie nie pryskali i się ze mnie śmiali bo po co tyle jeździć w rzepaku to mają podobny problem co Ty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v