Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój rzepak ma przebarwienia czerwono żółte mysle że to niedobór azotu czy warto jeszcze dac azot myśle o moczniku w opryskiwacz jezeli tak to ile dziś jest pogodnie tylko niewiem czy kolein nienarobie

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem też właściwie  co jest z tym rzepakiem u mnie  . Niby dobrze a wlaściwie to już wszystko do d*py . Tu liście żółte bo niedobór azotu tu pod liściami mszyce siedzą i jeszcze w dodatku rumian mi odbił po tych deszczach . I jeszcze w dodatku ta przeklęta pogoda . Już nie wiem co by mu pomóc a wydawać kase w błoto też nie  bardzo . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Caryx jeśli chodzi o zakres temperatur w którym efektywnie działa  wygląda całkiem przyzwoicie. Ale mnożą się inne pytania. Kiedy ten zabieg wykonasz? Jakie warunki będą kilka dni po zabiegu? Czy będą występować przymrozki?  Kiedy jak długo? Czy będzie odpowiednie nasłonecznienie ? Itd. Wszystko ma znaczenie. Na upartego dla spokoju sumienia jak pogoda pozwoli dokituj Antywylegaczu 0,8 l/ha. Nie zaszkodzi a może pomuc, w kieszeni zostanie a Caryx zostaw na wiosnę. 

Opublikowano

slay, nie ma sensu w tym momencie używania Caryxu, za niskie temperatury. 10-12 stopni to taka optymalna temperatura dla Caryxu. Zostaje użyć Toprexu lub CCC. Takie jest moje zdanie

Opublikowano

slay, nie ma sensu w tym momencie używania Caryxu, za niskie temperatury. 10-12 stopni to taka optymalna temperatura dla Caryxu. Zostaje użyć Toprexu lub CCC. Takie jest moje zdanie

Jak caryx będzie kiepski to w jaki sposób lepszy będzie toprex oparty o same triazole? 

Moim zdanie stosowanie teraz regulatorów jest pozbawione sensu. 

Opublikowano

W obecnej sytuacji nic tak nie skraca rzepaku jak chłód. Liście mogą być jak kapusta, ważne żeby szyjka była schowana w glebie.

Wczoraj u kolegi w żółtym naczyniu 3 śmietki, dziś 5. Ciekawe co będzie gdy zrobi się cieplej.

Opublikowano

W obecnej sytuacji nic tak nie skraca rzepaku jak chłód. Liście mogą być jak kapusta, ważne żeby szyjka była schowana w glebie.

Wczoraj u kolegi w żółtym naczyniu 3 śmietki, dziś 5. Ciekawe co będzie gdy zrobi się cieplej.

W piątek byłem na poletkach w Agrolokou... Przez 4 godziny wpadło 12 sztuk smietki

Jakas makabra z tymi muchami...

Ps. Macie jakiś dobry środek na samosiewy ( pszenicy) pryskalem jakieś 2 tygodnie temu i mój raczej nic nie dał..

Opublikowano

A czymś pryskał? w tych warunkach można spodziewać się wszystkiego. Ogólnie faworyzuje Agil w dawce 0,6. Ale robię zabieg w fazie 3-4 liści rzepaku tak więc i warunki do efektywnego działania mamy  znacznie lepsze. 

Opublikowano

W piątek byłem na poletkach w Agrolokou... Przez 4 godziny wpadło 12 sztuk smietki

Jakas makabra z tymi muchami...

Ps. Macie jakiś dobry środek na samosiewy ( pszenicy) pryskalem jakieś 2 tygodnie temu i mój raczej nic nie dał..

A czyli ogólnie w moim rejonie taki nalot.

Co do graminicydów to jak ktoś nie dał wyższych dawek niż zalecane to słabo działają. Najlepiej pryskać na małe samosiewy, ale wtedy były upały więc ma substancji rośliny pobrały. W październiku w tak niskich temperaturach to efekt może być widoczny po minimum miesiącu, a czasem jeszcze później.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v