Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nawozy siejecie przed oraniem czy po orce jak jest lepiej na rzepak

Nawozy poszły pod pług, czy lepiej czy gorzej nie wiem

Opublikowano

robiłem raz tak że kawałek pod orkę a kawałek pod agregat różnicy brak

Opublikowano

Tak mieszanka z Agroloku. Wychodzi tanio bo 370zl/ha a opcja z navigatorem 750 takze bede mial juz na mikro. Kalif to to samo co Command wiec mysle ze 0.16 w zupelnosci wystarczy

Sorry oczywiscie 370zl na 3 ha

No właśnie wszyscy piszą ze chlomazonu minimum 0,2. powinno się dac....

Ja w sumie nie wim co jeszcze zrobię.

Rzepak zasieje niestety dopiero w czwartek.

Do tego czasu na polubzrobi się pustynia.

Chyba dam po siewie Command 0,2 a meta..po wschodzie....

Co o tym myślicie ?

Opublikowano

Raczej nie wskazane.

Co do nawozu zawsze daję pod pług czy na rzepak czy na zboże. Niech szuka głębiej.

Master

nie wskazane po siewie Galera ?

czy to o co ja pytałem czyli po siewie Command a później po wschodzie Metazachlor ?

Opublikowano (edytowane)

a po orce uprawiacie jeszcze agregatem? ja wczoraj zaoralem a siac bede dopiero w sobote i sie zastanawiam czy przejechac wszystko agregatem z walkami zeby zachamowac parowanie czy wiecej narobie szkod?

zestaw do siania agregat z przednimi walkami i walem packera plus polonez

Edytowane przez qba333
Opublikowano

Master

nie wskazane po siewie Galera ?

czy to o co ja pytałem czyli po siewie Command a później po wschodzie Metazachlor ?

Chodziło mi o galere, a co do Comandu i Matachloru nie widze przeciwskazan.

ale po wschodach można galera czy nie?

Nie ryzykowałbym, poczytaj pierwsze etykietę jak ma wyglądać roślina przy oprysku.

Opublikowano

Chodziło mi o galere, a co do Comandu i Matachloru nie widze przeciwskazan.

Nie ryzykowałbym, poczytaj pierwsze etykietę jak ma wyglądać roślina przy oprysku.

Ok master dzięki za info..

Opublikowano

Witam!

Dziś posiany rzepak Sherlock opakowanie na 3ha to 8,2kg co daje 2,7ha. Przez pomyłkę wysiałem 8,2kg na 4,6ha co daje ok 1,8kg/ha czy to nie za mało klasa ziemi od 4 do 6??? Dosiewać czy odpuścić MTN rzepaku to 3,85g.

pozdrawiam

Opublikowano

co do aplikacji npk -pod orke czy po. to po pierwsze jesienne zaaplikowanie tylko wprowadza  składnik do gleby roslina mało skorzysta gleba musi być zasobna bo nawózmusi się rozłożyć. jeżeli da się pod orke to zawsze powinna być tam wilgoc i te składniki będą dostępne. w tym roku mamy przynajmniej u nas wody pod dostatkiem wiec danie nawozu pod agregat miało sens, jak ktoś wspomniał nawozy przenikają wdół podobniejak korzenie.

Opublikowano

Czy jeśli wykonam zabieg odchwaszczania przedwschodowo na nie do końca wilgotną ziemię a na następny dzień spadnie deszcz, taki normalny a nie ulewa, to zabieg będzie tak samo skuteczny jak bym wykonał ten zabieg na wilgotną ziemię? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v