Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nocy ma byc u mnie -5, z rana planuje wjechać w polę,

Tylko nie wiem co dać siarczan 300 kg czy saletre, nie wiem czy na saletre nie jest zawcześnie bo rzepak bujnie a mogą jeszcze mrozy przyjśc, myślę że na siarczan to optymalna pora

Na siarczan dobra pora, a z saletrą poczekaj aż się troche pogoda ustabilizuje ;)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie nie ma co panikować, nawozy nie sa tanie. Ja pewnie za 2tyg spróbuje wjechać z saletrą, chyba że wcześniej się da. W tamtym roku pużniej rozsiałem bo deszcze i nie było źle 3t z hektara miałem bo robak strąki trochę zjadł.

Edytowane przez ArekJD1177
Opublikowano

pierwsze koty za ploty sezon nawozowy rozpoczety dzis sypalem nawoz po rzpakach po 250 kg Canwilu . jako 1 w okolicy teraz juz puscila ziemia ciagnik sie topi i przerwa do jutra . jutro koncze siac po rzepaku i wjezdzam w pszenice

Opublikowano

a my na 10ha rozsialiśmy sól potasową... niestety ale ziemia przy -4 nie zmarzla wystarczająco, w ścieżkach technologicznych szło jechać, ale poza nimi masakra, ziemia widocznie nie puściła jeszcze i jest zdecydowanie za mokro, my na razie odpuszczamy... trzeba czekac na poprawe pogody bo taka robota nie ma sensu :unsure:

Opublikowano

Udało mi się dzisiaj posiać polifoskę 21 w dawce 200kg/ha. Tak jak przedmówca mówił-w ścieżkach szło jechać idealnie ale jak się wyjechało to ciągnik siadał. Z saletrą jeszcze poczekam do początku marca na te przymrozki.

Opublikowano

a my na 10ha rozsialiśmy sól potasową... niestety ale ziemia przy -4 nie zmarzla wystarczająco, w ścieżkach technologicznych szło jechać, ale poza nimi masakra, ziemia widocznie nie puściła jeszcze i jest zdecydowanie za mokro, my na razie odpuszczamy... trzeba czekac na poprawe pogody bo taka robota nie ma sensu :unsure:

u mnie tak samo ,gdzie ścieżki szło elegancko tylko trzeba było uważać by ze ścieżki nie zjechać,bo byłaby katastrofa, udało się wysiać na 7 ha Korn Kali i siarczan amonu :)

Opublikowano (edytowane)

Mi to c-355 tak ściągało, że poryłem dwie ścieżki jak dzik. Jak spadłem z ścieżki to miałem problem na nią wrócić, miotało mną jak szatan :) . Z tyłu wisi Brzeg 200 kg i 450 kg soli to nie tak łatwo okiełznać tym sprzętem. Tak jak pisałem wcześniej- zrezygnowałem.

Widziałem koło południa największy gospodarz siał saletrę na rzepaki.

Edytowane przez LeF
Opublikowano

dziś wcześnie wstałem,powyciągałem klamoty-nasypałem nawozu...i się utopiłem-a niby zmarznięte było ;[ -jeszcze musiałem nawóz wyciągnąć i poworkować w 50tki-ba ja już na pewno w pole szybko nie wjadę-brak ścieżek i słaby ciągnik bez przedniego napędu-jednym słowem nic nie zrobione a pół dnia roboty

Opublikowano

hehe ja sie nie topilem szlo super ale sialem pronarem 1221A 4X4 hehe jutro moze skoncze siew po pszenicy wszycy marudzicie ze to luty pr\zeciez za 3 dzni juz marzec i wtedy bedzie ok . lepiej treraz jak z rana przymarzniete w poludnie puszcza niz pozniej czekac dwa tygodnie az obeschnie bo sie nie da w pole wjechac w sobote chcialem siac ale na nogach nie dalo suie isc tak miekko bylo

Opublikowano

Wjechać to mogę i dziś na pole, ale siarczan pójdzie około 10 i nie wcześniej, a RSM po 20stym.

Z wjazdem też nie mam problemu ;) tak tylko pytam z ciekawości kiedy chcesz siać bo nikt więcej z Podlasia jakoś się nie udziela w tym temacie, a jak widać koledzy z innych rejonów Polski zaczęli już działać :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Raczej zachod ruszyl :P a wschod jeszcze nie , na wschodzie to tak za tydzien zaczna siac nawozy , u mnie (podkarpacie) -1 i silny wiatr i snieg pada , jutro ma byc cieplo ale za kilka dni dalej -3 w nocy ma byc wiec czekam z azotem

Opublikowano

Ja też 914 wtopy się robiły. U mnie zamarzło na 5 cm. Cispkiem w kolejach po opryskiwaczu bym się utrzymał ale byłby problem na uwrociach. Zobaczymy co będzie dziś w nocy.

Opublikowano

Ja ze wschodu i dziś rano siałem na rzepak jako pierwszy w okolicy. O 4 rano było -2,5 stopnia. Ogólnie to elegancko szło, a dziś ruszam ostro od 3 do której się da. Już teraz na termometrze jest -3,5stopnia, a od 3 do 8 rano ma być do -8stopni więc bajka.

Opublikowano

koledzy kiedy planójecie wjechać z saletrą ja planuje jutro posiać saletrosan 200kg/ha, tylko niewiem czy niezawcześnie. Stosował jużktoś z was ten saletrosan, pierwszy raz będe go siał.

Opublikowano

roki spokojenie, jestem z podlasia i jeszcze mamy czas, u nas w kwietniu potrafi zaciągnąć i przez dwa tygodnie koło zera może być, ale plan jest taki siarczan i sól koło 20, a po 20 to napewno saletra pójdzie, o ile jeszcze gleby nie skuje ponownie i śniegu nie sypnie, na zachodzie to mają dobrze wcześniej posieją wiosną później jesienią robota w czasie elegancko rozłożona, tylko pozazdrościc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v