Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można siać jeśli ziemia nie jest zamarznięta do głebokości 30 cm i niema śniegu ,wody .chyba że jesteś na terenie OSN lub NATURA.Jak nie zmienią pogody to sieje w sobote bo to ostatni przymrozek póżniej sucho i ponad 10 stopni

Opublikowano

Ok tylko naprzyklad w poniedzialek rozsieje nawoz a we wtorek spadnie snieg i co wtedy? Trzeba jakos udokumentowac ze jak sie sialo to nie bylo sniegu (naprzyklad jakies zdjecia) ??

Opublikowano

TO niech sąsiad udowadnia bez przesady ,ale jak chcesz to zdjęcie rób

Opublikowano

Wczoraj patrzylem na pogode 2 tyg do przodu z przymrozeniem oka to nadawali po 11 stopni w nocy po 2-4 stopnie , a dzis pokazuja temp na minusie w nocy a w dzien po 3 stopnie

Opublikowano

ponoć na koniec lutego ma wrócić zima, ja cierpliwie czekam jak @losktos, w zeszłym sezonie wyjechałem z saletrosanem jako jeden z pionierów w mojej okolicy, aż dzwonili niektórzy jak widzieli mnie na polu, jakiegoś super plonu nie miałem, może dlatego że mi rzepaki wyłozyło..;/

Opublikowano (edytowane)

ponoć na koniec lutego ma wrócić zima, ja cierpliwie czekam jak @losktos, w zeszłym sezonie wyjechałem z saletrosanem jako jeden z pionierów w mojej okolicy, aż dzwonili niektórzy jak widzieli mnie na polu, jakiegoś super plonu nie miałem, może dlatego że mi rzepaki wyłozyło..;/

Gdzie ci niektorzy dzwonili ? Do Ciebie czy do agencji ?

Edytowane przez mathewc385
Opublikowano

@

loquito  Magnez to ja staram po zniwach dawac w wapnie , bo wychodzi najtaniej , w tym roku kizeryt dostanie niecale 100kg , i dolistnie z 15kg/ha siarczanu mg , nowa dzialka i braki mg sa
Opublikowano

Azot już rozsiany . 

Eksperymentalnie rozsiałem mocznik na rzepak (tylko na poprzeczniaku z miski,ręką) i posiałem też na pszenicy i jęczmieniu.

Jak to mówią próba nie strzelba, a zobaczę jak to się sprawdzi na przyszłość.

W poniedziałek jadę z solą potasową w rzepak i zboża.

Opublikowano

Co sądzicie o zastosowaniu przedsiewnie Polifoski Petroplon NPK 5-10-30 MgO 3% SO3 9%  B 0,1%   w dawce ok 370kg, czy będzie to gorsze czy lepsze rozwiązanie niż Polifoska 6 NPK 6-20-30 SO3 7%? Rzepak jest u mnie najczęściej po zbożach- słoma cięta.  Czy ktoś ten nawóz stosował i czy pamięta ktoś jego cenę. Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

ja wczoraj kilka lekkich kawałków solą doprawiłem z azotem czekam. Mam wzięty na próbę granulowany siarczan amonu kiedy z tym jechać tak jak saletrą czy wcześniej?

Opublikowano

Na sól i kizeryt napewno nie za wcześnie niech sie spokojnie rozkładają do wiosny ale z azotem to jeszcze troche trzeba poczekać nie ma co rozhartowywać roślin skoro nie wiadomo co nam jeszcze pogoda przyniesie

Opublikowano

Patrzę na prognozy pogody i na korzeniach rzepaku widać nowe korzonki to u mnie już czas na azot.Rejon Legnicy to specyficzne miejsce i wiosna zaczyna się od nas,Liczę że w tym tygodniu pojadę z azotem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v