Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sieją na rzepak i na pszenicę, ziemniaki też sadzą. pola białe nie wiem dlaczego nie sieją jarej pszenicy (może wszystko obsieją kukurydzą i jęczmieniem browarnym). dziś w cieniu 13 stopni. jutro posieję po metrze soli i polifoski 21 na rzepak. Prognozy też im się zmieniły jak zapowiadali ochłodzenie końcem lutego tak już piszą że ma być tylko cieplej.

Opublikowano

Miałem wyjechac już z solą ale jeszcze poczekam .. chodzi o pogode niby zapowiadaja ciepło i bez powrotu zimy do konca lutego .. jeśli bedzie tak to może pod koniec tygodnia jeśli bedzie przymrozek wyruszę

Opublikowano

Z tym fiołkiem to różnie jest, zależy od rodzaju gleb y, przeważnie przepuściło na lekkich, ponieważ pryskałem doglebówką w suszę, później poszły ulewy i wymyło środek. Miejscami da sie zauważyć również habry i rumiany. W tamtym roku pryskałem dla faceta galerą, ale nie wiem jakie były efekty. Jaka cena tego foxa ? Bo nie słyszałem o takowym

Opublikowano

Można zwalczyć perz w rzepaku. Głównie graminicydami takimi jak fusilade czy targa. Tylko to dość sporo wyjdzie, na perz trzeba by dać maksymalną dawkę. Nie lepiej ten perz zwalczyć po żniwach? Ale pisz w innym temacie, tu o nawożeniu.

Opublikowano

Dziś wysiane 100kg soli potasowej. Ale raczej ostatni raz tak robię, te 100kg to nie jest jakoś dużo, jak wszystko dam na jesieni to nic się nie stanie. Miejscami ścieżki poprawiłem :D

a za jakiś czas na start 400 kg saletrosanu.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem najlepiej zwalczyć perz kiedy sie dosusza rzepak ja tak zrobiłem dalem około 0,5 l na ha wiecej i nie zostało po nim nic

Edytowane przez Meer
Opublikowano

Dolny Śląsk, okolice masywu Ślęzy. Rzepak na połowie plantacji zmienia kolor na purpurowy i tak jakby umiera... Przy obecnej pogodzie +10 i 1-2 w noc, poczuł wiosnę i jest głodny po pseudo zimie.

Pytanie : Czy 150 kg/ha Saletry amonowej 34, powstrzyma ten proces i zielony kolor powróci ??

Opublikowano

Purpurowy to może być nie dobór azotu ale i też boru .. zresztą po tej zimie wszystkiego brakuje . Na azot jest za wczesnie . Moge sie mylić chociaż do konca lutego nie zapowiadają zimy . Też tak chodze po polu i myśle czy juz posiac czy jeszcze nie

Opublikowano

w okolicach Wocławia w lutym mają być jeszcze prymrozki w nocy po -5 przez tydzien wiec nie wiem czy jest sens dawac teraz azot ja dopiero wtedy planuje dawać Saletrosan na zamrożoną glebe

pogoda miesieczna jest na accuweather

Opublikowano (edytowane)

w okolicach Wocławia w lutym mają być jeszcze prymrozki w nocy po -5 przez tydzien wiec nie wiem czy jest sens dawac teraz azot ja dopiero wtedy planuje dawać Saletrosan na zamrożoną glebe

pogoda miesieczna jest na accuweather

rzadko sprawdzają im się prognozy 5 dniowe, więc prognoza miesięczna to totalna zgadywanka. Najlepiej to poczekać jeszcze z 1-2 tygodnie

Dla zmylenia dodam tylko, że w tamtym roku saletra podana przed powrotem zimy (5 marca) na części pól z pszenicą, całe żyto i kilka ha pszenżyta okazała się strzałem w dziesiątkę. Miałem porównanie z innymi polami gdzie saletry nie posiałem.

Edytowane przez Cihu
Opublikowano

Ja również jestem z dolnego śląska. Na polu sucho. Nawóz dopiero w na początku następnego tygodnia. Chociaż sąsiad dzisiaj juz Saleta jechał.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wam fajnie ze u was da sie wjechac u mnie Podkarpacie wegetacja ruszyla 3 dni temu teraz tylko czekac na mroz i trzeba siac juz azot , masa korzonkow w ciagu 3 dni wyrosla w korzeniu wiec nie ma co czekac

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Jestem ciekawy czy zima nie wróci jeszcze w marcu. Jest jeszcze bardzo wczesnie na siew nawozów z drugiej strony jeśli zima ma juz nie przyjść to nalażałoby posiać nawozy. Trzeba jeszcze z tydzien poczekać jeśli nie będą trąbić o nawrocie zimy to trzeba siać.

Opublikowano

właśnie ja też myślę nad rozsianiem saletrosanu na pszenice i rzepak a z resztą poczekam bo łąka na polu jest i chce żeby trochę się zredukowały słabe pędy... A mam pytanie do tych co mocznik stosują na 2 dawkę w rzepaku po ilu dniach po pierwszej rozsiewacie wspomniany mocznik?

Opublikowano

nie za wcześnie na azot?To połowa lutego.Zawsze we wsi siałem na rzepak pierwszy ale teraz trochę lat przybyło i doświadczenia.Teraz to duże ryzyko-gra nie warta świeczki.?Przyjdzie mróz to pierwszy ten rzepak podkarmiony padnie.Nie wiem jak jest z prawem-ale ja nie mogę nic w polu siać przed 1 marca( program rolnośrodowiskowy).Przez 3 tyg nie ruszam się z podwórka choćby bociany przyleciały ;)

Opublikowano

KRET dzisiaj zapowiadał pogodę i powiedział że zima nie wróci nawet na początku marca zapowiadał też opady deszczu na czwartek i piątek więc jutro trzeba będzie jechać z Polifoską 21 bo u mnie sucho na polu więc dobrze by było rozsiać przed deszczami :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v