Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko pięknie i super z NPK :) a jak ,kiedy i ile dostarczacie Mg S i mikroelementy? Magnez wiem że najlepiej dostarczyć z wapnowaniem(dolomit) albo na jesień Kizeryt, a jak dostarczyć siarke wraz z pierwsza dawką N np. w siarczanie amonu 300kg? Czy może być póżniej w 2 lub 3 dawce N? Zwłaszcza że piszecie o plonach ponad 4t/ha.

Opublikowano

Kolego sens jest siać własne co roku siałem swoje w zeszłym roku 1 raz kupiłem nasiona i poszło na nie 16 tys przy tej cenie rzepaku to prawie 16 ton musze oddac na nasiona . A różnicy brak miedzy swoimi a kupionymi nasionami (1 ha zasiany swoimi nasionami dla porównania) . Wiec wole te 16 tys na dobre opryski przeznaczyć i nawóz. Dobrze oczyscic zaprawić i siac . Pozdrawiam

Opublikowano

w rzepaku nie sposób dostrzec, iż rośliny zgubiły jakąś cechę - z liniowymi można w ten sposób postępować, ale z mieszańcami bym nie ryzykował, miałem już pszenice (BII i CI), które wyglądały jak 3 różne odmiany, jednak należy również zauważyć, iż w przypadku rzepaku nawet hybrydy wysiane z własnych nasion wykazują wybujałość w zakresie plonu, więc dopóki nikt nie bada innych parametrów można śmiało ryzykować

Opublikowano

Kolego sens jest siać własne co roku siałem swoje w zeszłym roku 1 raz kupiłem nasiona i poszło na nie 16 tys przy tej cenie rzepaku to prawie 16 ton musze oddac na nasiona . A różnicy brak miedzy swoimi a kupionymi nasionami (1 ha zasiany swoimi nasionami dla porównania) . Wiec wole te 16 tys na dobre opryski przeznaczyć i nawóz. Dobrze oczyscic zaprawić i siac . Pozdrawiam

Czym zaprawiałeś własny rzepak?

Opublikowano

zaprawe biore od mojego przedstawiciela nie wiem jaka mi w tym roku da:) ale nigdy na swoje nasiona nie narzekałem fakt nie wsochodza tak szybko jak kupne ale po jakims czasie sie wyrównuje.Pozdrawiam koledzy:)

Opublikowano

Rok temu odmiany które kupiłem były zaprawione cruiserem. W sumie złego słowa powiedzieć nie mogę bo szkodników jesienią nie zaobserwowałem. Jak zaprawiacie własny materiał siewny to warto również dodać nawóz donasienny. Ja sieje tylko odmiany hybrydowe, z tego co się orientuje to kolejny wysiew takiej odmiany jest zakazany.

Opublikowano

Cruiser ma 3 substancje aktywne z czego jedna to insektycyd z grupy neonikotynoidów, jak ktoś chce stosować to radze się śpieszyć bo we Francji już zakazali stosowania tej zaprawy. Gratulacje dla UE, jestem ciekaw co robią pszczoły na wschodzącym rzepaku :D Jeszcze trochę to chyba dojdzie do tego że będziemy zatrudniać chińczyków żeby zbierali nam insekty na polach do butelek (podobnie jak kiedyś ze stonką).

Opublikowano

jakie województwo? 3b to u mnie akurat jedna z lepszych klas, na słabszych dobrze w kuj-pom wychodzi rohan, na 3b postawiłbym na visby lub nawet record, w tygodniu okaże się jak te 2 ostatnie wyszły u mnie właśnie na 3b

Gość Profil usunięty
Opublikowano

z populacyjnych to californium

Opublikowano

miałem w tym roku Rohana.

Fajnie odmiana, nie za wysoka, nie położyła mi się grube nasiona, wczesna odmiana. Plon około 4 ton, moim zdaniem więcej można było namłócić gdyby nie dosuszanie. Sieję znów Rohana i jeszcze jedną ale nie wiem jeszcze jaką.

Opublikowano

pomozcie z odmiana Panowie

Nie napisałeś jakie województwo i czy hybryda czy populacja. Ostatnio czytałem rekomendacje odmian na region i praktycznie na obszarze całej polski zalecano visby i technic. Tyle że visby jednak woli lepsze gleby, a technik jest zalecany na słabsze gleby. Jedną z lepiej plonujących odmian wg COBORU jest też Kolumb który też jest zalecany na słabsze gleby.

Swoja drogą jak ktoś mówi że ma 3b i to jest słaba to się co najmniej dziwie. Ja o takiej glebie mogę pomarzyć, a ogólnie nie brakuje takich którzy sieją rzepak nawet na V klasie.

Opublikowano

Nie napisałeś jakie województwo i czy hybryda czy populacja. Ostatnio czytałem rekomendacje odmian na region i praktycznie na obszarze całej polski zalecano visby i technic. Tyle że visby jednak woli lepsze gleby, a technik jest zalecany na słabsze gleby. Jedną z lepiej plonujących odmian wg COBORU jest też Kolumb który też jest zalecany na słabsze gleby.

Swoja drogą jak ktoś mówi że ma 3b i to jest słaba to się co najmniej dziwie. Ja o takiej glebie mogę pomarzyć, a ogólnie nie brakuje takich którzy sieją rzepak nawet na V klasie.

Północna część mazowieckiego. Raczej populacja, tak jak mówiłem będe siał pierwszy raz to z populacją chyba mniej problemów i na nauke lepsza?

Opublikowano

jaką odmianę polecacie na ziemię głównie IVa i IVb i niestety gleba mało zasobna w składniki

Raczej nie ma odmiany która będzie tolerowała słabą zasobność przy małym nawożeniu. Zresztą rzepak urośnie nawet na słabszej glebie pod warunkiem że jest w wysokiej kulturze. Możesz siać ale dać wysokie ilości nawozów. Rzepak bardzo lubi pola gdzie zasobność w PK i Mg jest minimum średnia.

Północna część mazowieckiego. Raczej populacja, tak jak mówiłem będe siał pierwszy raz to z populacją chyba mniej problemów i na nauke lepsza?

Czy ja wiem czy mniej problemów... Ale na pewno hybryda nie wybacza błędów. Nie orientuje się w odmianach populacyjnych, jutro popatrzę na wyniki COBORU i opisy danych odmian. Dzis za bardzo już czasu nie mam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v