Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chyba najtańszym i najlepszym sposobem jest odpowiedni płodozmian w którym rzepak pojawiałby się co 4-5 rok 

mam przez miedze rzepak sąsiada który wchodzi na działkę co 2 rok to z roku na rok coraz gorzej 

Opublikowano
Audi213 napisał:

Jechałem trasą z Lublina na Podkarpacie, po drodze rzepaki we wszystkich kolorach tęczy. Czerwony/ fioletowy/żółty to raczej niedobory PK. Nie chcę wojny ale te coraz wcześniejsze siewy przy takich zmianach klimatu to trochę szaleństwo. To że rzepak buduje plon jesienią to jedno, ale zasiać wcześniej, później skracać trzy razy i dostarczać dodatkowo PK bo wegetacja jesienna jest długa to mija się z celem. U mnie siany 26 i 30 sierpnia na jednym skracaniu tylko i wyłącznie CCC+Tebu siedzi w ziemi jak Niemiec w okopach, a niedoborów mikro jak i makro brak , pomimo tego że ma już kilkanaście Gdyby ktoś miał wątpliwości zdjęcie z tygodnia wstecz. 45szt/m2

Żadnego tam kuźwa PK, tylko N, N i jeszcze raz N !!!!

Opublikowano

Pole dzierzawie   od kilku lat pierwszy  raz  tam rzepak  sieje właściciel  nią siał  rzepaku nigdy na tym polu ja kilka lat siałem przenice  owies  

Wysialem   2.8  kgna hektar  zapowiadał się  superowo  bor dwa razy  podany siarczan magnezu  5 kg i mikroelementy    

i co mu brakuje 

20191102_140655.jpg

20191102_140652.jpg

received_695617357608237.jpeg

Tak wyglądał miesiąc temu 

Opublikowano
42 minuty temu, Tomtom83 napisał:

Pole dzierzawie   od kilku lat pierwszy  raz  tam rzepak  sieje właściciel  nią siał  rzepaku nigdy na tym polu ja kilka lat siałem przenice  owies  

Wysialem   2.8  kgna hektar  zapowiadał się  superowo  bor dwa razy  podany siarczan magnezu  5 kg i mikroelementy    

i co mu brakuje 

20191102_140655.jpg

20191102_140652.jpg

i co mu brakuje 

20191102_140655.jpg

20191102_140652.jpg

zimno się zrobiło i są problemy z pobieraniem fosforu - może trochę brakuje azotu. 

zostaw i nic już nie rób w tym roku - na wiosnę azot, a jak zbuduje rozetę oprysk dolistny i będzie ok

Opublikowano

Jeśli fosforu brakuje to go tam nie ma albo jest na powierzchni pola. Ziemia jeszcze nie jest tak wychłodzona by były problemy z pobieraniem. 

Pogonisz go na wiosnę azotem i będzie ok.

Opublikowano

Ja zaczynałem siać od 5 sierpnia , Mazury. I jesscze takich ładnych rzepakow nie miałem . Grube, 10 liści z grubym korzeniem , piękny ciemnozielony kolor i nisko osadzony stozek. Żadnych kolorowych liści. Tylko ze na ściernisko poszło 100 kg saletry i potem na 3 liść 100 kg mocznika . W tamtym roku miałem taka kolorowankę ale mniej n i za mocno skróciłem na za mały rzepak . Mysle ze za mocne skrócenie tez powoduje ze on ma kłopot z pobieraniem składników bo obserwuje to u sąsiada. Rzepak stoi w miejscu i zrobił się kolorowy tal jak u mnie rok temu po 1 l caryxu na 4 lisc

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, ansu napisał:

Jeśli fosforu brakuje to go tam nie ma albo jest na powierzchni pola. Ziemia jeszcze nie jest tak wychłodzona by były problemy z pobieraniem. 

Pogonisz go na wiosnę azotem i będzie ok.

albo jest tak mało azotu ze jest problem z transportem 🙂

21 minut temu, masa24 napisał:

Ja zaczynałem siać od 5 sierpnia , Mazury. I jesscze takich ładnych rzepakow nie miałem . Grube, 10 liści z grubym korzeniem , piękny ciemnozielony kolor i nisko osadzony stozek. Żadnych kolorowych liści. Tylko ze na ściernisko poszło 100 kg saletry i potem na 3 liść 100 kg mocznika . W tamtym roku miałem taka kolorowankę ale mniej n i za mocno skróciłem na za mały rzepak . Mysle ze za mocne skrócenie tez powoduje ze on ma kłopot z pobieraniem składników bo obserwuje to u sąsiada. Rzepak stoi w miejscu i zrobił się kolorowy tal jak u mnie rok temu po 1 l caryxu na 4 lisc

oczywiście dwa razy.
dałeś mocznik na rzepak i przez to nie jest kolorowy, za mocne skrócenie tez zle zwpływa - nawet nie tyle za mocne co złe - np za wczesniej ablo za późno

Opublikowano
14 godzin temu, Tomtom83 napisał:

i co mu brakuje 

20191102_140655.jpg

20191102_140652.jpg

i co mu brakuje 

20191102_140655.jpg

20191102_140652.jpg

pierwsze dwa zdjęcia wyglądają mi na zbyt silną regulacje.. Na trzecim rzepak jest ok

Opublikowano

Nie wiem kolego jak u Ciebie z opadami ale u mnie fioletowy zrobił się na górach gdzie brak wody.

Składniki są ale tak jak wspomniał Yacenty nie ma co ich przetransportować.

Opublikowano

Dałem po 0,5l caryxu i tebu z octanem cynku i kwaskiem aż rzepak pokręciło. Na zakładkach na uwrociach poszło ponad 3x tyle. Rzepak było od liścieni do 6 liści i nic takiego fioletowego się nie pojawiło.

• Root Admin
Opublikowano

ja dałem po 0.6 bez dodatków i było spoko, ale u nas w okolicy pięknie widać kto dał azot jesienią.
Kto dał rzepaki jeszcze pięknie równo zielone - kto nie dał ma wszystkie kolory swiata - po prostu rzepak zgłodniał to i fosfor i potas tez nie idą.
Pytanie kto zrobił lepiej?

Opublikowano

Czyli przy takim klimacie jaki mamy od kilku lat warto dać trochę więcej N jak kiedyś. 

Gdzieś były badania nad przezimowaniem rzepaku w zależności od terminu i formy nawożenia azotem. Jak ktoś znajdzie to ...

Opublikowano (edytowane)

Ja żadnego azotu  na rzepak nie dałem powschodowo i rzepak ładny zielony, owszem trafiają sie żółte liście ale bardzo sporadycznie. 

Pierwszy siany 24 sierpnia  a 12 września skracany ale ładne wschody i bardzo równy , Toprexem 0,25  i tebu 0,5 bez niczego na 3-4 lisć 

Drugi 26 siany  skracany 1 października  nie równy na 4-6 lisć toprex 0,3  tebu 0,5 amonowy octan cynku 0,6 i CCC 0,4 to go walło aż miło. 

Pierwszy teraz szyjkę korzeniową ma nawet 25 mm 

drugi od 10 do 20. 

Drugi raz skracany 21 październik  Caryxem 0,5 tebu 0,5, CCC 0,4 rzepak leży i kwiczy jak dla mnie miej więcej taki jak powinin być. Żałuję że do tego pierwszego nie dodałem amonowego octanu cynku. bo trochę za mało skrucony. 

Do wszystkiego bor 1 l  siarczan magnezu 4 kg poszło  2 razy. 

Lepiej za szybko posiać i skrócić  niż za późno i modlić się żyby coś z niego było i ładować azot żeby go gonić. 

Edytowane przez tomek73
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v