Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
loquito napisał:

A 3-cią kiedy planujesz? Bo jak narazie jakiegoś ochłodzenia nie zapowiadają.

Obserwuje plantację i jak będzie taka potrzeba to będę regulował.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, matek89121 napisał:

sugerujesz że 2x tebukonazol zatrzyma Ci rzepak siany we wcześniejszym terminie 

rzepak który osiąga w chwili spoczynku 3-4 liści musiałby być siany po 15 września 

Stosowany w odpowiedniej fazie zatrzyma. Ja jesienią daję zawsze 1l caryxu i jeszcze nigdy nie robiłem drugiej regulacji. Rzepak wymarzł mi raz poprzez późny siew, nierowne wschody i brak regulacji.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Nie robiłem regulacji poprzez słabe wschody i brak warunków tj temperatura.

Przyjdzie zimno i sucho to chodzbyś nie wiem co robił to nie pogonisz rzepaku i wtedy jesteś przegrany z późnym siewem. Wczesny siew jest pewniejszy i gwarantuje lepsze przezimowanie bo chodzby stracił wszystkie liście to odbuduje się z mocnego korzenia.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

słuchajcie a jak rzepak pryskany byl zaraz po siewie butisan 500 sc i brasiherb i to dziala troche tez na samosiewy zboz wiec teraz chodzilem po polu i te samosiewy lekko przyzolkniete sa to warto pryskac od samosiewów ? 

Opublikowano

Jak się rzepak rozrośnie to je pozasłania i ciężko będzie dopryskać

Opublikowano (edytowane)

Ile dac tebu na druga regulacje?

I ile dac tebu i metkonazolu?(2 ha dobre warunki maja i za bardzo rosną)

Ile czasu powinno minac od oprysku samosiewu do poprawki regulacji?

Rzepak memori (siany 20 sierpnia, na zdj po jeczmieniu jarym)

IMG_20190924_170727.jpg

IMG_20190924_170717.jpg Edytowane przez grzesiekrolnik
Opublikowano
23 godziny temu, loquito napisał:

Dodaj 0,3-0,4 Caryxu do 0,8-1l Tebu, Będziesz zadowolony z efektu. 

juz za pozno niestety to ta sprzedawczyni slabo sie zna bo ona powinna mi tak doradzic zeby do tego tebu dodac caryxu 

dokladnie to nie tebu bedzie tylko spekfree srodek ale zawiera tebukonazol czyli jak tebu , ale ten tebukonazol tez cos wplywa na przezimowanie i regulacje 

Opublikowano (edytowane)

2-6 liści 0,6l Caryxu i 0,5l Tebu może być?? Caryxu tyle mam, Tebu mogę więcej mniej?? .... i czy coś na jednoliścienne można dodać??

Edytowane przez ansu
Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

2-6 liści 0,6l Caryxu i 0,5l Tebu może być?? Caryxu tyle mam, Tebu mogę więcej mniej?? .... i czy coś na jednoliścienne można dodać??

Tebukonazol 250 może być więcej zależy ile liści, jednoliscienne też możesz dodać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v