Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zaprawiałem, myślisz, że to śmietka? Nie zaprawiałem bo zawsze myślałem, że jak sieje rzepak po sobie co 5 lat to nie powinno być większego problemu.

Śniegu nie było aż tak dużo.

Opublikowano

Ale to materiał kwalifikat czy z własnej hodowli? bo jak z kws to przecież w tym roku były zaprawiane rzepaki  insektycydem też. może to jakaś pleśń śniegowa? te które są zielone powinny żyć, ale plon bez rewelacji.

Opublikowano

Oczywiście kwalifikat jutro sprawdzę na opakowaniu czym były zaprawiane.

Cały czas po cichu myślałem, że to śmietka i ,że to przez to, że nie zaprawiłem, ale jeśli się okaże, że nasiona były zaprawiane to co stało się z rzepakiem? 

Czy mogę liczyć na ubezpieczenie?

Opublikowano

To że nie zaprawiałeś dodatkowo na śmietkę nie oznacza że musisz ją mieć, ba nawet 4 zabiegi na szkodniki były. 

Ja agrotechnika od początku? Jaka odmiana? Jaka najniższa temp odczuwalna? Jaka gleba, nie jest przypadkiem mokro?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik32 napisał:

Raczej to azot musi czekać na rzepak a nie odwrotnie.A jak jest to każdy sobie dopowie

To było wysiać w grudniu i niech czeka głupot ludziom nawciskali i tyle

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Raczej nie 

Dobrze że ubezpieczył

Ubezpieczenie nic tu nie da

Opublikowano (edytowane)

Zrób na początek test przezimowania,wykop nawet z 10-15 roślin i do ciepłego ,jeżeli są stożki to powinien dać radę.Już gdzieś wstawiałem fotke mojego i też kws z tamtego roku,wyglądał identycznie,póżniej przyszły mrozu to wogóle wszystko zniknęło ,pierwszy raz tak miałem,ale zrobiłem próbę kilka dni przed azotem,na 10 roślin 8 puściło nowe liście,rzepak oddał 3t.Zaprawianie to też do d działa na 2 tygodnie,ja miałem zaprawiane i śmietki od h było

tmp-cam-398622810.jpg

Edytowane przez Mari82
  • Like 1
Opublikowano

u mnie rzepak przez te ciepłe dni się zazielenił a ostatnio w nocy poszedł mróz na wysokość 1,5m było -8 a przy gruncie pewnie -10 teraz wygląda blado szary dało mu popalić

Opublikowano

Jest sucho, w poprzednim tygodniu siałem pszenice jarą, zero mazania zero błota, jesień też sucha.

Odmiana rzepaku Gordon 

100kg mocznika na słomę

250kg soli potasowej i 250kg polidapu pod orke

oprysk chwast navigator metazanex  taurus

oprysk caryx tebukonazol siarczan magnezu nawóz makro desha dursban bor

3x oprysk szkodniki

klasa ziemi 3a do 4b

mrozy do - 16,17 ale w czasie tych mrozów było około 20 cm śniegu

bez śniegu ostatnie przymrozki do -12

U niedalekiego sąsiada rzepak zielony, może trochę mniejszy stare liście trochę fioletowe ale ogólnie jest zielony, na pewno ma inną odmianę.

Zrobię próbę i zobaczę ile roślin odbije. Do 1 marca muszę wiedzieć co robić, bo jak mam go ratować to trzeba  szybko zastosować dużą dawkę azotu na regeneracje.

Dlaczego ubezpieczenie nic mi nie da? Jeśli to skutki złego przezimowania?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v