Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Walczycie jakoś z myszami w rzepaku? Byłem dzisiaj zobaczyć dokładnie pole, z daleka wyglada ładnie... z bliska liście leżą na ziemi a korzenia nie ma w ogóle -.- Jest naprawde dużo zjedzone. Są place że nie ma żadnej rośliny na m2...

Opublikowano
57 minut temu, matek89121 napisał:

czego nie można powiedzieć o wschodniej części Polski  liście w koło  żółte  tylko  środki zielone 😕

Dokładnie u mnie to samo jest powiat Lublin.

Opublikowano

Na wschodzie mieliście jednak zimę. Dolnośląskie pod śniegiem było kilka dni, temperatury ujemne w dzień również należały do rzadkości, a temperatury nocne nie większe jak -10. Do tego po bardzo suchym roku nie za bardzo udało się uzupełnić niedobory wody i podejrzewam, że znowu może być trudny rok.

Opublikowano
40 minut temu, AleksanderX napisał:

we zachodnich województwach powinni przesunąc azot na 10 lutego a we wschodnich opóznić na 1 kwietnia i to by było logiczne

Myślę, że aż tak drastycznie nie powinno być, ale rządzący muszą mieć świadomość, że między wschodem, a zachodem jest duża różnica w okresie wegetacji. 

Takie czekanie do 1 marca przy obecnej pogodzie to strata w plonie. Wedlug prognoz nie będzie już większych spadków temperatury w najbliższych tygodniach.

Rośliny mają być dwa tygodnie głodne, gdzie za naszą zachodnią granicą będą już na dobre pobudzone i odżywione.

Opublikowano (edytowane)

Sypią bo prawidłowo azot powinien czekać na rzepak , bo już ruszył a tu do marca 2 tygodni ciepłej pogody , tylko rzepakom brakuje boru bo dziury w korzeniu od stożka .

Pod koniec marca będzie brukwiaczek  będzie szalał .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, AleksanderX napisał:

we zachodnich województwach powinni przesunąc azot na 10 lutego a we wschodnich opóznić na 1 kwietnia i to by było logiczne

Taa...  Może od razu na wschodzie całkowicie zabronić rozsiewać azot albo przesunąć na maj

Widać że sporo osób ryzykuje i już sieje pierwszą dawkę, pytanie czy  rzeczywiście ktokolwiek wymaga abyśmy byli w tej kwestii  tacy święci?

• Like 1
Opublikowano

To jest tak jak z jazda autem. Spieszy Ci się (nieważne czy w dobrej wierze czy nie) więc łamiesz przepisy i jedziesz szybciej niż wolno. Masz świadomość, że możesz ponieść tego konsekwencje, ale mimo wszystko ryzykujesz. 

A tu akurat warto ryzykować bo przegłodzony rzepak odda nie co mniejszy plon. Jak to ktoś napisal: azot powinien czekać na rzepak, a nie rzepak na azot.

Opublikowano
2 godziny temu, Macius napisał:

Ja w poniedziałek lecę z saletra. W polu sucho dzisiaj w słońcu 32C.😉 Dwa dni siania i będzie zrobione 😉 

PS dòł Opolszczyzny

Ta, podaj jeszcze dokładny adres i godzinę 😂. Dobrze że u mnie jeszcze bagno w polu to nie mam tych dylematów .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v